Автор Тема: Hyundai Elantra MD - GLS 1.6 MPI  (Прочитано 53254 пати)

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
Одг: Hyundai Elantra MD - GLS 1.6 MPI
« Одговори #120 на: 16 Април 2015, 14:58:35 pm »
Шампонов е лудница,ја незна вие шо користите ама за обични смртници е топ,сале ја го фурам моментално второ шише од истиов и е одличен.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #121 на: 16 Април 2015, 15:02:27 pm »
Прво колава е гланц нова, второ е бела. И само со вода да ја поминеш ќе л'шти... Ја сеуште стојам зад тоа дека шампонот не чини. Еве го ми стои пола.  Тој 2 in 1 Active Shampoo од Сонакс е подобар. И ред самер исто така.

А полиш експрес е исто така шампон кој содржи многу восок,  кој дава сјај, мирор ефект и дава свила ефект, колата станува џам. Пробај го и заблагодари се потоа ;) Нема да зажалиш

Слика

1. Mafra P Expres
-
-
-
Sonax Wash and wax.
« Последно менување: 16 Април 2015, 15:11:00 pm Allexxander »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6209
  • 69
« Одговори #122 на: 16 Април 2015, 15:45:08 pm »
@Allexxander
Колата е нова, точно. Бела е, и тоа е точно, но бидејќи за празнициве бев во село, таму има бумбари. Бумбарите серат едни кафеави долги гомца, и ако пробаш да ги чистиш, не се чистат, а башка запечени 4 - 5 дена на сонце! Треба со сунгерче за садови од оштрата страна, и плус останува жолта флека потоа. Не сакам да стружам по колата. Напред имаше мушички, мушичките се најтешки за чистење. Затоа и го земав шампонот, а веќе имам и Ренко кој нема везе, можам да речам дека е како сјај за садови.
Со шампонов гомцата излегуваа фино, претходно добро прскање и квасење на колата. Згора на тоа со сунгерот многу малку подзатрљував, флекичките се вадеа, а мушичките морав три пати да ги поминувам.
После перењето водата очигледно бега и се прави како капки, и само со микрофибер крпа се бриша и спие.

Со полиш мислам дека е глупаво да ја переш колата секое перење, можда грешам. А и не е баш ефтин. Инаку точно е дека е можеби најдобар, но за домашни услови е добар и сонаксот.
Ако има некој измеѓу, би го пробал и тој.
Сонаксот 2 во1  кој го спомна, како алтернатива има друга намена, колку што успеав да разберам и од нивниот официјален сајт.
Како год, јас сум задоволен сеа за сеа. И ке ја исперам и другата кола, старата, па ке ставам слики и од неа, да се види дека е стварно добар.
Е за неа можеби еден полиш од мафра ке биде погодок. :)

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #123 на: 16 Април 2015, 15:48:01 pm »
На постара кола повеќе се гледа ефектот,иначе за мушички и средството во пумпица од сонакс е одлично.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8111
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #124 на: 16 Април 2015, 17:50:59 pm »
Кај го има шампонов и колку пари е!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
« Одговори #125 на: 16 Април 2015, 17:55:16 pm »
Sale

Од искуство после третман со Полиш, тие гомца, мушички итн многу полесно излегуваат. Ќе приметиш по водата како бега каков ефект на глазура создава и сите наслаги полесно се чистат. Еве јас ќе ти дадам за проба ако сакаш 50 мл па ако мислиш дека е добро купи си другпат. Ако не, здрави и живи :)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг:
« Одговори #126 на: 16 Април 2015, 20:28:28 pm »
350 mislam deka e ovoj Zile.
Inaku jas na sekoe perenje koristam polish express vo odnos 1/8-1/10. Vo pravo e allmighty, 2in1 e dosta podobar od ovoj a cenata e tuka negde, mozhe da e 20-30 denari poskap. Sledno zemi polishov pa ke ni se zablagodarish. :D btw ushte 20 godini vaka da ti sija.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3229
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #127 на: 16 Април 2015, 21:28:44 pm »
sale
probaj so sungerce da gi vadis musickite i posle pravec kaj mene na poliranje  :D :D :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8111
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #128 на: 17 Април 2015, 00:29:37 am »
Фала Игор.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
« Одговори #129 на: 18 Април 2015, 15:19:32 pm »
Oдличнo изгледa Елaнтрaвa вo живo....

