Автор Тема: Чистење дизни, адитив да или не ?  (Прочитано 28889 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Чистење дизни, адитив да или не ?
« Одговори #60 на: 13 Декември 2024, 07:08:57 am »
Црното некни го видов 975ден во Макпетрол, е сега ако има и за бензин, дури се зачудив шо на оваа инфлација тие го поефтинија.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #61 на: 13 Декември 2024, 10:01:13 am »
Момци здраво,

Дали некој го има користено ова средство за чистење на дизни и дали е ок ?
Diesel Injector Cleaner
Го има на макптреол 1200 денари па би сакал да го пробам дали ке има некој ефект врз возилото.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јас го користам истово практикувам едно на пролет/лето едно на есен сем помирен мотор и полесно прво палење друго не сум видел разлики, али ценава дефинитивно не е оваа, тоа црното е многу појако по тоа што сум читал али не сум го пробал досега

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #62 на: 13 Декември 2024, 10:18:39 am »
https://www.liqui-moly.com/en/us/dijectron-p005031.html

Дали го имате сретнато некаде и дали е ок на некои 10000км да ставам по еден ради превенција од таложење на карбон. Ја не ни знаев дека постои такво нешто па не е лошо да се превенира. На македонската страна на ликви моли не можам да го најдам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #63 на: 13 Декември 2024, 16:17:07 pm »

Се чека моментално тест на Oilsyn Archoil за кој биле потребни 800 капки реагенс.  ???
« Последно менување: 13 Декември 2024, 16:36:13 pm nestor04 »

Присутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #64 на: 13 Декември 2024, 18:13:37 pm »
https://www.liqui-moly.com/en/us/dijectron-p005031.html

Дали го имате сретнато некаде и дали е ок на некои 10000км да ставам по еден ради превенција од таложење на карбон. Ја не ни знаев дека постои такво нешто па не е лошо да се превенира. На македонската страна на ликви моли не можам да го најдам.

Ако сакаш ќе ти донесам

https://www.senax.bg/bgr/dobavka-za-pochistvane-na-inzhekcion.html

едит не е баш исто ова е injection cleaner a toa e dijectron injection cleaner најверојатно сосема разлилна работа вршат
« Последно менување: 13 Декември 2024, 18:19:21 pm kimi makedonski »

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #65 на: 13 Декември 2024, 21:07:15 pm »
Не можам да го најдам никаде во европа, најверојатно не се нуди овде

Отсутен akochovski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #66 на: 20 Јули 2025, 15:17:56 pm »
Здраво, дечки.
Имам опел астра 1.6 twinport бензин/плин 2004. Имам проблем со бензинот. Имено, на мали вртежи колава многу трокира како да не стига доволно гориво во моторот. Педалата за гас делува дека е празна на осет, и дека отпосле се исполнува некако како да касни сила во педалата.
Ми свети Check Engine, знам дека е од плинот што свети константно, но кога работи колава на бензин Check Engine трепка, а на плин свети константно и нема никаков проблем не се осеќа на плин. Се сомневам дека можно е да се дизните во прашање од бензинот и затоа нема сила колата на бензин, споро забрзува, трокира, касни силата на педалата отпосле доаѓа. Само што ќе префрли на плин, педалата се исполнува и колата работи добро, и на мали и на големи вртежи, и со вклучена клима на најјако колата работи како што треба.
Сакам да ги исчистам дизните со ултразвук, за да видам дали е проблемот во тоа, но ме интересира дали некој што чистел дизни на бензин осетил разлика по чистење? Досега неколку мајстори ми рекоа дека дизна на бензин не се репарира толку како дизна на дизел. Може ли да се очекува подобрување со чистење со ултразвук под услов стварно да се дизните во прашање?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #67 на: 21 Јули 2025, 09:38:18 am »
Исто може да е и бензинска пумпа.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #68 на: 21 Јули 2025, 14:53:23 pm »
Исто може да е и бензинска пумпа.
.....која знае да се расипе ако не се вози колата само на бензин од време на време, поготово во лето
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #69 на: 21 Јули 2025, 19:28:28 pm »
Чистење дизни на порт инџекшн со ултразвук е супер работа, лесно се вадат, лесно се чистат и гоу фор ит!
Во секој случај, после чистењето, осигурај се да ресетираш ЕКУ, да ја возиш едно 500-1000км на бензин (ја и повеќе би ја возел), без да користиш плин, за да се увериш дека ти работи колата на бензин како што треба, па после тоа, на асален плинар да го наштела плинот да работи колата „исто“ и на плин и на бензин.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.