За ќеифот http://www.bhphotovideo.com/c/product/279582-USA/Canon_8806A002_EF_17_40mm_f_4L_USM.html
Го знам, али ќе ми фали 40-55 опсегот и нема IS, а фул фрејм во блиска иднина не планирам да земам.
Сепак би одел на канонот. Најди го половен и свиркај си.
Леќи се зезната работа за купување - ако не си ТОТАЛНО задоволен од резултатот, ќе ја користиш многу ретко или ич, па така и најевтината да ја земеш - џабе си ја зимал. Бар од мое искуство зборувам.
Не сум преголема цедидлака така да верувам дека и Сигмата ќе врши работа.
Но, половна техника никогаш не купувам, незнам како и колку претходникот ја користел и чувал, па на крајот може да испадне дека сиромавиот дупло плаќа.
СИТЕ леќи се аналогни. Ваљда мислеше на „мануелни“.
Да де, се разбравме. Мислeф на MF.
Се надевам дека знаеш дека има Адаптер рингс. 72мм то 77мм рецимо. Ќе го заштрафиш на објективот (или на филтерот) и ќе го заборавиш.
Понатаму работата е за што ќе го купиш, дали за да работиш нешто и да му ебеш мајката како репортер или за себе. Ако го земаш за себе мислам дека треба да се земе најдоброто (Цанон) затоа што ќе те јаде јанѕа ако земеш друго. Квалитетот на објективот (ако е за себе) ќе трае 20 години најламлку. А ако е за репортажа ќе трае 5 години. Затоа би рекол Канонот. Заради мерак.
Апсолутно, но пре би без адаптер рингс - стај извади да праам мнoгу многу ме обичам - башка со адаптер рингот имаш дупло повеќе штрафење (стај го на него - извади го од него).
Се разбира дека го зимам за себе и се разбира дека сакам да ми трае долго време, затоа ми е и дилемата ако би идел на Канон-от дали половен, истотот важи што му пишав и на Симо околу користената техника.