Автор Тема: Фиат Пунто мк2а 1.2 8v  (Прочитано 45196 пати)

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
  • Honk If Parts Fall Off
Одг: Фиат Пунто мк2а 1.2 8v
« Одговори #120 на: 06 Јуни 2012, 04:29:50 am »
Па мене ако ме прашуваш исто е, ама како што кажав од 3500 па нагоре, како што пиша Влатко, ко друга кола да е. Предходните коли што ги имав освен БМВто имаа некоја си константна линија нагоре како што идеш од 1000 до 6000, 7000. А со ова е консантно до окулу три и пол и после буквално ко да си му бутнал феферонче у г :D

Влатко, приметив на тоа апликацијата на тел што ја имам дека тие степените, т.е timing valve или така нешто беше, на многу поголем степен од предходно оди. Ако беше (лупам) 9 сега на 5000 вртежи оди 13 или така нешто, не ме фаќај за збор. А тоа што ми кажуваше нешто за тротл бодито, да го проширам што ќе биде резултатот? Ако ми дигне потрошња на нормална вожња нема потреба (стискање е друго). Доволно брзо е сеа за сеа, да ми беше за многу побрзо во старт ќе земев ХГТ или нешто сл.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #121 на: 06 Јуни 2012, 18:04:11 pm »
Ѕивана, ако сакаш јас да ти сменам ламепа...

Значи, нова Ламела и работна рака 100 евра, или со репарирана ламела 4000 денари

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #122 на: 06 Јуни 2012, 18:11:20 pm »
Брегастите отидоа во тјунинг :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #123 на: 06 Јуни 2012, 18:53:38 pm »
Брегастите отидоа во тјунинг :)

Поѓаволите :D

Рики, што фирма е таа новата? и само ламела е или коНплетче e ?... и некако многу ефтинко, дај дигни ми цена да мислам дека плаќам нешто многу добро:)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #124 на: 06 Јуни 2012, 18:54:08 pm »
Се ценкате за поскапо?  ;D ;D
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #125 на: 08 Јуни 2012, 16:49:12 pm »
Абе да бе, кажав зашто... да си мислам дека возам нешто квалитетно :) ... ај еден query да му удрам на Кериер :) иридиумски свеќици и некој си такви кабли, биват или не биват?

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #126 на: 08 Јуни 2012, 16:56:25 pm »
Биват, на високи обртаи имаш подобро согорување со иридиум свеќици (или тропам напразно ?), а за каблите незнам :)
I’m so mean, I make medicine sick

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #127 на: 08 Јуни 2012, 19:27:42 pm »
Ефектот од свеќиците ќе ти биде ист дали со иридиум дали со нов сет свеќици. Иридиумот би биле потрајни во секој случај.  Јас на моето путно 75-ка бев многу задоволен со Bosch со 4 електроди, поготово со респонсот на ниски вртежи. Што се однесува до каблите квалитетни кабли (со подебел проводник) ќе придонесат за помал пад на напон, но не очекувај чуда.. И едната и другата промена е убава, ако им дошло време за мењање на каблите и свеќиците :) Не верувам дека за квалитетен сет афтермаркет (перформенс) кабли ќе платиш многу повеќе од оригинален сет од сервис купен.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #128 на: 08 Јуни 2012, 21:33:27 pm »
ццц, Форумска енциклопедија ЕБАГО :D абе сменети ми се пред година, НГК стаив, мислев дека нешто озбилно би се добило, ама ако е за речиси ич...коа ќе им дое време. А таму во тјунинг што си пишал, сеа работа ќе ми отварате бреј :) значи влатко ко што пиша, тротл боди и уште нешто што неможам да го разберам и што од тоа - резултатот би бил ? - ерор :D Kо што ме буцкате изглеа ќе биде првото пунто 1.2 8в со 100 коња :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #129 на: 08 Јуни 2012, 21:52:14 pm »
Gas flowing. The 8v cylinder head responds well to gas flowing. i.e. It's not made to the most exacting standards.
If you need to have a head skimmed or have any reason to take head off, noticable performance improvements can be had from gas flowing the head. Get it done.
Should be done in combination with the manifolds so head is gas flowed to match manifolds without stepped edges.
This will have a similar effect to boring out the throttle body. However unlike boring the throttle body which is a modification which should be informed to insurance and will involve insurance hikes, gas flowing is not strictly a modification. It's just tuning what is standard to its optimum. Note: Heads can be gasflowed. They can also be ported. Porting a head is definitely a modification. Gas flowing a head. i.e Removing all the imperfections, burrs and rough edges in the air ways improves performance to the optimum for a standard unmodified engine and isn't anything you should need to tell an insurance company about. Think of it like this: Some heads were made better than others, some suposedly identical cars are faster and more economical than others. There's a wider variation than you would think. By gas flowing your making your head into a top 1% head.

