Автор Тема: Alfa Romeo 159 TBi Turismo Sport (nera turbo benzina)  (Прочитано 198831 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
Одг: Alfa Romeo 159 TBi Turismo Sport (nera turbo benzina)
« Одговори #705 на: 07 Октомври 2019, 07:24:03 am »
Ниски километри некако за ваков дефект.
Ќе поднесам жалба у Bosch.
Се надевам што побрзо и без заебанции со идење по сервиси по сто пати да си го решиш проблемот еднаш засекогаш и повторно да си ја возиш алфата уште многу долго.

Инаку, ако така гледаме сите компоненти се од некаде дојдени освен можеби лимот и колата што е склопена во фабрика. Колава навистина е прилична нова и од аспект на мали дефекти има многу што си ги постирал на темава. Ова со дизнава што да кажам, да не му се случи на никој особено волку рано.

И едно прашање без заебанција ептен сум озбилен и се надевам нема да ме разбереш погрешно. Зошто си толку верен на бренд како алфа кога објективно конкуренцијата е навистина напредната пред се од аспект на доверливост. Да, дизајнот е топ нема збор тука. Нема нерасиплива кола се разбира, само неможам да ја разберам таа емотивна поврзаност со автомобилски бренд кога сите автомобилски гиганти веќе се корпорации со главна цел профит. Што е тоа емотивно што јас неможам да го доловам? Дали е предавство ако на пример возиш Волво С60 а во гаража имаш некое старо алфиче за правење мерак преку викенди? Разбирам да беше италијан па да имаше во гаража нешто во стилот на Alfa Romeo 2000 Sportiva, Spider или нешто слично олд скул.

Мој близок пријател во своите касни 40 години е алфа хард кор фан уште од дете. Одамна имаше и сеуште има алфа 156 и алфа гт. Неодамна си купи половно ауди а6 караван 2015 годиште и се препороди човекот.

Зборот ми е, дали е предавство од твоја гледна точка ако се подновиш со нешто што не е алфа?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10960
  • 430i
« Одговори #706 на: 07 Октомври 2019, 08:10:41 am »
на одење или на враќање се случи работава?
точеше во Србија гориво или не?

*превентивно мења 4 дизни

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
« Одговори #707 на: 07 Октомври 2019, 08:18:01 am »
Баш сум среќен за твојот близок пријател што си го нашол брендот и обликот што го препородил, можеби и јас еден ден ќе го најдам, пошто со алфиве се осеќам како никој да ме нејќе (Мала иронија, пошто стално слушам вакви прикаски и совети, демек ми треба препород) ;)

Здравје, Лексус можеби следната кола. Не сум „женет“ за брендов, но до сега од сите возила што сум ги возел, кога ќе седнам во жабарскиве ми е најубаво. Некако ме „гушкаат“. Не можам тоа да го објаснам со реални показатели, тоа е мое лично чуство :)
Не се лутам никому кој што „плука“ или го критикува брендот, затоа и ги кажувам сите мали и големи проблеми што ме снашле, не гаам илузии дека не се расипува или дека ќе ме служи до крајот на мојот живот, едноствно сум спремен на ризикот кој што доаѓа. Единствено што ми е тешко, е што живеам во „вукојебина“ кај што дефект значи потегнуење по алтернативни извори на решенија надвор од државава, без поддршка од квалитетни и соодветни делови кај нас.

Што се однесува до дизните, 150.000 и 9 години не е баш така мал период и километража. Свртете го интернетот за хорор приказни со промочани дизни на „порелиабилните европски брендови“ и на 3 пати помали километражи. Да не зборуваме за хорор приказни кај нас со горивава, кои сигурно придонесуваат до почести кварови.

За мене беше очекувано, бидејќи ги имав простудирано убаво проблемите кои може да се јават со моторот, дури и се спремав со време да нарачам резерва дизни да не ги чекам кога ќе се деси. Сепак, неочекувано беше што откажа без некој „grace“ период, туку се деси нагло и без некоја посебна најава. До 10 минути пред да се упали check engine, мирно си пловевме со солидни брзини.

На одење, на 10-тина километри пред лесковац. Стигнав до лесковац, колата и на 3 цил се возеше.
Гориво не точев во србија, но тука во скопје последните два резервоари ставив 95-ка (не 100ка) од Макпетрол, двата пати на бензинската кај румунска.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29667
    • CARclub.mk
« Одговори #708 на: 07 Октомври 2019, 09:22:52 am »
Симо, брату, издржи. Цел Карклуб е со тебе.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #709 на: 07 Октомври 2019, 10:04:32 am »
Баш сум среќен за твојот близок пријател што си го нашол брендот и обликот што го препородил, можеби и јас еден ден ќе го најдам, пошто со алфиве се осеќам како никој да ме нејќе (Мала иронија, пошто стално слушам вакви прикаски и совети, демек ми треба препород) ;)

Здравје, Лексус можеби следната кола. Не сум „женет“ за брендов, но до сега од сите возила што сум ги возел, кога ќе седнам во жабарскиве ми е најубаво. Некако ме „гушкаат“. Не можам тоа да го објаснам со реални показатели, тоа е мое лично чуство :)
Не се лутам никому кој што „плука“ или го критикува брендот, затоа и ги кажувам сите мали и големи проблеми што ме снашле, не гаам илузии дека не се расипува или дека ќе ме служи до крајот на мојот живот, едноствно сум спремен на ризикот кој што доаѓа. Единствено што ми е тешко, е што живеам во „вукојебина“ кај што дефект значи потегнуење по алтернативни извори на решенија надвор од државава, без поддршка од квалитетни и соодветни делови кај нас.

