Автор Тема: Ford доктор за Ford прашања  (Прочитано 239930 пати)

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
Одг: Ford доктор за Ford прашања
« Одговори #675 на: 29 Август 2015, 18:28:37 pm »
Не ми личи на нешто како фабричка грешка.... шо знам...веројатно е така „бај дизајн“. Имаш некој проблем со таквиот распоред?
има, + кабелот оди над - кабелот а и над - клемата. Оди високо, се допира до хауба а горе е и најтопло па на  +  кабелот изолацијата отиде.  Дизајнот е демек да стават десен акомулатор, како да лев е баук...  и никој досега не приметил, сега во Охрид кога дојдов со колата и новиот акомулатор да ми провери, примети дека каблите се без врска... јас го изолирав со оној јакиот селотејп + кабелот, ама не е тоа тоа, штом најдам половен добар  + кабел ќе го сменам и ќе го свртам акомулаторот за 180. Ако не се наоѓа добар + кабел, можеби може и - кабел па да се пребои со црвена боја ?
 еве како е фабрички
« Последно менување: 29 Август 2015, 21:00:49 pm nefer »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #676 на: 30 Август 2015, 02:45:29 am »
јас мислам дека тој кабел (плусот) треба да иде одоздола, под пумпата за кочници, поред куќиштето за акумулаторот и да излезе одоздола, праволиниски нгоре кај клемата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #677 на: 30 Август 2015, 08:12:56 am »
јас мислам дека тој кабел (плусот) треба да иде одоздола, под пумпата за кочници, поред куќиштето за акумулаторот и да излезе одоздола, праволиниски нгоре кај клемата...
da ama da e podolg... plus ovoj si ima na nego i plastika so pinovi da go fiksiraš do - klemata ... fabrička glupost ... demek ne smeeš povisok akomulator  da zemeš a koga će ispuka izolacijata itno da go menuvaš ... jas 2008 kupiv Rockit zatoa što beše bez dolivanje destilirana, povisok može 1 sm od originalniot. No ne e toa problem, ne strada kabelot od dopit so haubata, ima zaštitno crevo, no lošo e što e gore kade e najtoplo , posebno letno vreme... Da zaladi, će odam kaj rasturačite za ford da kupam eden dobar poloven kabel so ford  klema.. a može ima kako del  i nov, će prašam

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #678 на: 30 Август 2015, 12:26:22 pm »
друже... за кое НАЈ ТОПЛО ГОРЕ зборуваш? нема логика твојов муабет, затоа што кога ке дувне перката од хладњакот СЕ Е НАЈ ТОПЛО под хауба...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #679 на: 16 Септември 2015, 01:08:22 am »
Докторе, разлика помеѓу моно-етилен-гликол и етилен-гликол?

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #680 на: 16 Септември 2015, 08:38:55 am »
друже... за кое НАЈ ТОПЛО ГОРЕ зборуваш? нема логика твојов муабет, затоа што кога ке дувне перката од хладњакот СЕ Е НАЈ ТОПЛО под хауба...
ima na fiestata i usmeruvač na haubata, demek od maska vozduhot da ladi nad akomulator...ama temperatura gore ima najpoveće koga kolata lazi vo gradski koloni ... a ventilator nikogaš ne mi vklučil, a Fiestata raboti na visoki temperaturi ... neznam, denes zborev so majstor od Mida, nemale takov problem, preporačuva zamena na + kabelot od osigurači do klema ... nov ne se prodava, ili poloven ili kabel nov a na nego da se namesti uška za kaj klemata i del što doađa kaj osigurači...
...interesno što na srpski forum veće 3 nedeli nikoj ništo ne moi kažuva a imaat mnogu fiesti, a na hrvatskiot isto eden misli da puštam nov +kabel pod master cilindar za kočenje da odi

Отсутен Мида Гранд Моторс

• Official Ford Representative
  • Јуниор
  • **
  • Пораки: 153
  • Претставник за Ford и Hyundai во Македонија
    • Мида Гранд Моторс
« Одговори #681 на: 16 Септември 2015, 10:52:38 am »
Докторе, разлика помеѓу моно-етилен-гликол и етилен-гликол?

