Автор Тема: Соларни системи-панели  (Прочитано 115781 пати)

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #45 на: 29 Април 2013, 18:23:33 pm »
Јас не сум стручњак за тоа поле ама ајде ти те молам просветли ме бидејќи реално јас да се занимавав со соларни системи ќе знаев колку просечно сончеви денови има секој месец во годината. Бидејќи нели треба да им го презентираш тоа на своите клиенти и да им потенцираш некои работи. А ти не презентираше ништо конкретно. маци даде 3 пати покорисни информации од тебе.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #46 на: 29 Април 2013, 18:29:19 pm »
Јас не сум стручњак за тоа поле ама ајде ти те молам просветли ме бидејќи реално јас да се занимавав со соларни системи ќе знаев колку просечно сончеви денови има секој месец во годината. Бидејќи нели треба да им го презентираш тоа на своите клиенти и да им потенцираш некои работи. А ти не презентираше ништо конкретно. маци даде 3 пати покорисни информации од тебе.

ако ти ми се јавиш како муштерија ке те откачам како последна дроља и уште ке ти дадам некој денар да не ми се јавуваш више... уморен сум од гњаватори и тупаџии како тебе...

вози си ти на заден погон, и фркни 15.000 евра за солар за 2-3 минути на ден греење (само сончев ден а во зимо се помалку такви)

а што се однесува до сончеви денови и кај мене на веб пишува колку се... и што има на муштерија да разглабам детаљи? му нудиш тоа тоа тоа, со инвестицијата ке добиеш тоа тоа и тоа.. се ова го тураш на хартија и договор, па ако не е така, можеш да ме тужиш и да бараш пари назад. што иам тука нејасно?

сакаш подробни информации? иди на машински факултет... сакаш од мене информации? ке си платиш или иди фрустрирај се на друго место.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #47 на: 29 Април 2013, 18:35:22 pm »
Навистина мислиш дека кога ќе видам ваква очајна веб презентација (без навреда туку зборувам за чисти факти) со толку печатни грешки ќе се одлучам да им ги дадам моите пари? А да не зборам за фактот дека и за клими и за соларни имам пријатели генерално се е тоа опфатено со мои луѓе од кои би купил

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #48 на: 29 Април 2013, 18:38:56 pm »
е па не замарај тогаш и иди кај твоите пријатели. олади малце...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #49 на: 29 Април 2013, 20:18:04 pm »
Ти ставија линк каде што човекот грее 150 квадрата на некој начин т.е. со помош на соларната енергија ја намалил потрошувачката на гориво и ти пак дека не иде. незнам кој е контрашот овде јас или ти

оооооооо тииииии.... разбираш ли ти што ти се збори, во претходните постови. 3 пати ти беше посочено, ама ти селектираш што да снимиш во глава... ВО КОЕ ПОДНЕБЈЕ Е ТОА а кое е нашето поднебје... колкава е чистотата на воздухот, јачината на сончевиот и ув зракот, која е просечна надворешна температура... 3 пати ова ти беше посочено...

кај нас ако нема термален извор, геотермалните пумпи скоро и да не работат... во шведска и во норвешка геотермалните “пеат“... затоа што тоа е друго поднебје, с други температури... кај нас под земја е 8 до 9 степени.. норвешка е 12 до 15 степени... ке речеш абе исти к, под земја е па не е...
Не е јасно колку се 24KW тоа е целата забуна. Многу луѓе немаат претстава колку енергија е тоа. Ова дома 100 пати го објаснувам и едвај се сфаќа. Ама соларот грее...

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
« Одговори #50 на: 30 Април 2013, 00:33:03 am »

ако ти ми се јавиш како муштерија ке те откачам како последна дроља и уште ке ти дадам некој денар да не ми се јавуваш више... уморен сум од гњаватори и тупаџии како тебе...

вози си ти на заден погон, и фркни 15.000 евра за солар за 2-3 минути на ден греење (само сончев ден а во зимо се помалку такви)

а што се однесува до сончеви денови и кај мене на веб пишува колку се... и што има на муштерија да разглабам детаљи? му нудиш тоа тоа тоа, со инвестицијата ке добиеш тоа тоа и тоа.. се ова го тураш на хартија и договор, па ако не е така, можеш да ме тужиш и да бараш пари назад. што иам тука нејасно?

сакаш подробни информации? иди на машински факултет... сакаш од мене информации? ке си платиш или иди фрустрирај се на друго место.

onak,извини ама мора да ти кажам за твое добро.
со вакво понашање никогаш нема да имаш клиентела.и некој да сакал да фати работа со тебе со ваквиот став и потценувачки однос кон муштерија.....јок братееееее

одиме понатаму...ако веќе решивме дека сончевите панели би ги користеле за туширање тогаш логички би било да ставиме систем кој би ја бркал работата :) баш така.
што по ефтино тоа подобро :) битно е да имаш топла вода за туширање.нема тука квалитет или филозовија.топла вода си е топла вода :)

