Автор Тема: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили  (Прочитано 623173 пати)

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5554
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Koga pominuvas xxx saati vo nego, i te kako mi e gajle kakvo e i sto e.
Kako sto IT developer se zamara kakvo ke mu bide sredstvoto za rabota(CPU), taka i Sales people se zamaraat kavi im se vozilata, telefonite itn.
Vozenjeto za sluzbeni celi i privatnoto vozenje kako prvo i prvo se razlikuva.
Vtoroto za mene e uzivanje, relax, prvoto skoro sekogas e dur zboris na telefon objasnuvas, opravas krivi drini se butas na tesni parkinzi vo brzanje itn.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5950
  • Шо да пишам тука?🤔
Слегов пред зграда само за да сликам.
Моментално после 2 недели неисчистена:
Шоферска страна неистресена:

Шоферска страна добро протресена:

Совозачка страна неистресена:

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29716
    • CARclub.mk
Еден усисивач, можеби влажна четка, и има ко нови да бидат!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
Стварно не ми е јасно што срања носите на ѓон, за толку цемент, бетон, малтер, влага и што ти ја знам да ви ги уништува патосниците.

Од кога имам моја сопствена кола имам исклучиво теписонски патосници, никогаш, ама НИКОГАШ не сум имал вакви проблеми, нити со армиран бетон, ни кровни греди, гипс, мермер, влага, мочуришта и слично.

Да, имало остатоци од јадење, замачкани боички, ствари, гумени бонбони, песок и слично, ама никогаш не биле проблем да се исчистат и да личат како што треба.

Единствен проблем имав со влакна во багажниот простор, пошто имав 35 килски голди што сееше вуна насегде. Ама и тие со малце повеќе запнување може да се исчистат.

Јас за кучето си купив покривка. Јас имам за задни седишта пошто нели немам багажен простор на караван ама има и за каравани. Некоја ваква што ги покрива и страничните зидови и спречува влакна максимално. После тоа е многу лесно за чистење, јас ја користев на штоф/алкантара седишта во 335ката и никогаш немав проблем.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Сменивме неколку вакви, и да, дефинитивно помогнаа, ама како што вели онаа „поговоркана“ (јес да е за дома, ама може да се примени и у ваков случај): „Дома е каде што влакната од кучето се сегде освен на кучето.“

Ми фали кучето :'(

Kako sto IT developer se zamara kakvo ke mu bide sredstvoto za rabota(CPU), taka i Sales people se zamaraat kavi im se vozilata, telefonite itn.
Vtoroto za mene e uzivanje, relax, prvoto skoro sekogas e dur zboris na telefon objasnuvas, opravas krivi drini se butas na tesni parkinzi vo brzanje itn.

Баш затоа теписонска патосница е подобар избор, пошто попретставително изгледа него ли најдобрата гумена.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5554
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Стварно не ми е јасно што срања носите на ѓон, за толку цемент, бетон, малтер, влага и што ти ја знам да ви ги уништува патосниците.

Од кога имам моја сопствена кола имам исклучиво теписонски патосници, никогаш, ама НИКОГАШ не сум имал вакви проблеми, нити со армиран бетон, ни кровни греди, гипс, мермер, влага, мочуришта и слично.

Да, имало остатоци од јадење, замачкани боички, ствари, гумени бонбони, песок и слично, ама никогаш не биле проблем да се исчистат и да личат како што треба.

Единствен проблем имав со влакна во багажниот простор, пошто имав 35 килски голди што сееше вуна насегде. Ама и тие со малце повеќе запнување може да се исчистат.

Јас за кучето си купив покривка. Јас имам за задни седишта пошто нели немам багажен простор на караван ама има и за каравани. Некоја ваква што ги покрива и страничните зидови и спречува влакна максимално. После тоа е многу лесно за чистење, јас ја користев на штоф/алкантара седишта во 335ката и никогаш немав проблем.

Сменивме неколку вакви, и да, дефинитивно помогнаа, ама како што вели онаа „поговоркана“ (јес да е за дома, ама може да се примени и у ваков случај): „Дома е каде што влакната од кучето се сегде освен на кучето.“

Ми фали кучето :'(

Баш затоа теписонска патосница е подобар избор, пошто попретставително изгледа него ли најдобрата гумена.
Nas kolite ni dojdoa so dva para fabricki patosnici, edni gumeni edni tepisonski.
Gumenite dali 2 meseca gi koristam, a proslata zima kako sto bese suva ni tolku.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29716
    • CARclub.mk
Кога го купив стариот Голф, дојде со гумени (ставени) патосници и поклон теписонски. Гумените ги извадив веднаш штом стигнав дома и ги ставив во подрум, си ги стаив теписонските. Нормално, само возачката се оштети, па само таа ја сменив еднаш (со патосник од Самад).

