Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 135301 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3060
**Постов не е наменет за никого лично**

Бугарски таблици...

Пошто ние што возиме на македонски таблици сме глупи што и плаќаме на оваа држава регистрација, осигурување, и останати такси, нели?

Ни еден ден не би ги оставил таквите "патриоти" да се возат низ Македонија.

Се извинувам за малку хејтерскиот пост но воопшто не ги оправдувам ваквите постапки.

Ако имаш можност купи си кола од каде сакаш и регистрирај ја на МК таблици, ако не пресели се во Бугарија и таму вози си ја кршот од кола.
« Последно менување: 18 Јули 2014, 10:35:20 am Simo - Carrier166 »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #1 на: 17 Јули 2014, 02:18:41 am »
јас не се чуствувам воопшто патриот, и не мислам дека патриотството е нешто кое ке ми донесе било какви позитвни ефекти врз мојот живот.. но во животот не извадив бугарски пасош и не возам кола со бугарски таблици...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #2 на: 17 Јули 2014, 08:34:11 am »
И јас како Онак, >:(

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #3 на: 17 Јули 2014, 08:40:28 am »
Се заебавме повеќето што не извадивме, ама тоа е. Сега ќе си трпиме. Среќа некои имаме од други држави пасоши па се трпи.
« Последно менување: 17 Јули 2014, 10:53:19 am Deni »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4 на: 17 Јули 2014, 10:51:49 am »
не мислам дека сум се заебал. несакам бугарски пасош. прво има дополнителни компликации кои не ми се свиѓаат.. за да можеш да возиш возило со бугарски пасош, треба да ја смениш и возачката на бугарска да биде. бугарите ТИ ЈА ЗИМААТ МАКЕДОНСКАТА возачка, потпишуваш дека нема да вадиш македонска никогаш и ти даваат бугарска. ако после извадиш пак македонска ке добиеш кривична, и од МК и од бугарија, бидејки министерствата соработуваат и податоците ги имаат и едните и другите. втора работа е што апсолутно е небитно што се имаш положено, они ти даваат само за Б категорија.. што не ми се свиѓа нормално, зашто сум полагал за другите категории? за да имам бугарска само со б и да возам бугарско аоуто?

трето, што и да се деси, ако одлучиш да возиш на мк таблици кола, НЕМОЖЕШ, бидејки немаш Мк возачка... врзан си до крајот на животот да бидеш БУГАР и сите документи од таму да ги вадиш, само од таму коли да купуваш итн итн...

ме мрзи да пишувам уште, но овој чин на одземање на возачката и давање бугарска повлекува уште еден куп проблеми.. размислете, ке ви текне...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6138
« Одговори #5 на: 17 Јули 2014, 10:53:31 am »
**Постов не е наменет за никого лично**

Бугарски таблици...

Пошто ние што возиме на македонски таблици сме глупи што и плаќаме на оваа држава регистрација, осигурување, и останати такси, нели?

Ни еден ден не би ги оставил таквите "патриоти" да се возат низ Македонија.

Се извинувам за малку хејтерскиот пост но воопшто не ги оправдувам ваквите постапки.

Ако имаш можност купи си кола од каде сакаш и регистрирај ја на МК таблици, ако не пресели се во Бугарија и таму вози си ја кршот од кола.

Фор д рекорд, немам бугарски пасош. Студирав во Бугарија една година, и грешка направив што не го извадив кога се можеше. Не дека е грешка што ќе ми го направи животот неподнослив, ама нема да беше лошо да го имам.

Е сеа, вака:

Та преку куров од патриотизам, кога ние како граѓани на оваа државичка, не сме заслужиле еден мочан зелен картон да го добиваме заедно со регистрацијата, како Бугарите.

Та преку куров од патриотизам, кога регистрацијата на возилото многу често чини повеќе од самото возило. Наместо да поевтинува, таа се качува. Од 1.350 кубици, 500-ка поскапо. Зошто?

Та преку куров од патриотизам, кога власта е за едни мајка, за други маќеа.

Та преку куров од патриотизам, кога неможеш една кола да купиш од тука, а да не биде крш. Секако купуваме срање, бар нека биде срањето поевтино. Кога би имал бугарски пасош, радо би ја пререгистрирал колата на наши табли, ама преку куров од арачот на државава што го плаќаме, кој чини неретко исто колку и цената на колата.

