Автор Тема: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?  (Прочитано 219081 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44559
  • Il Moderatore
Одг: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?
« Одговори #1110 на: 29 Ноември 2025, 07:32:00 am »
@Mikius  Немој Париз да го споменуваш пошо Франција генерално се многу лоши возачи.Јас не водов здрава кола во Париз.Плус тој шо влегува во кружен има предност.Хаварија е градот за возење.
Ама, пази, не е тоа генерално правило во цела држава, или во цел град, туку само на некои (постаро означени) кружни текови :D Најчесто без знаци се тие кружни и се почитува правило на предност на возила од десна страна, затоа и тие што влегуваат во кружен имаат предност. Исто е и за мали споредни уличиња кои се приклучуваат на главна улица, доколку нема знак дека имаш предност, пази се, ќе ти улета од споредно уличе од десно, ти ќе бидеш крив :)

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10329
« Одговори #1111 на: 29 Ноември 2025, 07:47:27 am »
@Mikius  Немој Париз да го споменуваш пошо Франција генерално се многу лоши возачи.Јас не водов здрава кола во Париз.Плус тој шо влегува во кружен има предност.Хаварија е градот за возење.
Неколку пати низ годиниве си се правел паметен, па така и сега.

Не е точно дека има такво правило, односно како и секоја раскрсница ако нема сообраќајни знаци кои утврдуваат правила на предност,  важи правилото на предност од десна страна.

Впрочем така е објаснето и во видеата на емисијата САТ.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10329
« Одговори #1112 на: 29 Ноември 2025, 07:53:41 am »
Ама, пази, не е тоа генерално правило во цела држава, или во цел град, туку само на некои (постаро означени) кружни текови :D Најчесто без знаци се тие кружни и се почитува правило на предност на возила од десна страна, затоа и тие што влегуваат во кружен имаат предност. Исто е и за мали споредни уличиња кои се приклучуваат на главна улица, доколку нема знак дека имаш предност, пази се, ќе ти улета од споредно уличе од десно, ти ќе бидеш крив :)
Еден пријател го изеде небричен на крстосниче на Рилски конгрес со Христо Узунов, бидејки "летал" по Рилски, а поради негрижа на властите исчезнале сообраќајните знаци...

Едно раскрсниче понатаму со ул. Црниче има стоп од страна на Црниче, но на Рилски повторно нема никаков знак итн

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1971
« Одговори #1113 на: 29 Ноември 2025, 09:17:02 am »
Еден пријател го изеде небричен на крстосниче на Рилски конгрес со Христо Узунов, бидејки "летал" по Рилски, а поради негрижа на властите исчезнале сообраќајните знаци...

Едно раскрсниче понатаму со ул. Црниче има стоп од страна на Црниче, но на Рилски повторно нема никаков знак итн

Пошто живеев таму, имаше еден период кај што секоја недела некој на Рилски го јадеше од споредните улички.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14864
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1114 на: 29 Ноември 2025, 09:17:03 am »

Така така и затоа е катанга за возење.Одиш возиш по главна улица,дали има знак или некој црЊо го извадил,дали некое комбе или гранки од дрва го покриле и сл.,а и по самата улица не очекуваш дека ќе ти се фрли од страна.😂
@Mikius  Не реков дека има такво правило,ама во цел тој хаос на возење последно шо ќе видиш е дали има знак за првенство на минување.🤣
Сум возел и низ Лондон и низ други главни градови,нај хаотично беше во Париз.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6613
« Одговори #1115 на: 29 Ноември 2025, 09:25:45 am »
Средување на сообраќајот во Скопје?

Тоа не е сообраќај, тоа е преживување.

Од Континентал до Ист Гејт - 45 минути. Од Ист Гејт до Опера и балет - 30 минути.

Во Ист Гејт ќе ја изгазеше ќерка ми на зелената пешачка лента една курветина со бело Q7, чачкајки во телефонот, прерипувајќи преку лежечи полицаец, при што уште и ми отвара џам ми се дере дека јас сум крив што она за малку не ја стави под тркало на онаа грдосија Q7.

Сообраќајот во Скопје се средува само со нуклеарка и почеток од 0.

