Автор Тема: Бизнис идеи  (Прочитано 73804 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Бизнис идеи
« Одговори #150 на: 16 Декември 2016, 20:29:09 pm »
Работат на ист принцип како што објаснив? Мислам, не е пример, мени тоа и тоа толку пари, тоа и тоа малце поскапо, туку плаќаш една сума и јадеш што одбереш, така? Ако е така, која е цената?

Си ставаш јадење колку што сакаш и идеш после да ти пресметаат колку треба да платиш. Мислам дека не е тоа со фиксна цена како што планираш ти.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
Одг:
« Одговори #151 на: 16 Декември 2016, 20:29:26 pm »
2 само има горе во новиот пазар.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 463
« Одговори #152 на: 16 Декември 2016, 20:32:38 pm »
Ќе си наплаќаш на порција, т.е. големина на чинија, да речеме мала е 150 денари, а голема 200. Ќе си наполни муштеријата колку сака, најверојатно прополна чинија и тоа е, после нема дополнување. Вака од прилика функционираше Дивино, помина доста време  и не ми текнува точно како беше. Со тие цени што ги спомна, не очекувај дека ќе имаш работа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг:
« Одговори #153 на: 16 Декември 2016, 20:38:26 pm »
Дечкото мислеше на бафеј (буфе).
Би дошло "менза".  Ова го дудат тинексиве иначе. Само има поограничен избор.

Ова се отвара на место кај што имаш 2-3 јаки институции во околина за да ти јадат и да ти прават обрт дневен.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #154 на: 17 Декември 2016, 00:37:55 am »
Пред да отвориш буфе, отиди на еден викенд ол-инклузив со балканци, да видиш што е правење пирамиди од плескавици, сендвичи со компир манџа и кока-кола со млеко.
Со пониска цена нема да издржиш финансиски, со повисока можеби најмногу зависи од локацијата. Али имај во предвид дека во добар дел од меаните да седнеш и да јадеш што сакаш, плус салата и пијачка нема да те кошта над 350 ден.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #155 на: 17 Декември 2016, 12:03:03 pm »
Тоа е поентата, да има некој баланс, пошто кај нас има и кркачи/лапачи особено кога е неограничено. Но, кај нас најмногу диктира цената, иако да речеме еве Бургер Кинг и слични во Сити мол, еден сендвич мени ти е околу 250-300ден и на крај пак ке останеш гладен. Ова е изводливо, а локацијата да биде строго центар или да речам места каде има доста народ што може да си го дозволат, пример да не е Шутка, Батинци, Драчево и сл.(без навреда), ете Сити Мол е добро место, Рамстор истотака, ма да мислам таму популацијата е претежно муслимани и тука малце губеш на избор на храна. Нормално, секогаш во менито мора да има избор(свинско и пилешко или телешко или јунешко) за сечиј вкус за да привлечеш повеќе народ. Јас не живеам во Скопје, ни па планирам или пак сакам да живеам во Скопје(иако купивме стан со жената), ама никогаш не се знае нели. Да би живеал и да имам можност би пробал, мислам дека ке успее бизнисот, а тоа е најбитното.

Да објаснам малце поубаво пошто гледам некои не разбрале за што станува збор. Не е еднаш само да наполниш чинија и да избереш мала или голема. Не. Значи вака. Одеш ко нормален човек(не дивјак  ;D ), зимаш послужавник, ставаш чинија + чаша + лажица или вилушка(или двете) +нож + салфети и одеш на каса. Си платеш ко нормален човек, да речеме еве 500денари(една червена), и потоа си одеш и си ставаш што ти душа сака и колку сакаш. Добра печалка имаш на фамилијарни муштерии со деца. Јадеш, пиеш, кога завршеш оставеш послужавникот на одредено место, чао пријатно. Инаку со оваа цена можеш да парираш во Сити Мол. Затоа реков, локацијата е (секогаш) најбитниот детал во бизнисот.

marjanot
Знам на што мислиш, али тие балканци за кои збореш се претежно шофери што со месеци немаат пробано вкусна храна и само гледат да искористат максимално па макар и да се фрле храната, тоа е неиживеан народ(се разбира има исклучоци), така се понасаат само во странство(за жал), да видеме по кафаните или ресторантите во Македонија дали така ке се однесуваат. Тоа не го праве балканец што живее во странство, сигурно има да си дозволи што сака и колку сака и не е ненаситен. Нормално, доколку некој се понаса така во буфето, едноставно одеш го замолуваш да не ја уништува храната и да се понаса совесно или во спротивно ке биде избркан/отстранет/нападен од буфето. Некој така во кафана или ресторант да си игра со храната, нема никој ништо да реагира?

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #156 на: 17 Декември 2016, 13:27:16 pm »
Кај нас Дивино не беше бафе туку самопослужување со различни тезги - скара, сендвичи, кувани јадења. Порциите се мереа на тежина и така се плаќаа, не беше all you can eat.

Истото сега го има во Уранија ви Соравија доле, со тоа што порциите не се воопшто ефтини, башка јадеш во подрум без прозори.

Во Солун има кафани за 13 евра по човек - што и колку сакаш јадеш и пиеш.

Во Лондон имам јадено во кинески all you can eat - беше 7/8 фунти (пред 7-8 години тоа, сеа рачунај 13-15 моја претпоставка), јадеш колку сакаш и имаш вода од чешма - за друга пијачка си плаќаш по мени.

