Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141235 пати)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3042
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #180 на: 03 Септември 2015, 17:59:05 pm »
На колешка ќерка и замина пред 3 месеци во Германија, на сопругот му понудиле работа и се собраа и заминаа. Моментално живеат комотно без проблем од неговата плата која е просечна за Германија. Ќерка и се породи пред еден месец. Цел процес од моментот на стапнување во болницата како трудница, до напуштање на болницата со бебе во рака беше БЕСПЛАТЕН. Од пораѓање, витамини, количка за детето, млеко во прав за секој случај, прегледи, дополнителни лекови, 700 евра на сметка ЗА СЕКОЈ СЛУЧАЈ ДА И СЕ НАЈДАТ, ќебиња и останати тралалајки...
Млад сум, немам дете, а планирам во иднина, ама да си прашам: следува нешто од ова кај нас?
Иднината, просперитетот и одредената сигурност кои ги нудат развиените европски држави се она што привлекува. Мене ми е страв за моето дете како ќе живее тука (ако воопшто останам тука).

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #181 на: 03 Септември 2015, 18:14:41 pm »
Кај нас следува 3000 ден од Центарот за социјални работи за секое новороденче за кои ако не поднесеш барање во рок од 30 дена од денот на раѓање на детето не ти следуваат. Јас за тоа немав појма, кога дознав и поднесов барање (2007 год) некаде два месеци откако ми се роди детето ме одбија со образложение дека не сум го поднел барањето во законски утврдениот рок. Која глупост. Сега можеби нешто се сменило, не знам.

Се погоре што напиша Бојан Ј е точно и е само една од многуте работи кои ти го подобруваат квалитетот на животот таму за разлика од кај нас.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #182 на: 03 Септември 2015, 18:24:03 pm »
Ubavo napisa nekoj, ne e se vo parite. Eve brat mi na kraj na mesecot zaminuva za Germanija za prosecna plata a ovdeka ostava rabota kaj sto zimase preko 30k denari. Ne saka veke da se rasprava so poltroni i neludje. Svabine otkako mu napravija intervju preku net mu platija i avionska karta i hotel,  dva dena bese tamu i zavrsi rabota. Znaci firma mu obezbeduva smestaj privremeno, site mozni obuki ke mu gi platat i duri na kraj se ponudija i za zena mu ponataka da pomognat za rabota.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #183 на: 03 Септември 2015, 18:26:52 pm »
Има бугарски пасош?

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #184 на: 03 Септември 2015, 18:27:19 pm »
Нема кај нас такви работи.
Ајде да тргнеме на страна за најмладите (за кои најмногу треба да се вложува).
Викаат дека најубаво е кај нас да си пензионер или уште поубаво странска пензија да си ја трошиш тука дека евтини лекови, бесплатно здравство. Мало морген. Многу пати сум видел примери кај нас кога на кахектичен, стар пациент, со тешка болест ќе го одбијат да го лекуваат (без да пробаат) уште па кога најблиските ќе им кажат дека има 80 години, одма ќе добијат одговор дома да си го носат. Во Германија татко ми вика на баба 99 години комплет испитувања и прават затоа што се жалела на максаност. Мислам кој нема да биде малаксан на 99 години.
Зини да ти кажу.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #185 на: 03 Септември 2015, 18:31:42 pm »
Hrvatski
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
Одг:
« Одговори #186 на: 03 Септември 2015, 18:53:47 pm »
Пара бери киселец. :)