Што се однесува до дизните, 150.000 и 9 години не е баш така мал период и километража. Свртете го интернетот за хорор приказни со промочани дизни на „порелиабилните европски брендови“ и на 3 пати помали километражи. Да не зборуваме за хорор приказни кај нас со горивава, кои сигурно придонесуваат до почести кварови.

За мене беше очекувано, бидејќи ги имав простудирано убаво проблемите кои може да се јават со моторот, дури и се спремав со време да нарачам резерва дизни да не ги чекам кога ќе се деси. Сепак, неочекувано беше што откажа без некој „grace“ период, туку се деси нагло и без некоја посебна најава. До 10 минути пред да се упали check engine, мирно си пловевме со солидни брзини.

На одење, на 10-тина километри пред лесковац. Стигнав до лесковац, колата и на 3 цил се возеше.
Гориво не точев во србија, но тука во скопје последните два резервоари ставив 95-ка (не 100ка) од Макпетрол, двата пати на бензинската кај румунска.

Таман работа да ти дадам совет кога се работи за твои пари и тоа троа многу пари преку 10.000 евра. Совет може за гуми, дискови и плочки да делиме лични искуства. Мојот познаник си ги чува алфите и имаат посебно место за него така далеку дека некој нешто нашол некаков си бренд :) сосема е друга поентата.

Уште еднаш ти посакувам да се поправи колата како што треба зошто поголем стрес од дефект е мајстори што немаат појма или ќе поправат нешто половично и после краток период повторно проблеми.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #710 на: 07 Октомври 2019, 10:18:40 am »
 Нема гајле, 147 е уште тука, јака и доверлива и покрај ситните крцкања и тропкања :) Бекап мора да се има со Алфиве.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1762
« Одговори #711 на: 07 Октомври 2019, 12:15:25 pm »
Зошто не бараш дел во официјален, не им веруваш дека се оригинал/квалитетни или поради цената?

Мене ми кажаа дека во официјалниве сервиси на Опел не ставале оригинал уље а го продавале како такво, не знам дали да верувам дека е можно или не.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #712 на: 07 Октомври 2019, 12:32:31 pm »
Јас имам слушанато дека го купуваат од локалните автоперални кои го користат за мачкање гуми, и го пакуваат како ГМ, Liqui Moly или Mobil1 во некој подрум на газдата.

Затоа сам си купувам и менувам уље на колата.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1762
« Одговори #713 на: 07 Октомври 2019, 12:51:24 pm »
Јас имам слушанато дека го купуваат од локалните автоперални кои го користат за мачкање гуми, и го пакуваат како ГМ, Liqui Moly или Mobil1 во некој подрум на газдата.

Затоа сам си купувам и менувам уље на колата.

Никаде не ми беше целта да навредам некој кој има Опел и го одржува во официјален, ако е тоа случајот со тебе. Само споделив тоа што имам слушнато, а бидејќи живееме во вукојебина, каде насекаде гледаме криминал и неправилно работење, не би ме чудело муабетите да се точни.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #714 на: 07 Октомври 2019, 12:56:32 pm »
Се зезам.
Тешко  на официјалните сервиси ако опстанокот им зависи од ќарот што ќе стават чкарт наместо оригинал уље.

Дека кога им се може да дерат, дерат...али не на редовни сервиси за филтри и уље.

:)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #715 на: 07 Октомври 2019, 12:58:35 pm »
Муабетите не се точни, исто како што не се точни муабетите дека сите Алфи се расипуваат.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #716 на: 07 Октомври 2019, 13:07:57 pm »
За мојава 159 TBi за жал, прилично бескорисни испаднаа Аутомобиле СК. Секако делот ќе треба да го нарачам, по цена која ќе биде драстично, мислам лудо драстично, поскапа од он-лајн шоп за алфа ромео, и ќе треба да го чекам здравје-боже, ако стигне следниот месец добро, ако не, здравје догодина. На лагер сум 100% сигурен дека немаат.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3257
« Одговори #717 на: 07 Октомври 2019, 13:22:32 pm »
Јас чекам дел за Фиат 500 од Аутомобиле СК од 5 Септември.

Им платив капар дури.

Денес сме 7 Октомври.

Штурци.....

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3473
« Одговори #718 на: 07 Октомври 2019, 13:27:09 pm »

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #719 на: 07 Октомври 2019, 13:30:47 pm »
Ај со лесно.