Тоа е тоа - бараш спас, со цел да си го олесниш животот. Кога си болен, не гледаш кај ќе се лечиш (дали во Македонија, Бугарија или Индокина), него гледаш да се излечиш.

Поздрав, и не бидете толку кратковиди.

не мислам дека сум се заебал. несакам бугарски пасош. прво има дополнителни компликации кои не ми се свиѓаат.. за да можеш да возиш возило со бугарски пасош, треба да ја смениш и возачката на бугарска да биде. бугарите ТИ ЈА ЗИМААТ МАКЕДОНСКАТА возачка, потпишуваш дека нема да вадиш македонска никогаш и ти даваат бугарска. ако после извадиш пак македонска ке добиеш кривична, и од МК и од бугарија, бидејки министерствата соработуваат и податоците ги имаат и едните и другите. втора работа е што апсолутно е небитно што се имаш положено, они ти даваат само за Б категорија.. што не ми се свиѓа нормално, зашто сум полагал за другите категории? за да имам бугарска само со б и да возам бугарско аоуто?

трето, што и да се деси, ако одлучиш да возиш на мк таблици кола, НЕМОЖЕШ, бидејки немаш Мк возачка... врзан си до крајот на животот да бидеш БУГАР и сите документи од таму да ги вадиш, само од таму коли да купуваш итн итн...

ме мрзи да пишувам уште, но овој чин на одземање на возачката и давање бугарска повлекува уште еден куп проблеми.. размислете, ке ви текне...

Затоа има отпуст од државјанство.
« Последно менување: 17 Јули 2014, 11:32:05 am Diesel »

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3060
« Одговори #6 на: 17 Јули 2014, 12:01:37 pm »
@Diesel

Постот мој беше општ, но бидејќи ме цитираше редно е да ти одговорам (се извинувам за ОТ до сите):

Фор д рекорд, немам бугарски пасош. Студирав во Бугарија една година, и грешка направив што не го извадив кога се можеше. Не дека е грешка што ќе ми го направи животот неподнослив, ама нема да беше лошо да го имам.

Е сеа, вака:

Та преку куров од патриотизам, кога ние како граѓани на оваа државичка, не сме заслужиле еден мочан зелен картон да го добиваме заедно со регистрацијата, како Бугарите.

Епа нема. Ако сакаш така иди во Бугарија тука правилата се такви какви што се. И мене не ми се доплаќа за зелен картон ама друг избор немам.

Та преку куров од патриотизам, кога регистрацијата на возилото многу често чини повеќе од самото возило. Наместо да поевтинува, таа се качува. Од 1.350 кубици, 500-ка поскапо. Зошто?

На Запад поефтино да не е регистрирањето кола? Сакаме Запад? Еве ни го. Нема љутиш.

Та преку куров од патриотизам, кога власта е за едни мајка, за други маќеа.

Регистрацијата за сите државјани на МК исто кошта.

Та преку куров од патриотизам, кога неможеш една кола да купиш од тука, а да не биде крш. Секако купуваме срање, бар нека биде срањето поевтино. Кога би имал бугарски пасош, радо би ја пререгистрирал колата на наши табли, ама преку куров од арачот на државава што го плаќаме, кој чини неретко исто колку и цената на колата.

Ако неможеш да си дозволиш не-крш кола не купувај. Немораат сите да имаат коли. И јас сакам Мерцедес па немам за него - и не возам Мерцедес.

Тоа е тоа - бараш спас, со цел да си го олесниш животот. Кога си болен, не гледаш кај ќе се лечиш (дали во Македонија, Бугарија или Индокина), него гледаш да се излечиш.

Ти купување кола споредуваш со болест? Пу пу скраја да е, споредбава ти е повеќе од смешна.

Поздрав, и не бидете толку кратковиди.

Незнам кој е кратковид, дали јас што гледам дека се побрзо се прекстуваат македонски државјани во што-ли-не или ти што тоа го поддржуваш. Еден ден ќе се свестите сите ама ќе биде касно.

Затоа има отпуст од државјанство.

Ако се отпишуваш од државјанство иди и живеј во Бугарија. Никој никого тука со сила не држи да живее. И така пола Македонија си отиде. Ама утре да не чујам еј државава вака државава така, секој си го гледа својот гз читај ваќа џаде од тука, и тоа е ок ама не од таму после патриоти да ми се праите и да ми мудрувате како треба да се прави а како не. Имам такви и во поблиска фамилија и нив истото им го викам - у јабана си? Седи си таму и немој многу многу да мрчиш за тука кога си ја збришал. Немаш право на тоа. Гласај за меркели, камерони и слично и биди граѓанин од втор ред, бидејќи никогаш никаде нема да те гледаат како рамноправен со домородците. Колку и тоа некој да го прокламира, сум го видел и чул ова милион пати.

