Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2748848 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #19155 на: 27 Април 2026, 18:08:49 pm »
Се надевам мислиш на диоптерски наочари со магнет за сончев клип.
Јас пробував такво нешто и интересно е. Лошо е (за мене) што нема дополнителни сончеви клипови да купиш. А јас ги оштетувам брзо наочарите.

Не бе, може да им однесеш во оптика рамки од наочари за сонце, и они да ти изрежат и да ти стават темни стакла со соодветниот диоптер. Цвикери за сонце, ама со диоптер. И одлично е. Малку поскапо, околу 100-тина Евра по стакло беше последен пат кога прашував, ама ОГРОМЕН проблем си решаваш.

Мене обичинте стакла ме коштаат поскапо од 100 евра по стакло...

Инаку решение мене за астигматизмот за возење навечер ми беше возило со адаптивни ЛЕД светла со high beam assist. Друго ништо не ми помагаше, ова ми ги балансира светлата од спроти.

Која ти е диоптријата?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #19156 на: 27 Април 2026, 21:32:17 pm »
Како фрла дизни овој мотор,таман на таа километража е сега.

Интересно, никаде немам наидено дека дизните знаат да бидат проблем. Да не е бензинскиот модел? 

Овој мотор има други етаблирани проблеми. Алтернаторот обавезно цркнува од 100-150к, имаа и factory recall за ова, замена надвор од гарантен рок е 2500-3000Е, и вториот проблем е timing chain, не знам како е точно преводот на Македонски. Делот сам по себе не е скап, проблемот е што мора целиот мотор да се вади надвор за да се смени, па целиот зафат чини 3-5000 евра.
320ks predhodniot model dosta cest problem bese.Jas licno znam nekolku,kaj prijatel vo servisot mnogu cesti gosti bea.
Dizel,napukan na konjaza,se gazi celo vreme i diznata v hauba.
Jas ne bi go zel ni za 20 0000,a za pobaranata cena mislam deka e nadvor od zdrav razum.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2363
« Одговори #19157 на: 27 Април 2026, 21:43:03 pm »
Се надевам мислиш на диоптерски наочари со магнет за сончев клип.
Јас пробував такво нешто и интересно е. Лошо е (за мене) што нема дополнителни сончеви клипови да купиш. А јас ги оштетувам брзо наочарите.

Не бе, може да им однесеш во оптика рамки од наочари за сонце, и они да ти изрежат и да ти стават темни стакла со соодветниот диоптер. Цвикери за сонце, ама со диоптер. И одлично е. Малку поскапо, околу 100-тина Евра по стакло беше последен пат кога прашував, ама ОГРОМЕН проблем си решаваш.

Мене обичинте стакла ме коштаат поскапо од 100 евра по стакло...

Инаку решение мене за астигматизмот за возење навечер ми беше возило со адаптивни ЛЕД светла со high beam assist. Друго ништо не ми помагаше, ова ми ги балансира светлата од спроти.

Која ти е диоптријата?

-1.75 со -0.5 цилиндар на 2те

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 669
« Одговори #19158 на: 27 Април 2026, 22:12:36 pm »

Иста комбинација и кај мене :)
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #19159 на: 27 Април 2026, 22:38:17 pm »
Најбитна работа кај астигматизмот е да се погоди аголот на "цилиндерот", диоптријата сите ќе ја погодат. И на крај оптичарската работилница да го погоди аголот на леќите на наочарите. Уствари се вика „цилиндер“ ама е бејсбол топка, или некој неправилен блоб.

https://www.hoya.com/en/eye/astigmatism/

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7787
« Одговори #19160 на: 27 Април 2026, 23:00:44 pm »
Како фрла дизни овој мотор,таман на таа километража е сега.

Интересно, никаде немам наидено дека дизните знаат да бидат проблем. Да не е бензинскиот модел? 

Овој мотор има други етаблирани проблеми. Алтернаторот обавезно цркнува од 100-150к, имаа и factory recall за ова, замена надвор од гарантен рок е 2500-3000Е, и вториот проблем е timing chain, не знам како е точно преводот на Македонски. Делот сам по себе не е скап, проблемот е што мора целиот мотор да се вади надвор за да се смени, па целиот зафат чини 3-5000 евра.
320ks predhodniot model dosta cest problem bese.Jas licno znam nekolku,kaj prijatel vo servisot mnogu cesti gosti bea.
Dizel,napukan na konjaza,se gazi celo vreme i diznata v hauba.
Jas ne bi go zel ni za 20 0000,a za pobaranata cena mislam deka e nadvor od zdrav razum.

Да. Bi-TDI имаше многу проблеми.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #19161 на: денес во 09:28:17 »
Можрби кај поновите модели е нешто сменето,ама гкедајќи дека кај сите квалитетот опаѓа не верувам.Мада,настрана дизните,скоро 50К за кола со без малку 300Ккм...Пиши дијагноза по избор. ::)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 976
  • The best or nothing.
« Одговори #19162 на: денес во 09:59:20 »

Иста комбинација и кај мене :)

Демн брадерс. Зарем е возможно сите да имаме ваква комбинација.
Еден оптичар ми кажа, како старееме, ќе се намалува диоптријата за далеку, но ќе расте за блиску. Колку е точно, не знам.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 669
« Одговори #19163 на: денес во 10:11:12 »
@nikola98 да, моментално сум во процес на зголемување на диоптрија за блиску, почнувам да ги одалечувам работите за да може да ги видам/прочитам... кај да е ќе треба наочари/диоптер и за тоа....

иначе за диоптерот... како што кажа @andrejnaumovski многу побитни се аглите.... реален диоптер за да не речам перфектен поглед ми е поголем, ама тој бидејќи е цилиндар е "тежок" за носење... вака намален речиси не ми се намалувам квалитетот на гледање, а се избегнува други проблеми... разумен компромис :)
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #19164 на: денес во 10:11:56 »
Можно е.

Јас како помал имав -0.50 и на двете очи, сега носам (не постојано, туку обично кога седам рекреативно/работам пред компјутер) +0.25
Работата ми е пред компјутер, така да...

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
« Одговори #19165 на: денес во 12:08:24 »
https://autowelt.mk/vehicles/057910-audi-s6

Која е исплатливоста на колава и кој би ја купил ? Зарем некој би дал толку пари за 300к ?

На Балканов?
Уште прашуваш.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7787
« Одговори #19166 на: денес во 12:18:07 »
Многу коли има по огласи што се над 50.000€ со по 200,000км.