Едит: А да, ова е мнооогу фалена модификација за тебе:

Линк: http://www.fiatforum.com/punto-guides/157789-fitting-focus-induction-kit-8v-1-2-punto.html

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #130 на: 08 Јуни 2012, 22:26:49 pm »
Ова гас портинг и не го разбирам баш нај нај, а имам веќе ставено КН, нешто слично на Фокусов, само јас цревото го водев подалеку од моторот, и филтерот го стаив директно до хладњакот. Е сеа има едно цревце на сликава и тоа го немам штекнато на цревото, онака си го остаив да си се ландра :) за што е тоа и дали да го ставам или да го остаам на слобода. Знам југовците корнат од тоа цревце, нели го пуштаат надоле под кола :)

едит- сеа го препрочитав ова и малце од малце ми се разјасни, ама некако рано ми е да го отварам блокот, малце има поминато, шубе ми е

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #131 на: 09 Јуни 2012, 00:49:41 am »
порт меч(port match) е иствари усогласување на преминот од граната преку дихтунгот во главата на моторот,незнам како да ти објаснав еве на сликава најубаво,горната глава е стандард,и гледаш на усисните канали како има вишак месо околу отцртаното,а тоа отцртаното е уствари граната и тука се судира смесата од гориво и прави вртлози и се намалува протокот во главата,затоа се прави порт меч како на главата подоле,да се усогласат дупките од граната и главата како да се излиени од еден дел,со ова се добива подобар проток а со самото тоа и подобри перформанси

еве слики од порт меч на пунтова глава,

фабрички

после порт меч и грубо полирање

ако најдеш издувна грана од пунто 75,земи ја

« Последно менување: 09 Јуни 2012, 01:24:56 am VLATKO »

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #132 на: 09 Јуни 2012, 03:18:50 am »
Ова со порт мечинг ќе биде коа ќе го прегреам и ќе рамнам глаФче, сеа за сеа јок, останува ламелата (од понедељак), тротл боди, 4-2-1 грана ако не се лажам од пунто 75 (ваљда тамански пасува) и сеа за сеа е доста. При крај на годинава ќе остане Хондата на татко ми кај мене, ако се смириме - зашто сеа за сеа очи не си глеаме :D не сум ја претставил али ќе ја претставам коа ќе биде олл мајн. Е коа ќе имам бекап варијанта тогаш Пунте нек му ја мисли. И освен тоа што ви пишав погоре останува да ми одговорите што мајка бара тоа цревцето што ми се матка натаму наваму, што не ми е стаено у филтер ???(пишав погоре). И после сите овие работи толку од мене и модификации сеа за сеа (не дека малце напраив) па за понатаму пишав.

И отприлика со тие работи што ги имам направено, колку во цифри иам добиено ако имате појма кажете ми :)

едит - сеа ми текна, најдов пред 3-4 месеци на ибеј на аукција (замислете со free shipping) сензор за паркирање за 6$ Оо... не дека ми требаше ама неможев на цената да и одолеам. А регуларно е 25-26, го стаив, прва лига испадна.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #133 на: 09 Јуни 2012, 10:02:05 am »
Тоа ти е повратот за уљни испарувања, познат у наш народ како иберлауф или само ибер :D Kога е цревцето ставено во кутијата од филтерот (позади филтерот), тогаш тие уљни испарувања согоруваат во цилиндрите и излегуваат низ ауспух како помалку штетни материи. Вака директно искачаат у воздух, и по екологија е поштетно. А и мириса у кабина ако ти е извадено... Земи си канистерче за уљни испарувања ,ако не сакаш да ги вратиш назад во мотор (на согорување) или направи си сам.

Овој најубав ми беше, има миљон примери :)

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #134 на: 09 Јуни 2012, 23:25:01 pm »
Problem solved, yugo style :D

Ама не се глеа  ;D