За пари се живее. Таков свет си задоивме. Се бега од државата за кеш и се останува во државата за кеш.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #187 на: 03 Септември 2015, 18:54:59 pm »
Шурата мој отиде во Германија, Волфсбург лани во Јуни со две торби само. Жената и децата останаа во МК. Значи досега е полни 15 месеци таму. Најде работа во фабрика каде вршат обработка на мермер. Он прави лајсни за кујни од мермер. Бруто плата почетна му беше околу 1700-1800 евра. Секој прекувремен саат му се плаќа по закон. Плус одвреме навреме поработнува некој саат хонорарно. За овие 15 месеци колку што е таму најде стан под кирија, не беше среден, беше празен. Го реновираше комплетно, купи мебел. Во меѓувреме ги однесе жената и децата таму кои и двете му се родени во МК. Среди документи за нив и зема 450 евра детски додаток секој месец за двете деца. Сопругата не му работи сеуште. Со една плата која не е голема за Германија опстојуваат без проблем. Децата ќе го научат Германскиот јазик без проблем и иако се доселеници нема да бидат третирани како граѓани од втор ред, за разлика од шурата кој не го владее Германскиот јазик и он секогаш ќе биде гледан со други очи. Во секој случај не размислува да се враќа назад освен за одмор.

Споредби со нашите услови тука за работа и опстанување да не речам преживување на месецот се крајно дијаметрални.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 451
« Одговори #188 на: 03 Септември 2015, 19:09:08 pm »
Нема кај нас такви работи.
Ајде да тргнеме на страна за најмладите (за кои најмногу треба да се вложува).
Викаат дека најубаво е кај нас да си пензионер или уште поубаво странска пензија да си ја трошиш тука дека евтини лекови, бесплатно здравство. Мало морген. Многу пати сум видел примери кај нас кога на кахектичен, стар пациент, со тешка болест ќе го одбијат да го лекуваат (без да пробаат) уште па кога најблиските ќе им кажат дека има 80 години, одма ќе добијат одговор дома да си го носат. Во Германија татко ми вика на баба 99 години комплет испитувања и прават затоа што се жалела на максаност. Мислам кој нема да биде малаксан на 99 години.
И не дај боже да викаш Брза помош, прашуваат матичен број и ако е стар човекот добиваш одговор дека нема кола, или може да треба за некој помлад.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1458
« Одговори #189 на: 03 Септември 2015, 21:16:58 pm »
Што вели сестра ти, каде и е поубаво, во Германија со Германска плата или кај нас со Македонска плата? Ако сеуште е таму зошто не се врати да живее во Македонија?
Па веројатно ќе се врати таму е на специјализација.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1458
« Одговори #190 на: 03 Септември 2015, 21:36:02 pm »
Ќе ја напуштам темава пошто ме нервираат муабетиве.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #191 на: 03 Септември 2015, 21:41:26 pm »
Јас слушнав дека во странство течело мед и млеко и уште од граница чекале со раширени раце полни со евра за да тргнела работата одма на доселениците и воедно жалеле што до сега не дошле сите македонци желни за работа.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5082
« Одговори #192 на: 03 Септември 2015, 22:07:37 pm »
Не течеле мед и млеко бе пријателе. Ама останувањето до вечер на работа убаво го плаќале, се имало слободни викенди, се имало повисок квалитет на живот, платата се зимала на време а не каснела по 1 месец, не се гледало на кој ќе продадеш производ или услуга дали ќе може да го плати за случајно да не си ги врзеш парите... На крајот од месецот биле платени сметките стомакот полн и умот слободен да размислува за се што сака освен за тоа како ќе го врзе крајот со крај...

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43933
  • Il Moderatore
« Одговори #193 на: 03 Септември 2015, 22:19:39 pm »
Чисто онака, уз вашиот муабет за децата и нивната иднина...  Нели треба оваа бројка да биде правопропорционална ? :)

ученици                                      наставници
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Од каде е статистикава?
Ја најдов на твитер. Не можам да гарантирам за 100% точност, но вака општо гледано- од око што се вика, точна ќе да е. ;D :D

Еве од каде е статистиката: Source: http://www.stat.gov.mk/Publikacii/2.4.15.06.pdf

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #194 на: 04 Септември 2015, 00:22:00 am »
Не се само парите причина за бегање надвор. Барем за мене не се.

од мојот последен пост, до овој сега што го постирам, ги прочитав сите... од ова по голема вистина нема...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време