Автор Тема: Осигурителни компании  (Прочитано 122566 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7882
  • Плинаш!!!
Одг: Осигурителни компании
« Одговори #645 на: 10 Мај 2023, 20:42:13 pm »
@kalimero а и до другите, бев сликаа, направивме записник. Е сеа рекоа дека не праќаат постари коли во сервис туку дека исплаќаат пари. Колку да очекувам? Верувам дека ќе пробаат да ме осакатат, ќе фрлат некој динар колку да не е без ич.
Едит: браникот не е пукнат туку само бојата и китот (предходно некој го поправал)

Ако не е за замена туку ако е за поправка, тогаш не ти следува нов, види што ти пишале во комисискиот записник.

Мала штета е, многу мала, браник е, незнам што мислиш со тоа да те осакатат, нормативите се тие, фарба + работни саати за фарбање, така да за тоа никој нема да ти скрати. Доставуваш фактура каде е сработено согласно комисискиот, колку е толку е.

Прв пат слушам за тоа дека стари колку не праќале во сервис туку пари исплаќале, твоја е колата, ти си оштетен и ти одлучуваш каде, како и дали ќе се прави.

Многу мала штета е за да некој се замара, поправка е, ако сакаш пиши пп ќе ти дадам контакт од сервис ќе одиш и се ќе средиш, може да се договориш сервисот да си среди со компанијата, ти ќе добиеш фарбан браник.
Записник не добив туку дечкото кажа дека е за поправка. Ми рекоа да чекам понуда да ми достават на меил или да ми се јават. Ми земаа и трансакциска сметка за да ми префрлат пари.  Под осакатување мислам дека ќе ја земат во обзир штетата направена на браникот а не цел браник. Дечкото мереше со метро колку сантими е штетата. И затоа мислам дека само тие 20 сантими ќе ги рачунаат за фарбање а не цел браник. По мое мислење би добил 50тина евра. Дали сум во право?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6017
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #646 на: 10 Мај 2023, 20:52:46 pm »
Зависи колку се дарежливи. Не верувам дека некој добар автолимар би санирал само 20тина цм, но тоа е мое лично мислење, можеби и грешам, а цената за санирање на тоа нешто може да достигне и до 50тина евра во зависност од ценовникот на автолимарот.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #647 на: 10 Мај 2023, 21:15:04 pm »
За 50 евра во моментов едвај ќе купиш материјал за да офарбаш еден браник....

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #648 на: 11 Мај 2023, 13:17:38 pm »
Ќе си поднесеш приговор на првата процена ако е прениска, па можеби ќе извлечеш уште нешто.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #649 на: 11 Мај 2023, 17:48:07 pm »
Да да ако е прениска тогаш приговор обавезно.

Присутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3080
« Одговори #650 на: 12 Мај 2023, 07:46:55 am »
@kalimero а и до другите, бев сликаа, направивме записник. Е сеа рекоа дека не праќаат постари коли во сервис туку дека исплаќаат пари. Колку да очекувам? Верувам дека ќе пробаат да ме осакатат, ќе фрлат некој динар колку да не е без ич.
Едит: браникот не е пукнат туку само бојата и китот (предходно некој го поправал)

Ако не е за замена туку ако е за поправка, тогаш не ти следува нов, види што ти пишале во комисискиот записник.

Мала штета е, многу мала, браник е, незнам што мислиш со тоа да те осакатат, нормативите се тие, фарба + работни саати за фарбање, така да за тоа никој нема да ти скрати. Доставуваш фактура каде е сработено согласно комисискиот, колку е толку е.

Прв пат слушам за тоа дека стари колку не праќале во сервис туку пари исплаќале, твоја е колата, ти си оштетен и ти одлучуваш каде, како и дали ќе се прави.

Многу мала штета е за да некој се замара, поправка е, ако сакаш пиши пп ќе ти дадам контакт од сервис ќе одиш и се ќе средиш, може да се договориш сервисот да си среди со компанијата, ти ќе добиеш фарбан браник.
Записник не добив туку дечкото кажа дека е за поправка. Ми рекоа да чекам понуда да ми достават на меил или да ми се јават. Ми земаа и трансакциска сметка за да ми префрлат пари.  Под осакатување мислам дека ќе ја земат во обзир штетата направена на браникот а не цел браник. Дечкото мереше со метро колку сантими е штетата. И затоа мислам дека само тие 20 сантими ќе ги рачунаат за фарбање а не цел браник. По мое мислење би добил 50тина евра. Дали сум во право?

Не знам за која осигурителна компанија станува збор но не е ни важно.

Мора писмено да те известат за да имаш основа врз што да се жалиш до второстепена комисија (нивна). Тоа телефонско известување нека го заборават. Пиши како постапиле кога ќе знаеш за да те советуваме.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #651 на: 12 Мај 2023, 10:10:56 am »
За кроација се работи. Ми земаа и меил, као на меил ќе ми пратат и ќе ми се јават. Само кога ќе биде, господ знае. Колку дена трае процедурата дека ме известат?
« Последно менување: 12 Мај 2023, 10:16:28 am Zile »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #652 на: 08 Јуни 2023, 14:35:39 pm »
Уште едно глупаво прашање.
Дали може да се добие оштета од осигурување(не каско) при удар во стуб (настрешница) при возење рикверц, а штетата е пукнат штоп во вредност од 4000 денари и фарбање половина браник 2500 денари(во зависност од лимарот може и до 5000 да оди таа цена)?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #653 на: 08 Јуни 2023, 14:40:15 pm »
Не верувам бидејќи
1. Нема друго возило
2. Сам си ја причинил штетата
3. Ќе ти бараат слики од дешавката

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #654 на: 08 Јуни 2023, 14:47:16 pm »
1.Валидно
2.Валидно.
3.Има слики, завршено е тоа одамна, ама да се знае не е на одмет.
Инаку колава ми е осигурана во А.Д Осигурителна Полиса бидејќи другар ми ги прави осигурувањата многу брзо и ми ги носи дома. Дали да продолжам таму или да менувам? Која осигурителна компанија би ја препорачале како алтернатива?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
« Одговори #655 на: 08 Јуни 2023, 15:46:35 pm »
Јави се во компанија и прашај. Би требало да може. Исто како камен да те удрил по шофершајбна. "Нема" друг причинител реално и таму.

ЕДИТ: Ова е за каско се разбира. Без каско не може.
« Последно менување: 08 Јуни 2023, 20:57:58 pm Deni »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43914
  • Il Moderatore
« Одговори #656 на: 08 Јуни 2023, 16:11:47 pm »
Ако стубот се движел непрописно и ја удрил колата, веројатно тој е виновен, така да може отштета да се бара. Тек пијан ако бил, можеш и лична тужба да му пуштиш на стубот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1783
« Одговори #657 на: 08 Јуни 2023, 16:32:58 pm »
Требало полиција да се викне, да направи записник ако стубот не бил регистриран.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5677
« Одговори #658 на: 08 Јуни 2023, 17:02:34 pm »
Ако бил стубот со странски таблички,  задолжително се вика полиција.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7435
« Одговори #659 на: 08 Јуни 2023, 17:53:44 pm »
Јави се во компанија и прашај. Би требало да може. Исто како камен да те удрил по шофершајбна. "Нема" друг причинител реално и таму.

Мастер трол си станал Дени. ;D

Во двата случаи, само каско е спас. ;D