И јас немам друг пасош освен македонскиот. Ако ми треба виза за некаде ќе си извадам, нема да се крстам во туѓо знаме и туѓа химна за да патувам нешто полесно. Така сум воспитан. Моите предци биле македонци, а не бугари, хрвати и слично. И така ќе остане.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #7 на: 17 Јули 2014, 12:03:50 pm »
Боље граѓанин од втор ред у странство, отколку у сопствена држава.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6601
« Одговори #8 на: 17 Јули 2014, 12:30:18 pm »

Братучетками со маж и купија кола пред 2 месеци од Бугарија. И двајцата имаат бугарски пасош, колата е на бугарски табли и така ке ја возат. Братучетками има македонска возачка, претходно го возеше пежото на чичкоми, т.е татко и најнормално без никакви проблеми. Иначе македонска возачка има, и ја видов пред некое време.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #9 на: 17 Јули 2014, 12:57:44 pm »
Сите што ги знам имаат МК возачка, незнам со БГ. А имаат некои пасоши BG, TR, US, CH, CA, D, CRO, GR. :)

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #10 на: 17 Јули 2014, 13:14:40 pm »
onak

Тоа со категориите нема благе везе. За да ја смениш возачката во бугарија со сите категории треба да полагаш некои психо тестови...Тие се за Ц и повисоки категории.
А тоа дека неможеш да земеш македонска се лажеш. Познавам шофери на камиони во шведска што имаат бугарски дозволи. Нивната македонска дозвола се наоѓа во телевизија затоа што по службена должност мора да се врати. Он оди ја остава бугарската и ја зима македонската. Додека е тука си вози со таа. После тоа ја остава македонската ја зима бугарската и заминува...

smole

Од патриотизам не се живее... На оваа држава најголемите патриоти и наштетуваат... Па затоа не гледам зошто јас да бидам патриот...

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #11 на: 17 Јули 2014, 13:19:47 pm »
@ smole

Немој да ме праќаш каде било. Немаш право на тоа. А ако не ти чини зелениот картон, мораш да го вадиш.. И? Сега, lie down, try not to cry, и на крај - cry a lot. Ако се помируваме со се - каде ни е крајот? Муабетот е - зошто таму може, а тука не?

Не сакам Запад. Сакам подобар живот додека да стигнеме до таму. Кога ќе бидеме дел од "Западот", нека биде поскапо, ама и пропорционално и примањата да растат. А не сега, примањата исти, дури и пониски, а се оди нагоре. Неможе.

Муабетот беше општо за многу работи, како фрустрација.

Кола денес е потреба, а не луксуз.

И во двата случаи се работи за живот. Од една страна за олеснување, од друга за преживување. Не е смешно, до тоа дереџе сме.

Нема свестување - тоа е. "Што-ли-не или ти што тоа го поддржуваш" кога ќе биде касно, пак ќе бидат светлосни години пред нас, така да - no harm, no faul.

Не ме праќај никаде, уште еднаш ќе кажам. Многу ти е убаво и тебе, те осеќам. Ама пусто срце јуначко..

Мене најмногу ме нервира тоа што сите знаат за другите да кажат. Што те заболе што прави - ако сака да извади, нека вади и крај. Што има ти, или било кој друг "патриот", да му попува?

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2701
  • Слобода или смрт
« Одговори #12 на: 17 Јули 2014, 13:32:09 pm »
По некоја логика токму зимањето бугарски пасош значи помирување дека во македонија неможе да биде подобро.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #13 на: 17 Јули 2014, 14:25:05 pm »
Можеби.

Но, јас како човек од 27 години, немам време за чекање. Кога ќе живеам подобро - на 75 години?

Не. благодарам.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #14 на: 17 Јули 2014, 14:55:29 pm »
Мислам дека не му текнало на некој Бугар да отвори некоја мешовита фирма во Македонија, и да почне да
носи кршови тука по бугарски цени, тогаш драстично ќе паднат цените на кршовите.
Сигурно разлика по крш ќе биде минимум 500 евра ако не и повеќе.