...Неможеш ти за мене да си креираш заклучок врз основа на други.
Можам!
Исто како што можам да носам такви заклучоци за
верниците во (другите) религии.
Ајде објасни ако можеш, во што тоа ти си поразличен од другите верници?
Некој верува во Исус, друг во Алах, трет во Один (и во целиот состав на тој пантеон богови)... Религиите се некои приказни кои некој ги напишал, а во кои вие верниците верувате - без да знаете со сигурност дали се вистинити.
Во што тоа си ти различен од другите верници?
Во што тоа си ти поразличен од (на пример) вахабистите муслимани, кои за Алах (и за 77 девици) се разнесуваат себе и десетици невини цивили??
Во што тоа си ти различен, ти вернику, од другите верници?
И пред да почнеш да лупаш глупости за мене и мојот однос за науката - ќе се обидам да те научам тоа што не успеале во системот за образование: Во науката не се верува како во религија, туку се учи теоријата и се проучуваат доказите добиени научен метод.
Интелегентен и образован човек никогаш нема да каже:
„ние како форумџии не сме ни малку компетентни да разбереме, туку имаме благодет да ги прочитаме заклучоците и да им веруваме на нив.„Но се согласувам со тебе дека ти дефинитивно не си компетентен да разбереш.
Ограчувања. Сите ги имаме, ама кај тебе се прилично големи.
На форум за ГМО пишуваш дека кризата во Украина е всушност дело на Монсанто за да може да ги продава своите страшни производи во Украина. До кога бе со вакви прости работи, до кога?
Да, навистина моја е грешката да се обидам да ја проширам дискусијата во правец на објаснување на надворешните елементи на реалноста - од која ГМО индустријата е само еден дел.
Не може тоа тек така да се објасни на ограничени умови. Ем прашање е дали имаш капацитет да разбереш, ем дури и да можеш да разбереш и тогаш друго прашање е дали воопшто сакаш да се соочиш со непријатната реалност - те мава когнитивна дисонанца и се повлекуваш во „безбедното„ скривалиште на слепото верување. Исто како и другите верници, религијата навистина е утешна пракса.
Повторно не ти успеа лажната пропаганда со хебрицидот кој што го ставаш како канцероген а всушност е потенцијално канцероген како кафе, тушрија, прегорен зејтин итн. И ако ја прочита студијата како мене ќе причиташе дека шансата за рак не зависи количнски колку си изложен на тој хебрицид, кој што на големо се користи и во не-гмо. Лаж невиден си станал.
Некој од нас двајца навистина е лажов. Кој е лажовот може лесно да се види од извештајот на Светската Здравствена Заедница, кој јасно кажува дека е канцероген хербицидот од кој со катаљарди хектолитри се залеваат ГМО посевите:
For the herbicide glyphosate, there was limited evidence of carcinogenicity in humans for non-Hodgkin lymphoma. The evidence in humans is from studies of exposures, mostly agricultural, in the USA, Canada, and Sweden published since 2001. In addition, there is convincing evidence that glyphosate also can cause cancer in laboratory animals. On the basis of tumours in mice, the United States Environmental Protection Agency (US EPA) originally classified glyphosate as possibly carcinogenic to humans (Group C) in 1985. Но ти (и другите дилетанти овде) тоа го изедначувате со кафе, туршија и зејтин. Што е најсмешно после мене ме обвинуваш за спуштање на нивото на дискусијата кога те нудам да се напиеш малку од (според тебе) безбедниот хербицид - кој е безбеден колку и кафе, туршија или зејтин.
Лажеш, и од авион се гледа колку провидно лажеш.