Кај нас all you can eat е концепт кој нема да пројде, јер балкански менталитет јбг. Видете само што се дешава во Икеа со пијачките кај хот договите и ќе сфатите кај сме во космосот.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #157 на: 17 Декември 2016, 14:45:34 pm »
Гладна нација, што да правиш.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #158 на: 23 Јануари 2017, 20:24:15 pm »

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #159 на: 30 Јануари 2017, 12:01:02 pm »
Би сакал да прашам, ама кога помислам поубаво, знам дека ќе е узалуд вам труд свирачи, али ај пак да пробам. Еден пријател ме замисли многу во врска со камиони и шпедиција. Си правевме муабет нешто и ме праша што не земам да купам камиони и да пуштам да работат по странција. Вика, познаваш некој што имал камиони да затворил фирма? До некаде е во право, особено во Кочани, секој што почна со еден камион, денес некои имаат по 10-15 камиони, не познавам ниту еден да затворил фирма. Секако дека има зајбанции ова она, само ме интересира како оди целиот бизнис, што е потребно и не го разбирам баш она “пушти еден камион нека возе за тебе горе“. Го даваш камионот под наем, или како не разбирам. Знам дека овде има и камионџии, па сигурно знаат како оди работата, па ако сакат да ме просветлат арно, ако не да сме живи и здрави.

Отсутен freakyniki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 329
« Одговори #160 на: 30 Јануари 2017, 15:23:42 pm »
Zdravo Tjolie,

Jas go rabotam tokmu toa , (transport i logistika) i  imam dobro poznavanje i iskustvo na taa tema.

Sekogas sum optimistai bi sakal da te ohrabram, ama moj dobronameren sovet ti e da ne si igras so ogan. Neznam koj ti gi kazuval prikaznite deka nikoj ne zatvoril transportna firma, samo ke ti kazam deka 80 % od slucaite propagaat i dobro zaglavuvaat ( zboram za neiskusnite vo transportot).

Dokolku se odlucis so vakvo nesto bi ti preporacal da imas nastrana 20 000 evra zamrznati pari dokolku kupuvas poloven kamion. Imaj vo predvid deka fakturite se cekaat po 60 dena a ti treba da stavis gorivo ( dokolku nemas skluceno dogovor so karticki niz EU da plakas), patarini, plata na sofer pa kazni itn....

Mnogu siroka tema e ova, da ne rasiruvam eve ti link i procitaj si ubavo.

http://forum.kajgana.com/threads/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82-%D0%B8-%D1%88%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0.65063/

Пеглал не пеглал....пегли време пролази

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #161 на: 30 Јануари 2017, 15:48:27 pm »
Другар, јас ти кажувам лично дека во Кочани почна 1-2 фирма пред МНОООГУ одамна, а денес знам најмалку 5 души што имаат фирми и уште 2 што имаат камиони. Знам дека голем е ризикот, свесен сум за тоа, во игра се големи пари, ама ризик ствара капитал. Јас мислам да почнам со 1(или 2) камиони, за почеток. Да присоберам паричка, имам другари и пријатели што веќе работат во такви фирми на разни работни места и со нив истотака ке се консултирам, па би ризикувал да пробам. Инаку, фирмата сигурно ке биде отворена во Бугарија, за помалце данок и др. и најверојатно камионите ке возат Скандинавија. Искрено, колку зимаш од една тура, бидејки работеш со тоа, биди искрен. Јас имам пријател роднина, пред некој ден купи 5 НОВИ МАН камиони, ама да го прашаш него ке рече, еј овај сака лебот да ми земе(типичен балкански менталитет), брат тешко е ова она, па ако е тешко, затвори ја фирмата, оди работи градежно. Баш поради “тешко е“ знаев дека нема да добијам овде одговор.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #162 на: 30 Јануари 2017, 15:56:18 pm »
Одма да ти кажам дека приказните со 4-5.000 евра месечен профит по камион се лажни. Освен ако не мислиш да пренесуваш дрога пример, тогаш може и х10 да е ќарот. :)

Со еден камион и со шофер- ништо не правиш. Со 2 камиона, може да тераш некако. Имај на ум дека за добар камион, само влекач- ќе ти треба околу 40.000 евра. Значи 2 х 40к = 80.000 во старт, за набавкаа на камиони. И 20.000 за обрт, нафта и слично, има фирми плаќаат на 90 дена. И недај боже за дефеци. Значи испод 100.000 евра, не помислувај. ;D :D

Друго, треба да најдеш шпедиција што ќе те води и ќе ти дава утовари. И шофери да најдеш.

Математиката е друга ако сам си возиш, ама тебе тоа не те интересира. :) 

Тие што почнале со транспорт пред 5-10-15 години, тоа е друга приказна. Моментално работите се многу изменети од порано, и моментално да почнуваш ти од 0, без луѓе без ништо, а улог да речеме 100.000 евра, хм...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #163 на: 30 Јануари 2017, 15:57:25 pm »
Ако работиш со наши фирми, си завршил работа :)

Не плаќаат фактури, се чека максималниот рок за исплата.

Па возач ќе те заебе на граница, не поминал на тој и тој терминал кога влегол во ЕУ итн итн.

Ако работиш горе (со наши возачи), мислам ги плаќаат 1500 евра месечно, тогаш е друго.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #164 на: 30 Јануари 2017, 15:58:07 pm »
Па добро, 100 000 евра инвестиција и не е нешто недостижно. И ако се отплати за 5-7 години и после да прави чист профит не е така лошо.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.