Автор Тема: Ford доктор за Ford прашања  (Прочитано 285099 пати)

Отсутен Monter

• Почетник
  • *
  • Пораки: 48
Одг: Ford доктор за Ford прашања
« Одговори #510 на: 30 Декември 2014, 17:24:33 pm »
На вашата страна ги имате наведено дилерите кои ги имате низ Македонија се јавив кај вас да закажам за сервис редовен ми посочивте сервис кој го нема во листата на дилери?
Се работи за сервис во Гостивар?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #511 на: 30 Декември 2014, 20:22:48 pm »
Имаат во Гостивар некој сервис, кога ја купувавме колата ми рекоа дека има можност и во Гостивар да се сервисира, но и сами препорачаа да се сервисира во главен сервис. Втор најблизок ти е Чајка, нив барем ги бива за нешто.
Моја препорака е да инсистираш по телефон да ти закажат за Скопје.
Пиши му и на Докторот во приватна порака, за да прочита што поскоро.

Отсутен macko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #512 на: 30 Декември 2014, 23:29:52 pm »
Po studov  strelkata za temperatura  nikako da dojdi do polovina na skalata (do 1/3 ide i blizu 1/2).  Da li e toa normalno i so mozi da e problemot ako eventualno go ima?
Focus MK1 2001 1.8 TDCI
Pozdrav

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #513 на: 30 Декември 2014, 23:32:39 pm »
Претпоставувам кратки градски релации, ако да нормално е нема време да загрее моторот

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #514 на: 30 Декември 2014, 23:34:39 pm »
Po studov  strelkata za temperatura  nikako da dojdi do polovina na skalata (do 1/3 ide i blizu 1/2).  Da li e toa normalno i so mozi da e problemot ako eventualno go ima?
Focus MK1 2001 1.8 TDCI
Pozdrav

Исклучи го греењето внатре и ќе дојде стрелката до таму каде треба.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #515 на: 30 Декември 2014, 23:44:07 pm »
Focus MK1 2001 1.8 TDCI
Pozdrav

Тоа не би значело дека нема доволно вода во системот? Не тврдам, прашувам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #516 на: 30 Декември 2014, 23:48:48 pm »
Не, воопшто не значи тоа.
Моторот не може да загрее бидејќи 1. не содзава доволно топлина. 2, топлината се губи и моторот се лади.
Значаен процент од топлината се губи преку греењето на кабината. Кога е ладен моторот, системот за ладење ја циркулира течноста само внатре низ моторот и низ системот за греење на кабината а не и низ радијаторот. Ако греењето во кабината не ја лади течноста, моторот побрзо ќе загрее.

Отсутен ceci_983

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #517 на: 31 Декември 2014, 03:07:38 am »
Докторе помагај! Имам проблњн форд ц-макс 2,0тдци 136кс до 2003год  не сака да стартува , вака се слуци. Поради дотрајаност на акумулаторот колата не палеше верглаше но немасе сила и светкаше црвена сијалицка на шал таблата ,по промената на акумулаторот се изгасна но колата пак не сака да се стартува , на дијагностика казува дека е активирана блокада поради обид за провала и по брисенје на грешката повторно не се стартува ,клучот и добар го проверив.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #518 на: 31 Декември 2014, 07:45:46 am »
Focus MK1 2001 1.8 TDCI
Pozdrav

Кај модерни дизели, колку повеќе електрично оптеретување му ставиш на моторот, толку побрзо ќе згрее.

Focus MK1 2001 1.8 TDCI
Pozdrav

За побрзо да згрее, уклучи го греачот на задното стакло, уклучи клима и све што потенцијално троши повеќе струја. Повеќе оптеретување на моторот, побрзо ќе згрее. Али не очекувај да дигне температура брзо. Мене од Влае до Аеродром Голфот не ми загрева до 90 степени.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #519 на: 31 Декември 2014, 08:25:46 am »
Картонче пред хауба ;D Кај мене стилото е такво, стрелката е воглавно под 1/2 на ова време. Алфата гајле си нема. Внатре е топло за 3-4 минути, температурата е „закована“ на 90 степни, да ти е мерак во зима да ја возиш :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #520 на: 31 Декември 2014, 09:11:32 am »
Neznam kolku e moderen mojov dizel 1.9 dci ama na -10 nadvor ako mu isklucam greenje vo kabina strelkata doaga do 90 stepeni za mnogu brzo vreme, a ako sakam da mie toplo ondak ke si pocekam podolgo vreme :)

Отсутен Мида Гранд Моторс

• Official Ford Representative
  • Јуниор
  • **
  • Пораки: 153
  • Претставник за Ford и Hyundai во Македонија
    • Мида Гранд Моторс
« Одговори #521 на: 31 Декември 2014, 11:40:07 am »
На вашата страна ги имате наведено дилерите кои ги имате низ Македонија се јавив кај вас да закажам за сервис редовен ми посочивте сервис кој го нема во листата на дилери?
Се работи за сервис во Гостивар?
Здраво Монтер

Листата на дилери се однесува на овластерни дилери за продажба на Ford автомобили.
Сервисот кој ви го посочиле "Ексклузив Гостивар" е наш овластен сервисер.

Поздрав и среќни празници
Докторот
Мида Гранд Моторс
www.ford.mk || www.hyundai-mk.mk

Отсутен Мида Гранд Моторс

• Official Ford Representative
  • Јуниор
  • **
  • Пораки: 153
  • Претставник за Ford и Hyundai во Македонија
    • Мида Гранд Моторс
« Одговори #522 на: 31 Декември 2014, 11:51:36 am »
Мида Гранд Моторс
www.ford.mk || www.hyundai-mk.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #523 на: 31 Декември 2014, 17:07:55 pm »
Po studov  strelkata za temperatura  nikako da dojdi do polovina na skalata (do 1/3 ide i blizu 1/2).  Da li e toa normalno i so mozi da e problemot ako eventualno go ima?
Focus MK1 2001 1.8 TDCI
Pozdrav

Кај модерни дизели, колку повеќе електрично оптеретување му ставиш на моторот, толку побрзо ќе згрее.

Po studov  strelkata za temperatura  nikako da dojdi do polovina na skalata (do 1/3 ide i blizu 1/2).  Da li e toa normalno i so mozi da e problemot ako eventualno go ima?
Focus MK1 2001 1.8 TDCI
Pozdrav

За побрзо да згрее, уклучи го греачот на задното стакло, уклучи клима и све што потенцијално троши повеќе струја. Повеќе оптеретување на моторот, побрзо ќе згрее. Али не очекувај да дигне температура брзо. Мене од Влае до Аеродром Голфот не ми загрева до 90 степени.

Ајдеее, што кажа сега.

Така е како што кажав јас, кај секој еден мотор без оглед на типот и генерацијата.
Мацко, немаш проблем никаков со возилото. Работната температура му е пониска и побавно грее зошто со греењето на кабината му ја земаш топлината и тоа е тоа.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #524 на: 31 Декември 2014, 17:19:34 pm »
Признавам, може и да грешам. На неколку места го имам прочитано ова.