Автор Тема: Авијација  (Прочитано 186220 пати)

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
Одг: Air crash investigation
« Одговори #180 на: 06 Февруари 2015, 17:11:41 pm »
Цитат
Верувај ми - лета

И магарето лета - ама ниско  :)

Цитат
Секој облик е карактеристичен сам за себе. Кој за тебе е „онаков“ најкарактеристичен и по што ти ги карактеризираш, навистина не ми е познато. Имам чувство дека ги карактеризираш како „онакви“ геометриски облици, но да те предупредам - тоа е тотално погрешно !!!

Не сум сигурен што тоа е тотално погрешно.

Па дочитај, убаво ти пишува:
Цитат
Многу попрецизно е ако ги гледаш како аеродинамички облици. Тогаш нивното однесување при стационарно струење на флуид ке можеш да го гледаш во однос на брзината на струјниците на флуидот, векторот на брзината, нападниот агол, големината на Рејнолдсовиот број и т.н.

Цитат
...(прост тенок правоаголник) ќе генерира лифт...
Ќе генерира лифт. Со сите ситни недостатоци кои ги спомена.

Цитат
Не бе друже, зашто се жестиш?  Само сакав за другите читатели - кои можеби ги интересира - да напомнам дека НЕКОИ авиони (ретки, специјални) можат да генерираат лифт и под многу поголеми нападни агли, за разлика од другите, нормални, 95% авиони. Јас (погрешно) те сфатив дека викаш дека секое крило над 15 степени паѓа у стал, и јас се залетав да кажам дека не е баш секое.

Не бе друже, воопшто не се жестам.
Очигледни си го прочитал со поинакви емоции од оние со кој јас го пишивав.
Не се залетувај пак.

Цитат
Моја полза??

Не добиваме ниту пари ниту поени за тоа кој што ќе каже. Јас дискусиите не ги сфаќам како натпревар меѓу личности па кој ќе победи, туку како начин на доаѓање до вистината со размена на валидни аргументи.

Одлично!
Се сложувам и би додал: - Без емоции, без суети и без повремени залетувања.

Цитат
Цитирано од: ZokiPet на Денес во 15:04:17
Чисто информативно, на англиски е Afterburner, а на „наше“ - форсаж.

Знам.

Знам дека знаеш, сметам дури и дека не би смеел да незнаеш. Јас го пишав за другите читатели на форумов да не мислат дека нема термин за тоа кога има „оган одпозади“.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #181 на: 06 Февруари 2015, 19:05:09 pm »
Цитат
Верувај ми - лета

И магарето лета - ама ниско  :)

Kаква врска има магарето со летањето на мала едрилица со крила кои генерираат лифт?

Се обидувам да те разберам. Не ми одговори: дали едрилицата лета, онака како што ти го сфаќаш летањето?

Инаку:

"A common explanation using Bernoulli's principle asserts that the air must traverse both the top and bottom in the same amount of time and that this explains the increased speed on the (longer) top side of the wing. But this assertion is false; it is typically the case that the air parcels traveling over the upper surface will reach the trailing edge before those traveling over the bottom.[46]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Lift_%28force%29

Се сложувам и би додал: - Без емоции, без суети и без повремени залетувања.

Одлично, тогаш сме на иста фреквенција! Дај си рука!

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #182 на: 06 Февруари 2015, 20:07:25 pm »
Цитат
Се обидувам да те разберам. Не ми одговори: дали едрилицата лета, онака како што ти го сфаќаш летањето?
Ова сум го пропуштил, извини.
Да, едрилицата лета.

Цитат
Одлично, тогаш сме на иста фреквенција! Дај си рука!
Ма и пиво давам :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #183 на: 06 Февруари 2015, 20:08:36 pm »
Тууууу, па пеперутки ми пројдоа низ стомаков! Ако ти даваш пиво ја давам две!  :)

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #184 на: 06 Февруари 2015, 20:28:17 pm »
Леле, цел се наежив !!! Мезето е од мене  ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #185 на: 06 Февруари 2015, 20:36:18 pm »
Ај сеа излапајте се. :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #186 на: 06 Февруари 2015, 20:37:51 pm »
feelin' frisky already

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #187 на: 07 Февруари 2015, 10:10:18 am »
missed approach?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #188 на: 09 Февруари 2015, 11:11:04 am »
http://newswire.net/newsroom/news/00087422-pilots-of-the-flight-ge235-made-an-error-but-acted-professionally-until-end.html

"TransAsia ATR 72 airplane crash is a combination of the engine failure and the pilot’s error"

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #189 на: 09 Февруари 2015, 11:37:43 am »
Од пред неколку дена
Читајќи ги станскиве форуми за авијација, според ФДР од моторот број 2 се појавил пожар но пилотот најверојатно по некоја грешка ја спречил испораката на гориво на моторот број 1 што во превод значи и двата мотори не работеле.... али да видиме до крај што ќе биде вистинската причина. Мислам дека за многу брзо време ќе се дознае.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #190 на: 09 Февруари 2015, 11:41:34 am »
чим фдр така вика - тоа е тоа

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1538
« Одговори #191 на: 24 Март 2015, 20:22:37 pm »
За жал ќе ја обновам темава. Денес се сруши авион на Germanwings, Airbus A320 кој што летал на линија Барцелона -Дизелдорф. Сите 143 лица се сметаат за загинати. Авионот се срушил на непристапен терен на алпите на окулу 6800 фт. Кога ќе дознаам нешто повеќе ќе пишам.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #192 на: 24 Март 2015, 20:32:46 pm »
Уште од преска се труби за тоа по интернет и телевизија. Меркел ги откажала сите состаноци западот во жал и слично. А причината 100 тина луѓе загинати во несреќа. Па секојдневно гинат луѓе низ светот ама овие се од оние елитните па боли.

Веќе ми се гади од таа западна виша вредност. Од друга страна они кај што стигнат сеат смрт и никој за тоа не жали а кај нив ќе се случи нешто одма светот застанува..

За ова никој да спомне.. иронично ама токму на годишнината од нато бомбардирањето на југославија малку и они да осетат на своја кожа како е тоа. Тркалото на правдата се врти.

http://zase.mk/foto-i-video-kako-nato-ja-bombardirashe-srbija-i-ubivashe-detsa/
« Последно менување: 24 Март 2015, 20:41:18 pm kimi makedonski »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #193 на: 24 Март 2015, 21:05:11 pm »
Nekade procitav deka avionot bil 24g star kolku e vistina neznam ama pa me interesira kolku e zivotniot vek na avionite.24g e so znam golema brojka za edno nesto da funkcionira besprekorno dobro vo sekoj moment pa kolku I da se odrzuva.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #194 на: 24 Март 2015, 21:09:49 pm »
Цел понеделник го сервисирале со дијагноза нос фронт дор феил и гледам го средиле за мерак....