Автор Тема: Фиат Пунто мк2а 1.2 8v  (Прочитано 49343 пати)

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
  • Honk If Parts Fall Off
Одг: Фиат Пунто мк2а 1.2 8v
« Одговори #150 на: 01 Јули 2012, 23:12:02 pm »
Сменето е уљето во мењач, сменет е сетот за кумплунгот, фаќа горе педалата не тресе или крчи кога убацуваш и сеа во тој поглед се е ок. Фала ви многу на сите за советите ;)
Е сеа... мн битна работа :) Сеуште имам проблем со кумплунгот. Односно, после 20тина минути на топлово, преку ден возење, педалата залепува доле и се осеќа како да нема баш притисок, и потешко се враќа нагоре. Јас колку што знам, кумплунгот кај Пунто е ваљда на пумпа и од тоа можда е проблемот. Глицерин е фул (незнам дали го дели истиот систем со кочниците). Е сеа да речеме дека тоа е проблемот, дали е можно тоа да ми ја има средено ламелата и чаре дали е мењање на пумпа или нешто др. Кај да идам, кај да се пустам... ми се шета, ама не по мајстори :(

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #151 на: 02 Јули 2012, 11:23:18 am »
и јас го имам истиот проблем веке подолго време.некој ми велат треба да смениш глицерин други пумпа но не сум го направил ни едното ни другото.Најлошо е е на семафори зад тебе колона а кумплукот никако да се одлепи од подот.

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #152 на: 02 Јули 2012, 15:38:32 pm »
Абе не е некој огромен проблем бидејќи само на топло и кога има голема гужва, после подолго време почнува да ме зеза. Пред да го сменам сетот за кумплунг не се одлепуваше, сеа се трпи ама мене ми е да не ја заебам потисната или ламелата, а само што ја сменив. Појма неам, ќе видам ако не прво глицерин викендов ќе сменам, ќе го испуштам цел, сеа видов треба Tutela Top 4, 0.45 л собира, го има у ФасВас. Ај ќе зеам да сменам прво тоа, мада незнам колку би имало врска  ???

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #153 на: 03 Јули 2012, 16:33:55 pm »
Купив глицерин, ама колку што ми кажаа најверојатно е пумпата. Кај да барам сеа, во Аутомобиле бараат 6000 за пумпа и 1400 за монтажа. Јас имам кој да ми ја монтира, ама незнам кој држи такви работи. Кај да барам, ако знаете пишете. ФаЉа :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8003
  • Плинаш!!!
« Одговори #154 на: 03 Јули 2012, 17:11:43 pm »
Имаш во еуро 07, и половна ако сакаш имаш кај Аце во Радишани, а може и нова да има кај него.

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #155 на: 04 Јули 2012, 04:42:18 am »
Ќе се јавам утре во Еуро7 па да видиме што ќе кажат. Половна некако несакам, и така се што му стаив е најквалитетно па нејќу :) Ако најдам поевтино негде ќе ја зеам ако не, не ми бега Аутомобиле

Отсутен n00b

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #156 на: 08 Јули 2012, 11:26:23 am »
И кај мене првпат вчера се заглави кумплунгот, ама се врати одма и се ок си беше после тоа дај боже да е до глицерин

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
« Одговори #157 на: 08 Јули 2012, 11:58:38 am »
Оваа е дефект на моделот изгледа. .јас го подигам кумплунгот со двете нозе една од доле др друга од горе

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #158 на: 08 Јули 2012, 13:04:28 pm »
Од кога смени уље у мењач, осеќаш некоја разлика ?

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #159 на: 08 Јули 2012, 14:51:57 pm »
Треба пумпа за кумплунг да се смени дефинитивно, се распрашав некој ми спомна некоја гуминца ама ипак 11-12 години се стари колите така да мора да се смени и после немаш гајле. Глицерин не е дефинитивно, пак ќе кажам, години се во прашање, самиот глицерин ги нагризува деловите. Е сеа Даре, незнам дали тебе ти е истото или ти е сетот за кумплунг. Може коа ќе загрее да ти шлајфува ламелата. Ако почне да лепи, не ти бега мајстор у скоро време. Може време ти е за тоа да мењаш. Ипак претпоставувам дека окулу 100000 км или така нешто имате поминато, така да тоа е неизбежно. Најдов јас у Ѓорче па утре идам да ја зеам и да се смени. А откако сменив уље, јас не осетив никаква разлика. Можда дека сетот за кумплунг е нов, па треба време да налегне, појма неам.

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
« Одговори #160 на: 08 Јули 2012, 16:09:39 pm »
По која цена ја најде

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
Одг: Re: Фиат Пунто мк2а 1.2 8v
« Одговори #161 на: 08 Јули 2012, 16:16:01 pm »
Ako dobro se razbravme so coekot 3500 den. Vo sekoj slucaj e bolje nego 6000-7000 vo automobile so mi baraa. Kupiv Tutela Top 4 glicerin od fasvas, 280 denari, pola litro, tolku sobira i e fabrickiot i imam koj da mi ja menja. Taka da ok ke pominam. Negoo se dumav :) i taka mi se smeneti napred plockite, i taka (valjda) se ispusta cel glicerin, da gi smenam i pozadi kocnicite, so vikate? I ako menjal nekoj so pari se.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #162 на: 08 Јули 2012, 16:29:17 pm »
Ако ти е со гуртни позади не би требало да се поскапи од 1200-1500 ден, зборам за квалитетни гуртни.
Паметно ти е да си ги смениш, па после да сиеш мирно.

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #163 на: 09 Јули 2012, 05:19:03 am »
И да знаеш дека ќе спијам мирно :) има ли од тие Феродо Премиер што ги иам напред, или само плочки праат? Ако не кој да ги стаам.
А Жики, твоево пунто не да ми буди спомени. Што праевме со едно вакво пред 8-9 години со еден другар.. Леле коа ќе ми текне, дечишта, душата му ја вадевме. Намерно цел Гоце Делчев мост го поминувавме у трета да враќа цело време, јако ни беше :))) и така со месеци, не ми е јасно што се не претрпе и мука немаше. И идеме на ауто пазар, го глеа еден дечко, вика мајстор, овој доаѓа го слуша како работи, ааа вика одлично е зимај. Ние се глеаме со овој, леле мори мајко, да знаеше само дека појше беше возено на лимитер, однего на 2000 рпм али ај, убаво ни беше :) како и да е мислам дека ако го одржаваш уље муље, ако нема проблеми со ладење што сакаш прај и на машината, гајле нема.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #164 на: 09 Јули 2012, 17:09:54 pm »
За гуртни феродо незнам дали има, ама би требало да има. Кај да најдеш и тоа незнам. Некаде по форумов имаше пишано нешто за феродо ама неможам да го најдам. Мислам дека Велештрумф знае нешто повеке. И TRW не ти се лоши. ЈАс имам TRW и напред и позади и си немаат мука. За 6 години возење само еднаш имам сменето гуртни и плочки. Пред некој ден баш ги проверував малку повеке од пола се потрошени, така да има уште година дена возење.

За моторчето немам зборови. Редовно сервисирано строго Selenia уље ставам и го мењам на 7000км и кога ке го испуштам старото уште е жолто. Мајсторот што ми го мења уљето ме прави ненормален и ми вика дека со ова уље можам уште толку да поминам без никаков проблем. Право да ти кажам и моево појше го возам на пуна одколку нормално и мука нема.