Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 145206 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
Одг: Фотоапарати
« Одговори #150 на: 25 Јануари 2014, 02:13:17 am »
Ај ваше мислење да чујам:

Следна срча што би ја зимал е 17-55 објкетив. Незнам дали одма или за некое време. Изборот е:

1. Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD - 320ина евра, остар на најшироко, помек на крај на зумот, 72мм филтер што е минус

2. Sigma 17-50mm f2.8 EX DC HSM - 370ина евра, остар на крајот, помек на најшироко, 77mm filter thread, што е топ пошто веќе имам друг објектив со 77мм

3. Canon 17-55mm IS - 700евра на ново, судејќи по ривјуата L level на оптика, 77mm филтер сајз, кај нас некои го продаваат и на старо, едниот му бара 500евра, што незнам дали баш би дал за користен, и друг има оглас дадено претпоставувам и тој би му барал проближно толку

Мене ми е највеќе ќејф на канонот, но од друга страна мислам дека кога би завршил работа и со пола од 700 евра, некако не ми има смисла, и од таму е трилемава.

Моментално имам 450D, 18-55, 55-250, 10-20, 50 1.8, 35 аналогна и уште една поширока аналогна леќа.

Во иднина би се идело на појако тело (70D) и дополнителен блиц, еден филтер систем и extension rings.

Секоја сугестија е добредојдена

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #151 на: 25 Јануари 2014, 02:20:24 am »
Види тука да не ги имаат тестирано: http://www.lenstip.com/lenses_reviews.html

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен smole

• Сениор
Одг: Re: Одг: Фотоапарати
« Одговори #152 на: 25 Јануари 2014, 02:40:31 am »
Види тука да не ги имаат тестирано: http://www.lenstip.com/lenses_reviews.html

imam citano mn testovi, mislenje me interesira

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #153 на: 25 Јануари 2014, 02:52:58 am »
Ако одиш на филтер систем како што е Cokin тогаш не ти е битно кој е филтер тредот. Јас би бирал меѓу сигма и тамрон, и двата се солидни, би ми било одлучувачки дали ќе го користам почесто блиску до најмалото или блиску до најголемото фокусно растојание. Моето искуство е дека 17-55 почесто го користам кон 17мм. односно од 17-35мм..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен smole

• Сениор
Одг: Re: Одг: Фотоапарати
« Одговори #154 на: 25 Јануари 2014, 02:57:28 am »
Ако одиш на филтер систем како што е Cokin тогаш не ти е битно кој е филтер тредот. Јас би бирал меѓу сигма и тамрон, и двата се солидни, би ми било одлучувачки дали ќе го користам почесто блиску до најмалото или блиску до најголемото фокусно растојание. Моето искуство е дека 17-55 почесто го користам кон 17мм. односно од 17-35мм..

imam 77mm cpl zatoa mi e vazno da e ist, a za filter sistemot prvo ke zeam od amazon uk soft i hard nd setovi od po 8 funti i holder, za cookin/lee rano e

po rivjuava od lenstip definitivno sigmata e podobra, canonot e preskap sporedbeno so nea

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1273
« Одговори #155 на: 25 Јануари 2014, 03:54:13 am »
klasa podobar od D3100?

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #156 на: 25 Јануари 2014, 08:12:29 am »

Мене ми е највеќе ќејф на канонот, но од друга страна мислам дека кога би завршил работа и со пола од 700 евра, некако не ми има смисла, и од таму е трилемава.

Моментално имам 450D, 18-55, 55-250, 10-20, 50 1.8, 35 аналогна и уште една поширока аналогна леќа.

Во иднина би се идело на појако тело (70D) и дополнителен блиц, еден филтер систем и extension rings.

Секоја сугестија е добредојдена

За ќеифот http://www.bhphotovideo.com/c/product/279582-USA/Canon_8806A002_EF_17_40mm_f_4L_USM.html

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #157 на: 25 Јануари 2014, 08:30:42 am »

Сепак би одел на канонот. Најди го половен и свиркај си.

Леќи се зезната работа за купување - ако не си ТОТАЛНО задоволен од резултатот, ќе ја користиш многу ретко или ич, па така и најевтината да ја земеш - џабе си ја зимал. Бар од мое искуство зборувам.

Фина колекција.

СИТЕ леќи се аналогни. Ваљда мислеше на „мануелни“.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #158 на: 25 Јануари 2014, 08:38:40 am »
klasa podobar od D3100?

Донесовме консесуз за пола класа :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #159 на: 25 Јануари 2014, 09:21:33 am »
klasa podobar od D3100?

Донесовме консесуз за пола класа :)

Дечки, не е се до класата на апаратот. И не е пола класа, али ај...Нек биде така...
Него Горски Венац има една многу добра реченица: "U rukama Mandusica Vuka, svaka puska bice ubojita"
;)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #160 на: 25 Јануари 2014, 09:31:25 am »
imho ако сензорот е физички исто голем тогаш класата е мање-више иста. Не би очекувал „ден/ноќ“ разлики. Всушност, не би очекувал никакви значајни разлики.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #161 на: 25 Јануари 2014, 09:43:59 am »
Ривјуто за никон 3100 и канон 550д го вика истото.  Разлики во дизајн, ергономија и опции, но визуелно сликите се исто употребливи.
Секако, најточно е тоа СалеСК што го вика. Многу слики кои одземаат здив се направени со буџетарски поинт-шут камери. Битен е моментот, и да знаеш да го „уловиш“. Технофриковите ќе се фатат за резолуции, оштрини, прецизност на детаљи и сл, но генерално, сцената и композицијата на фотографијата го одзема здивот.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 54991
  • Махер
« Одговори #162 на: 25 Јануари 2014, 10:18:06 am »

imam 77mm cpl zatoa mi e vazno da e ist, a za filter sistemot prvo ke zeam od amazon uk soft i hard nd setovi od po 8 funti i holder, za cookin/lee rano e

po rivjuava od lenstip definitivno sigmata e podobra, canonot e preskap sporedbeno so nea
Се надевам дека знаеш дека има Адаптер рингс. 72мм то 77мм рецимо. Ќе го заштрафиш на објективот (или на филтерот) и ќе го заборавиш.

Понатаму работата е за што ќе го купиш, дали за да работиш нешто и да му ебеш мајката како репортер или за себе. :) :) Ако го земаш за себе мислам дека треба да се земе најдоброто (Цанон) затоа што ќе те јаде јанѕа ако земеш друго. Квалитетот на објективот (ако е за себе) ќе трае 20 години најламлку. А ако е за репортажа ќе трае 5 години. Затоа би рекол Канонот. Заради мерак.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #163 на: 25 Јануари 2014, 10:28:09 am »
Сале сака да каже дека има толку добра рука, што и Siemens MC60 да му дадеш, ќе извади боље слика од Leica M9 рецимо. :P

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 54991
  • Махер
« Одговори #164 на: 25 Јануари 2014, 10:37:38 am »
Кај го најде сименсов, морав на гугл да прашам што сименс е. Си реков нешто ново излегло. И кога видов...