Гумените му ги поклонив на другар кој купи 6-ка за жена му. Голфот го продадов со теписонските. Гумените ниту еднаш не ги ставив.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
Тоа е убаво пошто или имате двор или подземна гаража... Јас да стигнам до кола поминувам низ кубик лисја и ѓубре бидејки колата ми стои на тротоар пред зграда

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

« Последно менување: 15 Ноември 2024, 16:14:05 pm zeroSignal »
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5612
И јас да живеам во зграда со подземна кај што колата ми е на чисто и суво или пак в гаража во куќа и при тоа ја возам колата само пицосан би земал платнени. Е, ама не живеам.
Живеам во стан, колата ми е во гаража зад зграда, додека да одам ако е врнато како што е сега лајно веќе крампонот од чизмата/патиката ми е полн со песок/кал. Успат вирчиња, коефициентот дека по темница ќе закачам гомно на нога било од чопорите улични или од два тројца комшии со песови шо ги серат навечер е  1.30, абе да ти е милина да ја исшалтоваш ногата низ влакната од тепихот. Башка што ќе шетнам викед на планина/нива/ риби итн.
Самоуслужните имаат ебиветер правосмукалки џабе пари фрлање, особено за патосница. Нормалните перални исто така ради реда ќе ти ги поминат патосниците со правосмукалка.
За јас да се закревам да ги чистам треба да тегнам кабли и да отворам маса со сите средства како тезга за на панаѓур за да ги чистам патосниците. Се дешава тоа, 2-3 пати годишно кога и влегувам генералка.
Затоа гумењак ми е права ствар, одиш на самоуслужна удираш шмрк, дури ја переш колата суви и чисти се, макар и со гомна да биле претходно.
Уосталом ме заболе долу како е, зел ден газиш говна, калови плуканици од луѓе и сеа  демек многу битно е патиката на теписон да седи. Битно ми е да се оджава лесно.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
Додека живеев во Скопје, долго време Лансерот си беше паркиран на отворен паркинг, не во гаража, и сепак не се осудив да го „скрасам“ со гумени патосници.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
Во слична ситуација сум јас, само што моментално колата ми стои пред гаража каде си циментирав за да не цапам во кал, ама има безобразни кои фрлаат хартија и влажни марамчиња баш тука, а често има и лисја на патеката. За да ја исчистам колата пуштив 24 метри (да, убаво прочита) кабел 3х2.5 (ако убаво памтам) до гаража и надвор мора да постелам четки, правосмукалки и слично како што кажа @vladic3110 баш како да сум на тезга. Додека живеев во куќа со двор двете коли ги миев и чистев секој втор ден, имав и вапче и шампони и средства, сега така ми стојат бидејќи немам услови, а многу мразам да перам на самоуслужна и нема ни простор ни време за да ја пребришам колата или да ставам некаква зштита, дали спреј, дали восок.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 279
  • Macedonia
Се зависи од условите во кои живееш или пак паркираш.

Кај моите ако нема место на тротоарот треба на земјен паркинг што е полн со ситен песок за пополнување на бекатон, а нема бекатон и со години е така. Ќе излезеш од колата и никому ништо, ама кога ќе си влезеш назад и да ти биле испрани теписонските патосници друг да е ќе си помисли дека 2 века не си сметил внатре од што е ситен и бел талогот.

Наравоучение (според мене), се зависи од условите кадешто треба да паркираш.. не е само изгледот клучното.

Јас лично со години терам теписонски, а врз нив гумените. Баш пред околу два месеца се решив да ги извадам и да седам само на теписонски. На око поубаво кога е чисто, ама ако загазиш во одредени неприлики и треба да влезиш во колата станува грдо.

Него, има негде кај нас Koch Chemie Gummifix? По интернетот велат најдобро е за потемнување на гумените патосници и да не ти бидат со флеки после перење, исто така и не пренесувало мрснотија на педалите.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
Пиши им, имаат скоро сѐ.
https://www.facebook.com/kochchemiemacedonia?mibextid=LQQJ4d

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17548
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Слегов пред зграда само за да сликам.
Моментално после 2 недели неисчистена:
Шоферска страна неистресена:
Шоферска страна добро протресена:
Совозачка страна неистресена:

Ова е и до самите патосници, овие од Демикс и Самад се апсолутно неспоредливи со ОЕМ материјал.

Откако си купив ОЕМ за Митото, никогаш нема ни да погледнам кон евтини афтермаркет, и чистење, и осет при газење, и фит-финиш се класи и класи над се што може да се купи во Македонија.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 597
    • ibiz.mk
@Tomce Ти стигнаа ? И мене вчера вечер ми стигна меил дека се предадени на доставувачот, засега нема абер.
Да, утрово ми се јави ЕЛС од магацин ги земав, ке ти стасаат чим се пуштени од екупи

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 726

sakash da ti razjasnam?

stavi vrekja cement.. donesi ja vo dvor.. frli 2 lopati pesok .. vidi deka fali kabel .. pojdi po kabel .. vrati se so kabelot .. vidi deka se potroshil cementot.. odi zemi cement .. vrati se po plochki .. i celo vreme samo VLEZI-IZLEZI niz dvor v kola.. niz dvor v kola .. najgolem problem ne e edno vleguvanje i vozenje 500km.. tuku shto vo denot 10 pati vlezi izlezi