Ако си едно нормално суштество со критичко размислување, со ставање на теории на заговор во канта, и со најголема објективност што е можна, тогаш ти гарантирам дека дозата на несигурност ќе се намали. Значи испитувања кои што ние како форумџии не сме ни малку компетентни да го разбереме начинот на спроведување туку имаме благодет да ги прочитаме заклучоците и да им веруваме на нив.
ОК, ајде сега иди некаде утепај се.
Или барем освести се дека ти не знаеш ништо. ТИ ВЕРУВАШ. Исто како вахабистот што верува дека ако се разнесе и убие 10 кафири - ќе иде во рајот со 77 девици.
Во религија се ВЕРУВА. Во наука се докажува.
Тоа што твојата неукост не ти овозможува да разбереш нешто - не го прави тоа нешто неразбирливо. Едноставно тебе толку ти сече црпката.
Проблемот е што во нашево општество има премногу такви позери како тебе. Демек сте поминале низ некој образовен процес (ако е да ти веруваме на твоите тврдења, кои се покажува не вредат ни колку металот во контактите од тастатурата ти) - ама реалноста е дека ништо не знаете, ништо не сте научиле и за ништо реално не ве бива. Вашата мантра е „некој што знае кажал дека тоа е така и така„.
Со нула ве множам. И сите научно свесни и критички реални луѓе исто така.
Чекај малце. Како така наеднаш тргна? Па имаш ли ти некакво долгорочно истражување дека има толку многу позери како мене? Неможеш ти за мене да си креираш заклучок врз основа на други.
Демек да јас сум поминал низ некој образован процес ама еве сега толку сум потресен зошто јас всушност ништо не сум научил и за ништо не ме бива. А твојата мантра која е знаеш ли? Гледање на работите со омраза и нормално теориите на заговор кои што произлегуваат точно од луѓе како тебе, луѓе што мислат сите се против нив. Во научниот свет нема место за такви створења како тебе, затоа и си кај што си. На форум за ГМО пишуваш дека кризата во Украина е всушност дело на Монсанто за да може да ги продава своите страшни производи во Украина. До кога бе со вакви прости работи, до кога? И дај остај ме мене, моето образование, позерите итн. Жити се. Ако сакаш да дознаеш повеќе за мене слободно ПП а не до носиш дебилни заклучоци врз основа на теории на заговор.
Множи си ги ти со нула колку сакаш сите научно свесни и критички реални. Тоа ја покажува твојата неукост да разбереш како се води една нормална дискусија. Твојата заслепеност и сигурност е сериозна закана за еден здрав ум. Не само јас, туку и многу други тука ти даваат секакви научни истражувања кои што тотално се различни од твоите теории на заговор, тогаш ти дрско одговараш, лични навреди или со она класичното долгорочните последици. Иди на кајгана и фемина ти реков, таму лажи ги луѓето. Овде не.
Повторно не ти успеа лажната пропаганда со хебрицидот кој што го ставаш како канцероген а всушност е потенцијално канцероген како кафе, тушрија, прегорен зејтин итн. И ако ја прочита студијата како мене ќе причиташе дека шансата за рак не зависи количнски колку си изложен на тој хебрицид, кој што на големо се користи и во не-гмо. Лаж невиден си станал.
kako бе неможе краток одговор... не сте ми јасни... се утепавте од објаснување, не ни можам да ги дочитам сите постови од што секој втор-трет почнува со едно те исто верглање.. како дизел што нејке да запали во ладно зимско утро ме потсеќа (автомобилски форум е нели)...
Од аспект на потрошувач како ти и јас, придобивките реално со гмо на пример во овој момент се можеби пониска цена, до некој степен хранлива вредност? Со други зборови, се дига толку многу фама околу ГМО а всушност е навистина непотребно, има луѓе кои тоа си го работат и не тие не се платени од монсанто и сад.
Од аспект на земјоделец, целта е да се намалат оперативни трошоци зошто ќе имаш повеќе успешен род и со тоа помалце пари ќе трошиш на суровини и материјали за производство. Освен тоа на пример доколку одгледуваш некој зеленчук на кој му е потребно многу наводнување, со гмо-семе тебе ќе ти треба помалку вода за наводнување зошто тоа гмо-семе. И повторно ти како земјоделец имаш пониски трошоци. Друга работа е хранливата вредност која е иста или поголема од онаа во споредба со не-гмо. И нормално е некој да се прашува а дали ќе име лоши ефекти? Нормално дека да, ама затоа има илјадници научници кои што се бават со години си ова и се продаваат оние гмо само кои што поминале долгододишни тестови и многу многу поригорозни за разлика од не-гмо.
Како што и си пишува овде. А пази ова го најдов од извор што Ван ми го даде зошто го смета како единствено релевантен! Фала ти Ван!! Ама после на важел зошто било публикација
не-ГМО - Conventional breeding involves transferring thousands of unknown genes with unknown function along with the desired genes
GMO - Genetic engineering techniques require fewer lines or transformation events because the desired trait is known and identified early. Consequently, the evaluations—which still take several years focus on eliminating any unstable lines or those with deleterious characteristics. И уште пoвеќе, GE crops are regulated to a greater degree than are conventionally bred, non-GE crops, it is more likely that traits with potentially hazardous characteristics will not pass early developmental phases.
Ако не разбираш се, ќе ти преведам. Нема ништо лошо да знаеш повеќе и да научиш нешто од веродостојни извори отколку од теории на заговор без никаква поткрепа.