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #130 на: 18 Април 2015, 19:23:04 pm »
Денеска убав денот.
Малку се работеше на бандашите што ги земав. Беа чистени за продавање, али јас нема да ги продавам, ке ги возам, па се фрлив на детално чистење.
Инаку она средствоно што го купив од некој си доктор, нема везе. Немојте да го купувате. Или пак јас имам некој си преголеми очекувања од него.
Во принцип мислев дека ке го нашприцам, ке одстои некој си 5 минути и кога ке поминам со сунгерче, или четка, прљавштината и маснотијата ке ја снема. Уствари оно вади, ама морав да трљам со теписончето од сунгерчето за садови. И ако одстои троа подолго, нема својство никакво. Имав чувство како да рибам со прашак, што и уствари после чистењето со средството го направив.
Како год успеав да средам два комада, а другите два или утре или друг ден. Неможам ни со цревото да работам коа не спие детево.  ;D

Еве како изгледаа на почеток пред да почнам со рибање. Не дека беа страшно прљави, ама кога веќе ги ставам на кола, сакам да бидат светнати како што е редот:

Еве една слика во почетна фаза на чистење:

И нормално бандашите светнати и изгланцани:

Денес гледам @TOLEDO TDI ми ја видел колата паркирана на Пантеле.
Бевме да се прошетаме со жената и детето, да пиеме кафе. :) Убаво времето :)
Со што беше дојден? Да не беше со точак? Или и ти фамилијарна прошетка?

Еве некое сликче од горе:

;D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34364
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #131 на: 18 Април 2015, 19:32:01 pm »
Нешто не ти ја дружат колава. :)

Изгледа нејќат да изгледаат грди во споредба со неја а?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55150
  • Махер
« Одговори #132 на: 18 Април 2015, 19:33:55 pm »
Џам излегле бандажите!

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #133 на: 18 Април 2015, 19:46:54 pm »
Тегчињата ги извади се надевам? (од тел сум не можам да ги отворам цели сликите)
Зошто не проба со Арис на бандажите, да си олесниш?
Количево ми е ептен убаво :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #134 на: 18 Април 2015, 20:13:24 pm »
Тегчињата прво ги извадив, па едвај ги извадив лепенките. Што со бензин, што со ацетон. Ако не ги извадив јас, тие таму мозоците ке им запнат или со челична четка или па со крупна шмиргла, исто како на старите што ги имав на другата кола пред некоја година.
Знаеш дека многу многу не му ја мислат тие.
Инаку не пробав со АРИС, него го земав ова средствово. И јеби га, затоа викам да не се заебете да го купувате за џабе.
:)
Фала
:)

Е сега останува да видам дали ке купам сензори за притисок во гумите. Оригиналните имаат, овие немаат. Незнам дали ке реагира алармот кога ке се монтираат бандаши без сензор. Не сум имал искуство до сега со оваква работа.
Во сервисното упатство кое го најдов, вика дека сензорите се учитуваат во софтверот.
Е сега треба да прашам во сервис, аку уопште они имаат појма за оваа работа.
Инаку еден сензор во германија чини околу 50 евра, значи 200 евра за сите 4 бандаша, а во америка ги најдов за 100 долари 4 комада.
Искрено би инвестирал 100 долари во ваква работа нормално ако функционира се како што треба, односно да бидат учитани 8 сензори и да си ги препознава софтверот.
Упатството ми е за америчката елантра, малку е се поразлично од оваа што се произведува во Кореа, па ке морам да направам консултација со некој експерт :)