п.с. Потпишувам за Париз. ЕДНА здрава кола не видов. А и не се нормални ѓупците, пошто Француз бел тешко веќе.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6989
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1116 на: 29 Ноември 2025, 18:37:04 pm »
Ако тебе не ти оди нешто во прилог не значи дека е попара.

Појма немам од каде си го извадил законот кај нас, ама ако навистина е таков, попара е бидејки се коси со сите основни правила на возење.
...

Не ми е јасно зошто би требало да се чувствуваш морон доколку вртиш повеќе кругови во кружен тек доколку не успееш да се престроишза да излезеш од него (иди во Париз каде имаш и 5 ленти во кружен тек.

Проблемот е во тоа што таквите како тебе кружниот тек го сфаќаат како шикана и така и го возат, и очекуваат и другите да возат како низ шикана :'(

Членот го извадов од Законот за безбедност во сообраќајот од 2020-та, ако има измени во овој дел до денес, повели постирај ги.
Париз не сум бил, ама со 5 ленти е направено оти коли изгледа има колку шо не треба па да не ги затнат во 2 ленти, еве ви три и повеќе ленти и работата е кој како ќе се снајди, и најсилниот прв излегува да знајш. Еве најдов и видео, арно се познаваат лентите да можиш ко чоек да се престроиш.  :D  Виетнам поорганизирани се.

Еве и илустративно како истовремено во еден кружен тек да возат повеќе возила и да не си пречат во насоките, еднаш ако влезиш ќе си излезиш во најлева лента, и тие во десна да можат во десна да си возат/приклучат по надворешна до прв излез. Никој на никому не пречи, и има повеќе проток.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6905
« Одговори #1117 на: 03 Декември 2025, 20:23:48 pm »
Џабе кружни текови, кога имаме неписмени сообраќајни техничари кои проектираат кружен тек и на 5 метра после него цртаат пешачки премин. По сите правила 100 метра пред и после кружен тек не смее да има пешачки.

Конкретно ќе го земам кружниот во Ѓорче кај СП планет. Многу пати во текот на денот се случува да се заредат пешаци и се блокира кружниот тек во правец Порта влае- Ѓорче, па дури колоната го блокира и семафорот. Тука, па и на други места кружниот тек е функционален само навечер кога нема пешаци.

Стварно сум револтиран од вакви глупости.

Во Куманово скоро и да нема кружен, а да нема пешачки на секој излез од истиот. Паника ме фаќа кога мора да застанам во сред кружен, за да пуштам пешаци, да не ме плесне некој од позади. Ова е еден од најлошо изведените кружни токови во Македонија, секој ден се плескаат каде што се пресекуваат зелената и црвената линија.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Го забораваш и оној кај Скара на Жмара.

Али не сте толку лоши како град за возење, на прво место убедливо го ставам Гостивар.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7624
« Одговори #1118 на: 03 Декември 2025, 23:55:06 pm »
Џабе кружни текови, кога имаме неписмени сообраќајни техничари кои проектираат кружен тек и на 5 метра после него цртаат пешачки премин. По сите правила 100 метра пред и после кружен тек не смее да има пешачки.

Конкретно ќе го земам кружниот во Ѓорче кај СП планет. Многу пати во текот на денот се случува да се заредат пешаци и се блокира кружниот тек во правец Порта влае- Ѓорче, па дури колоната го блокира и семафорот. Тука, па и на други места кружниот тек е функционален само навечер кога нема пешаци.

Стварно сум револтиран од вакви глупости.

Во Куманово скоро и да нема кружен, а да нема пешачки на секој излез од истиот. Паника ме фаќа кога мора да застанам во сред кружен, за да пуштам пешаци, да не ме плесне некој од позади. Ова е еден од најлошо изведените кружни токови во Македонија, секој ден се плескаат каде што се пресекуваат зелената и црвената линија.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Го забораваш и оној кај Скара на Жмара.

Али не сте толку лоши како град за возење, на прво место убедливо го ставам Гостивар.

Кружен ток? Нема таму.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6905
« Одговори #1119 на: 04 Декември 2025, 06:25:18 am »
Има, баш пред Жмара е, и одма е семафорот за да се уклучиш на булеварот.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7624
« Одговори #1120 на: 04 Декември 2025, 12:37:41 pm »
Aх, сега ми текна на што мислиш, во право си.