Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 145131 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
Одг: Фотоапарати
« Одговори #120 на: 24 Јануари 2014, 22:26:57 pm »
Како би го спровел тестирањето? Еве јас имам таков објектив и SLR, ајде да пробаме, не мора да се обложуваме.

Ајде.
Ке сликаме макро, портрет и некој лендскејп.
Сликите сакаш у RAW сакаш у jpg.
Баш ке имаме можност да ги споредиме.
Сакаш мануелни модови, сакаш ауто модови.
:)
Ке тргнеме да се возиме  со точкови од Ѓорче до Автокоманда, а може и да пешачиме.
Можда подобро со пешачење :)

@filipv
Дојди, ради забава...Ако ништо друго ке си правиме муабети и ке се дружиме.
А и башка ке треба некој на пола пат на Симо да му го носи ранецот пошто ке му натежне >:D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #121 на: 24 Јануари 2014, 22:28:57 pm »
Не зборувам за оние кои се бават со фотографија професионално :) И имаат барем по три објективи у својот ранец :)

Ова те извади :)

Ја не се бавам професионалнo, а имам 5 објективи, ај сеа? :D

Шала на страна симпатично апаратче, иако кога јас би купувал компактен апарат би бил или Канон Г серија, или некој водоотпорен (пусти мерак).

Многу паметно што си земал втора батерија. Многу.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #122 на: 24 Јануари 2014, 22:30:02 pm »
Еве и ја со бриџ може да учествувам :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #123 на: 24 Јануари 2014, 22:31:46 pm »
ќе се снајдам со 525 грами, не е страшно, не ми треба шерпас. Може да испешачиме низ центар, сега е прекрасен за сликање, живописен и полн со лендскејпи. На крај ќе седнеме у Пелистер на по една бира :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #124 на: 24 Јануари 2014, 22:35:46 pm »
Jas ucestvuvam isto. Za druzenje.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #125 на: 24 Јануари 2014, 22:38:53 pm »
после бирава у пелистер, напрајтеси листа :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #126 на: 24 Јануари 2014, 22:46:23 pm »
ќе се снајдам со 525 грами, не е страшно, не ми треба шерпас. Може да испешачиме низ центар, сега е прекрасен за сликање, живописен и полн со лендскејпи. На крај ќе седнеме у Пелистер на по една бира :)

Edit: Не ми треба шерпас за 725-730 грами (525 е без објектив, 200г е објективот  EF-S IS II 18-55 mm).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #127 на: 24 Јануари 2014, 23:02:13 pm »
Без добар кебап ништо не сме направиле. На гладно не се пие пиво :D :D :D
Не зборувам за оние кои се бават со фотографија професионално :) И имаат барем по три објективи у својот ранец :)

Ова те извади :)

Ја не се бавам професионалнo, а имам 5 објективи, ај сеа? :D

Тоа е поентата. Или ке си купиш тело и ке купиш 3 објективи за да почнеш да сликаш и да направиш добра фотка или џабе не се лажи.
Г серијата единствено не ја земав заради габаритот. Кога шеташ некаде по големите градови низ европа, поготово во приморските градови на Италија, во очите на криминалците си потенцијална жртва со обесен апрат на вратот. 90% си турист и 90% имаш минимум 100 евра во џеп :)

Jas ucestvuvam isto. Za druzenje.
Ти не се важиш. Ти си професионалец.

И уште неколку ликови на форумов...
Зборувам генерално за новопечени младичи и девојки кој купуваат апарат преку ноќ за да фотографисаат...Профи со СЛР..
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #128 на: 24 Јануари 2014, 23:04:31 pm »

Сликите сакаш у RAW сакаш у jpg.
Баш ке имаме можност да ги споредиме.
Сакаш мануелни модови, сакаш ауто модови.
Ке тргнеме да се возиме  со точкови од Ѓорче до Автокоманда, а може и да пешачиме.
Можда подобро со пешачење :)

Нема логика да сликаш во JPG и автоматски модови со DSLR...
Јас секогаш бирам ДСЛР пред твојов, бидејќи има можност за доградба, независно дали се бавиш професионално со фотографија, или не.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #129 на: 24 Јануари 2014, 23:08:52 pm »
Апаратот што го избрал СалеСК е одличен point&shoot со напредни функции и солиден квалитет. Мене баш ме занима овој момент:

Јас за разлика од вас, љубители на СЛР, а тотални почетници и аматери, сум љубител на нешто што ке го ставам во џеп и ке направам подобри фотки одколку со СЛР и 18-55ИС објектив :)

Јас имам неколку објективи, но ќе го користам баш овој во компаративниот тест. Нема да носам никаква дополнителна опрема. Само EOS 550D Kit.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #130 на: 24 Јануари 2014, 23:27:37 pm »
Зависи на кој ке му ги средува Дени сликите :D

Инаку овој објективов од 50мм што го имам вади далеку далеку поубави слики од оној 18-55мм (незнам, може кај канон и тој е добар). 
Кога ке имам праи ке си купам и широкоаголен и еден со поголем опсег, а квалитетн ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #131 на: 24 Јануари 2014, 23:27:58 pm »
ЕОС550Д е неколку класи над 1000д, 1100д , никоните 3000 3100 итн.
Мојот коментар се однесуваше токму на овие, но не порекунувам. Сакам да видиме каков квалитет ке извади тој најскапаниот објектив у свет. :)

Нема логика да сликаш во JPG и автоматски модови со DSLR...
Јас секогаш бирам ДСЛР пред твојов, бидејќи има можност за доградба, независно дали се бавиш професионално со фотографија, или не.
Дали твојов коментар треба да биде: Јас ке купам кола со турбо зошшто има можност за надоградба.
А инаку можеме и у роу во мануелни модови...
Роу се користи секогаш за да се изврши корекција на направените грешки кога си на терен...

Инаку СИмо, ти нема да користиш статив, а јас ке си го земам...
Со 5 пати поголем сензор од мојот во темни кадри без блиц ти ке немаш проблем да сликаш од рака, јас ке имам :) на дневно светло не ти се давам во ниеден момент. :)

Зависи на кој ке му ги средува Дени сликите :D

Инаку овој објективов од 50мм што го имам вади далеку далеку поубави слики од оној 18-55мм (незнам, може кај канон и тој е добар). 
Кога ке имам праи ке си купам и широкоаголен и еден со поголем опсег, а квалитетн ;D

Само кит објективите се ѓубре...Се друго е ОК.
Од 100 објективи само еден се погаѓа да е ок :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #132 на: 24 Јануари 2014, 23:39:54 pm »
"Nekolku klasi".

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #133 на: 24 Јануари 2014, 23:41:51 pm »

Роу се користи секогаш за да се изврши корекција на направените грешки кога си на терен...

Ја си го користам и за разубавување на сликите на пример  http://forum.carclub.mk/index.php/topic,9218.120.html
Не сликам професионално, ама кога немам што да правам си чепкам по сликите што сум ги сликал.
А а кит објективите со согласувам :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #134 на: 24 Јануари 2014, 23:55:32 pm »
Топ дружбиче може да падне само да не врне...Друго ништо не треба :)
Може и да биде облачно, таман тогаш тоа е еден од најлошите услови за сликање...Кога цело небо ти се пали :) :) :)