Автор Тема: Проект: CarPC за Opel Corsa D  (Прочитано 34808 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20210
Одг: Проект: CarPC за Opel Corsa D
« Одговори #45 на: 19 Јануари 2016, 16:58:18 pm »
Не е можно претходниот уред да го приспособиш да работи за копчињата заедно со овој?

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #46 на: 19 Јануари 2016, 19:23:18 pm »
Може да се приспособи, тој уред е уствари контролер од тастатура. Секоја копче е некоја буква од тастатурата. Треба да посветам повеќе време на тоа, дали може конкретно само од тој контролер поврзан преку USB да работат одредени команди, шорткати додека од друг (wifi тастатура) нема да бидат достапни.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг:
« Одговори #47 на: 19 Јануари 2016, 20:23:10 pm »
Го чапна од оглас одма, хеееееееее....

:)

Ако во добри раце дошол. Супер идеја.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
« Одговори #48 на: 19 Јануари 2016, 20:39:25 pm »
Сакав да ги чекам проектите на Kickstarter, LattePanda (https://www.kickstarter.com/projects/139108638/lattepanda-a-45-win10-computer-for-everything) и UP (https://www.kickstarter.com/projects/802007522/up-intel-x5-z8300-board-in-a-raspberry-pi2-form-fa) но само што им завршија кампањите, па којзнае кога ќе бидат достапни. Дотогаш живци ќе искинам со Raspberry Pi-то односно Linux + Kodi.

Така да кога излезе ова на оглас, подразмислив 15 минути, викам земај - бегај. Ќе видиме што ќе биде на крај.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #49 на: 19 Јануари 2016, 21:14:22 pm »
Купив комплет за демонтирање на шалтабла :D Само ти кажи :D

Отсутен DimitarMK

• Редовен
« Одговори #50 на: 19 Јануари 2016, 21:16:24 pm »
Ги имаш тие за радиото вадење? Јас со шајки се измачив.. :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #51 на: 19 Јануари 2016, 21:18:57 pm »
Од метални закачалки се праат лесно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
« Одговори #52 на: 19 Јануари 2016, 21:36:17 pm »
Зедов два пара такви, ама никогаш не стигнав да ги направам. :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #53 на: 19 Јануари 2016, 22:34:42 pm »
Иам цел комплет ;)

Отсутен DimitarMK

• Редовен
« Одговори #54 на: 21 Јануари 2016, 01:19:12 am »
Ги извадив од кола контролерот од екранот и екранот со цел да ги поврзам со Mini PC-то, да го подесам тачот и да си поиграм со интерфејсот. Сликите се лоши бидејќи се пратени на FB па одтаму спуштени.

Start мени

Навигација

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #55 на: 21 Јануари 2016, 19:17:30 pm »
Фраер на декадата. Замисли да го имаа ова коливе нови, а не некои нивни смрдливи ограничени системи од по миљон евра.

Само ручни рад му е мајката. Само напред!

П.С. Не дека ова е проблем, ме заболе пошто ќе си ставам навигацииче додатно. Ама знаеш дека многу се ретки навигации за Win, мииииислам дека скоро ида нема. Преклани барав за еден Win таблет и не најдов на крајот.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #56 на: 21 Јануари 2016, 20:00:55 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
« Одговори #57 на: 21 Јануари 2016, 20:29:17 pm »
Апликацијата е таа - MapFactor. Ја има во Windows Store. Кога ќе ја испробам во возење ќе пишам импресии.

Јас незнам зошто овие од Microsoft сеуште не се навлезени во автомобилската индустрија, на Windows 10 за ваква употреба му треба уште малку полирање и прилагодување и ќе биде одличен. Со тоа хардвер кој ќе биде компатибилен со сите уреди на колата, а тоа е CANBUS transceiver кој може да прима/испраќа информации низ CANBUS мрежата, па одтаму приказ на информациите од борд компјутерот, контрола на клима уред, TPMS итн.

Кога мене сето ова ме кошта околу ~150 евра, производителиве ќе ги кошта 50 евра. Па дури мислам дека и повеќе им се исплати, ќе си развиваат само нивен додатен софтвер прилагоден за нивните автомобили.

Тоа што не ми се допаѓа моментално е тачот кој го имам. Супер си фаќа на допир, но е single-touch. Глуми маус. Не е тоа до толку лошо, но драјверот не е HID-compilant, па оние опции како автоматско отварање на тастатурата кога ќе се притисне на поле за пишување не функционира. Треба да го притиснам она копчето за тастатура до часовникот во таскбарот.

Да не се жалам многу, добив одличен уред за мултимедија со неограничени можности - 32GB интерна меморија, додадов 32GB microSD картичка и со тоа цела музика од дома можам да ја ставам таму. Онлајн радијата како TuneIn, RadioTunes се плус. Приклучок за AUX беше интересен апгрејд од FM/AM и CD, но замарање секој пат при влегување во кола.  Навигацијата е уште еден гоооолем плус. Моментално сум на free верзијата, но мапите се одлични.

Сега ќе ве замолам за ваша помош. Пластиката пред екранот е димензионирана фабрички за 6.5 инчен екран, а мојот е 7. Во ситуацијава и тие 0.5 инчи играат улога. Ми треба некој човек кој се разбира од обработка на пластика, треба да се исече отворот странично за 0.5-6cm од двете страни и нешто минимално горе и доле. Би пробал и сам, и да ја упропастам не е многу страшно - 900 денари е нова од Олимпија моторс, за 2 недели тука е. Но тие пари би ги дал од старт на некој што се разбира да ја исече, но да изгледа како што треба. Да не е касапници таму.

Еве некој дечко од Италија како си ја проширил, но не е баш прецизно исечено.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #58 на: 21 Јануари 2016, 20:38:55 pm »
Да се јавиш на овие што лепат браници и слични пластични делови? Би требало да имаат соодветна апаратура за сечење и обликување рабови на пластика.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг:
« Одговори #59 на: 21 Јануари 2016, 21:17:07 pm »
Сечење само на ласер. Барај го Звонко на 075 267567, кажи му буци те испратил. Нека види само дали оквирот ке може да го стави у машина. Не вееувам дека повеќе од 500 денара да ти земе ако може да го упика во ласерот...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.