Здраво,

по мене нема разлика али сепак можете повеке да дознаете преку Google.
Поздрав и пријатен ден.
Мида Гранд Моторс
www.ford.mk || www.hyundai-mk.mk

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #682 на: 24 Септември 2015, 18:49:48 pm »
Така и го направив. Бев во отпадот во Радишани, абер нема, ништо демонтирано а  и таа фиеста што ми ја покажа плус  кабелот беше потенок, а и беше недемонтирано. На крај купив термоцрево од електроелемент, мајсторот со греење го намести, а стави и ново заштитно црево... сега е супер. А на српскиот форд клуб ми коментира дека по ТИС документација овака и треба да биде... значи ова е уште една од фабричките грешки во првата серија на фиеста мк4 од јули 1996...
« Последно менување: 25 Септември 2015, 21:16:41 pm nefer »

Отсутен Network

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #683 на: 28 Септември 2015, 15:30:05 pm »
Потребна ми е информација за IES вентил гас лер за форд мондео 3.
Како реагира возилото и дали на дијагностика го покажува проблемот ако е до  IES вентил гас лер ?
Дали е во ред да се купи нов од продавница кинески  IES вентил гас лер ?
Препорака за купување и сервис на  IES вентил гас лер ?
« Последно менување: 30 Септември 2015, 09:47:38 am Network »

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #684 на: 30 Септември 2015, 10:28:46 am »
за секој случај, да потенцираме дека се работи само и само за  IES вентил гас лер!! да нема забуни, меѓу луѓево.. сепак е  IES вентил гас лер!!

друже... ке ти одговорам само за изборот за кинески... мислам, јасно е нели? такви прашања се безлични... ако било кинеското ок, не би било по 5-10 пати помала цена од оригиналот... ок, можда оригиналот е малку преценет, ама сепак разликата е многу голема...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Присутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 762
« Одговори #685 на: 30 Септември 2015, 10:37:33 am »
Баρаш од пρетставниκ на официјален сеρвис да ти κаже оκ е κинесκи дел да возиш...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5046
  • The Spartan General
« Одговори #686 на: 30 Септември 2015, 11:48:41 am »
Како реагира возилото и дали на дијагностика го покажува проблемот ако е до  IES вентил гас лер ?
Дали е во ред да се купи нов од продавница кинески  IES вентил гас лер ?
Препорака за купување и сервис на  IES вентил гас лер ?

Друже, на тебе мондеото најверојатно има лапнато клапни. Отварај под итно и ревизирај усисна грана.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Network

• Почетник
  • *
« Одговори #687 на: 30 Септември 2015, 14:10:49 pm »
Како реагира возилото и дали на дијагностика го покажува проблемот ако е до  IES вентил гас лер ?
Дали е во ред да се купи нов од продавница кинески IES вентил гас лер ?
Препорака за купување и сервис на  IES вентил гас лер ?

Друже, на тебе мондеото најверојатно има лапнато клапни. Отварај под итно и ревизирај усисна грана.

Фала на сите што се потрудивте да ми одговорите.
Мондеото го однесов на сервис кај 55 годишен сервисер кој што е и аутоелектричар кој имал искуство околу 20 години претежно со Форд.

Извештај од сервисерот: монтирана е половна усисна грана т.е монтирал усисна грана која била негова од неговото Мондео.После монтирање на усисната грана и чистење на IES вентил гас лер ,извештај од сервисерот: проблемот со IES вентил гас лер бил поради тоа што работел со помалку од околу 200/300 вртежи и поради тоа колата стартувала под саух ,моторот работел нерамномерно под саух и додека е во лер и со тек време на возење километри би требало да се среди проблемот со IES вентил гас лер.

Што мислите вие за ова?
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Во продавница IES вентил гас лер го продаваат од производителот Topran (Германски бил) за 4500 денари ,додека пак оригинален (Форд) бил за 5000 денари ,а во МИДА овој дел кошта околу 200 евра.
Ваша препорака за купување на овој IES вентил гас лер и дали знаете која е разликата кај овај дел кој го најдов со 3 различни цени?

« Последно менување: 30 Септември 2015, 14:23:34 pm Network »

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг:
« Одговори #688 на: 30 Септември 2015, 14:28:48 pm »
Тoпрaн е тешкo ѓубре.

Отсутен Network

• Почетник
  • *
« Одговори #689 на: 01 Октомври 2015, 00:40:55 am »
за секој случај, да потенцираме дека се работи само и само за  IES вентил гас лер!! да нема забуни, меѓу луѓево.. сепак е  IES вентил гас лер!!

друже... ке ти одговорам само за изборот за кинески... мислам, јасно е нели? такви прашања се безлични... ако било кинеското ок, не би било по 5-10 пати помала цена од оригиналот... ок, можда оригиналот е малку преценет, ама сепак разликата е многу голема...

Ме интересира како реагира возилото и дали на дијагностика го покажува проблемот ако е до IES вентил гас лер ?
Дали оригиналот (IES вентил гас лер) има гаранција ,од каде и колку време?
Што мислите за извештајот од сервисерот кој го напишав погоре?
Што би ми препорачале?
 ???
« Последно менување: 01 Октомври 2015, 00:45:56 am Network »