АКО чувствата ти ги повредуваат изјави од типот „ти си ваков ти си онаков“ или „мрш бе сељак“, ТОГАШ е оправдано. Тоа се dh0, 1 и 2
но
АКО чувствата ти се повредени затоа што соговорникот со заклучување, аргументи и докази ти покажал дека она што го тврдиш е погрешно ТОГАШ наместо да се вреѓаш у увреѓаваш, треба да понудиш добар контрааргумент за да тече муабетот. Но, ако таков аргумент не можеш да најдеш, тогаш треба да ти се упали црвената сијаличка меѓу ушите, да погледнеш длабоко во себе и да си ги претресеш сопствените убедувања.
Со други зборови, ако сум му ги повредил чувствата на некого со dh4, 5 и 6,
тогаш не е до мене. Јас само сум те соочил со дефектите на твоето сопствено резонирање и не ти се свиѓа што гледаш. Што сум ја тука крив? Што требало иначе да направам? Да преќутам? Или да кажам „да, во право си“ за нешто што не е така?
Затоа служи дискусија. За претресување на сопствените сфаќања. Другите учесници во рационална дебата го прават токму тоа: тие ти помагаат да го претресеш сопствениот став, ти им помагаш да го претресат они нивниот итн итн.
Замисли дискусија во која разговараме на тема географија. И, во текот на дискусијата, Петко изјави „абе суруши ни едни, Њујорк е главен град на Америка, а не Вашингтон“. Тој најискрено, во дното на душата мисли дека е Њујорк. Така знае од мал, од дете татко му така му кажал, и тоа е тоа.
Ако му кажеш „ќути бе глупак“ (dh0), тогаш Петко со право е навреден.
Ако му кажеш „абе ти ли ќе ми кажуваш кој е главен град на америка, два грама школо немаш“ (dh1), тогаш Петко со право е навреден
Ако му кажеш „Њујорк не е главен град на Америка, туку е Вашингтон, повели види во овој географски атлас пишува“ (dh5), тогаш Петко нема зашто да биде навреден. Ако има негативни чувства, тогаш ги има заради самиот себе (никој не го спречувал да го отвори атласот пред да се впушта во дискусија).
За дискусијата да биде корисна, исто така треба помалку да кажуаме „твојот аргумент е невалиден затоа што некоја теза вели дека е фаласи“
Не се согласувам. Што ако
навистина е фаласи? Каква корист од дискусија базирана на фалични аргументи???