еве едно убаво видео за кој сака сам да направи високо ефикасен соларен панел

« Последно менување: 30 Април 2013, 01:08:44 am maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #51 на: 30 Април 2013, 00:36:48 am »
Маци не си баш во право. Човекот 10 пати образложи зашто и како ама некој што 2 пати во живот видел панел се прави паметен и провоцира. До сега јас не сум видел Онак да не даде одговор на место кога се работи за оваа проблематика. Претера кими фиромски.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #52 на: 30 Април 2013, 00:49:40 am »
onak,извини ама мора да ти кажам за твое добро.
со вакво понашање никогаш нема да имаш клиентела.и некој да сакал да фати работа со тебе со ваквиот став и потценувачки однос кон муштерија.....јок братееееее

тоа е однос само за одредени личности, кои се на прсти да ги изброиш, во конкретниов случај за членот кој ме навреди и тоа многу, иако сега во некој од наредните постови кеодговори со прашање дека не сум го навредил, кај сум видел навреда и дека он само постирал... тоа значи дека не се чита сам себеси што пишува, не регистрира кога навредува, едноставно границите на цивилизирано понашање му се изместени.

инаку, имам голема референтна листа на клиенти, на кои дел може и да им се јави некој и да запраша за следниве неколку работи:

-квалитетот на сработено
-пост монтажна грижа на корисници
-брзина на реакција во случај на проблем
-однос со муштерии пред и по монтажа
-и фајнали задоволство на муштеријата од мене и мојата фирма.
-секако, секогаш постои како прашање и ниво на задоволство за платено-добиено

во првите постови од сам старт пишував дека не работам со евтини материјали и  уреди. тоа треба да каже нешто, ама да каже на човек кој кога чита такви работи, се интересира за материјата што ја чита од аспект на заинтересираност, а не да бара гачки за да се објаснува и инати со било кого.

што се однесува до една таква мала референтна листа од клиенти ке добие секој кој дошол во канцеларија кај мене, одкако ке увидам дали е сериозен клиент или е џаболебар, а верувај има многу џаболебари, ама па јас и си имам начин како да ги исселектирам лугето и да ги поделам.. до сега скоро 15 години работам и скоро со сите ми успеало да ги проценам, не дека не сум потфрлил, ама мора да се прави таа селекција...

инаку, еве јавно да кажам, дека лугето од кои ке добиат телефон, на кои може даим се јави човек и да ги праша го дозволиле лично тоа, на моја молба. на сите клиенти на крај по завршена монтажа ги прашувам дали ке дозволат од време на време некој да се јави препорачан од мене и да праша за оној список од погоре, да добие информација. да се знае дека постои закон за заштита на клиенти и податоци со нивни информации, меѓу кои како одреден член во законот постои дека фирми и/или поединци несмеат да обелоденуваат податоци за трети лица.. е сега, не е баш вака формулирано ама така е нешто слично.. на крајот на краиштата не сум јас толку влезен во законите, инаку правник ке бев, а не мајстор со клешти, клучеви, папагалки и хилта во раце...

од тука натака, веке нема да дискутирам за нивото на стручност во мојата фирма, мојата лична стручност, квалитетот ЛЕКТОРСКИ на веб сајтот и мојот однос према некои исфрустрирани личности. нема веке да се натегам со никого и едноставно како што прават повекето луге на форумов ке правам и јас.. таквите подбуцнувања едноставно ке ги игнорирам.

е сега... ако сте сеуште заинтересирани да дискутираме за солари, карактеристики, начин на изведба, податоци, инструменти, мали тајни, финти, искуства, производители, квалитети, монтажи, и било што што е поврзано со солари, може да продолжиме... доколку не може клуч на темава, па дури и да се избрише може... јас да си прашам, не одлучувам.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #53 на: 30 Април 2013, 00:53:37 am »
Мене темава ми е топ. Научив нешто ново.

It stays.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #54 на: 30 Април 2013, 00:56:48 am »
ти одлучуваш... и следниот пат реагирај со писмени опомени, за да не ми се крева притисокот до плафон... срцевен болесник сум, ке приумрам на тастатура... ке ме носиш на душа... ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #55 на: 30 Април 2013, 01:06:35 am »
Маци не си баш во право. Човекот 10 пати образложи зашто и како ама некој што 2 пати во живот видел панел се прави паметен и провоцира. До сега јас не сум видел Онак да не даде одговор на место кога се работи за оваа проблематика. Претера кими МАКЕДОНСКИ.
Како прво да те исправам и сега ти не провоцирај :) тоа фиромски у грчка
дали сум или не сум остај тоа....дај вклучи се конструктивно во темава :)

еве мене онак не ми даде одговор какви проблеми имале вакусмските туби после една година користење.
инаку ќе продолжиме со темава ,негледам зошто да се затвара.

п.с.
сосема небитна работа е кој колку провоцира и дали некој паѓа на провокација ....тоа е личен проблем.за тоа немора да се пишува тука во темава ,си има приватни пораки.

форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #56 на: 30 Април 2013, 01:21:33 am »
Маци не си баш во право. Човекот 10 пати образложи зашто и како ама некој што 2 пати во живот видел панел се прави паметен и провоцира. До сега јас не сум видел Онак да не даде одговор на место кога се работи за оваа проблематика. Претера кими МАКЕДОНСКИ.
Како прво да те исправам и сега ти не провоцирај :) тоа фиромски у грчка
дали сум или не сум остај тоа....дај вклучи се конструктивно во темава :)

еве мене онак не ми даде одговор какви проблеми имале вакусмските туби после една година користење.
инаку ќе продолжиме со темава ,негледам зошто да се затвара.

п.с.
сосема небитна работа е кој колку провоцира и дали некој паѓа на провокација ....тоа е личен проблем.за тоа немора да се пишува тука во темава ,си има приватни пораки.

баталете провокација....

извини друже, во нервоза прееска некако сум го прескокнал делот со прашањето за проблемите...

еве вака.. еден од главните проблеми е задихтувањето на тубите. значи во-низ таа туба тече течност, нај често антифриз. тубите на дното се затворени во шпиц, а од горна страна, отворениот дел завршува или во колекторски дел или во мини бојлер. без оглед кој е начинот, единствено што може да го задихтува е гумица, бидејки се работи за спој со стакло и метал. помеѓу нив мора да има гумица, а не силикон, бидејки металот и стаклото имаат комплетно различни својства на ширење и собирање при загревање и ладење. силиконот неможе да го издржи тоа движењ еподолго од 20-30 дена, се кине, а гумицата е предвидена да го компензира делот каде стаклото-тубата праволински по должина се шири т.е. издолжува на загревање. и се тоа до тука е во ред, само проблемот е кога сватиме дека на таа гумица има изложување на високи температури, поготово кога се работи за термосифонски системи, каде што јас лично имам измерено температури и преку 300 степени... да не кажам дека еднаш избегав од кров кога видов и измерив 380 степени на површината од тубите, а соларот почна да крцка... после 15 секунди експлодира првата туба и целиот антифриз во форма на пареа излезе и облак од околу 2-3 метра радиус.. ако бев до соларот ке ме свареше и тоа инстант... значи од разно разни фабрики (претежно кинески) стигаат овие солари, и не ретко димензионирањето на тубите во однос на ослободувањето на температурата им е многу промашено...тоа е првиот негативен момент.

вториот негативен момент е и ако се издимензионира како што треба бојлер-туби-потрошња таа гумица знае многу брзо да изгори и више да не биде гумица, туку пластика, која нема да дихтува и ке почне да капе-губитоци на антифриз... следува менување на гумиците и антифризот, па дали ке се погодат или не и така натака...

понатака сите тие туби, поради тоа што се вакуум туби, сткалото од кои се направени неретко е лесно кршливо, па не се отпорни на град... е да, паѓа еднаш на година или две, ама ако ти се погоди ке ти ги направи тутањ сите туби...

е сега, да напоменам дека се испојавивја разно разни туби и такви солари, во кои од некои од нив дури и се како проточен бојлер, односно водата што се грее е директно во самите туби. тие имаат 2 максимум 3 години фора на корситење, додека не се наполнат со бигор и каменец...

начелно, како што реков, немам монтирано ниеден, односно само еден кај мене на тест, во двор и го расклопив набрзо, бидејки не бев задоволен од начинот на кој  е изведен, едноставно не ми даваше дојам на сигурост, квалитет и издржливост, а тоа се некои од начелата на мојата фирма, ама имам видено и сервисирано по пријатели а и видено многу луге кои се поплакуваат од нив по овие неколку основи.

верувам дека во македонија се појавиле веке неки фирми кои сериозно си ја сватиле работата со овие солари и дека веројатно нудат поквалитетни ама како и сегде така и тука важи правилото дека евтино неможе да биде квалитетно.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #57 на: 30 Април 2013, 01:36:29 am »
добро објаснето.
еве ги кинеските

ме интересира што мислиш дали ова домашново сработено од видеото ќе брка работа?
мислам на ова видео.

Not a valid youtube URL
со мала модификација,немора да се се става бакарен лим(скап е бакарот) ,туку со обичен алуминиумски лим обоен со мат црна боја и бакарни цевки.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #58 на: 30 Април 2013, 01:48:30 am »
ме интересира што мислиш дали ова домашново сработено од видеото ќе брка работа?
мислам на ова видео.

Not a valid youtube URL
со мала модификација,немора да се се става бакарен лим(скап е бакарот) ,туку со обичен алуминиумски лим обоен со мат црна боја и бакарни цевки.

машала солариште.. овој уствари направи огромна панелка.. една огромна 4Х8. а уствари секоја панел плоча за солар е баш ова.. сега немаше премаз за ув индекс, ама небитно е тоа... од аспект на функционалност да, ке работи и во домашни услови вака произведено...

но не алуминиум... бакарот е подобар транспортер на топлинска енергија, а алуминиумот знае да пукне на повисоки температури, и автоматски, се прекинува линкот на транспорт на топлината до цевките, затоа се користи бакар...

и јас не би го заварувал на споевите со калај... со сребро е доста поцврсто, а и среброто има повисока точка на топење.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #59 на: 30 Април 2013, 09:31:50 am »
Јас во моментот имам конкретно прашање.
Вака.
Имам 100л комбиниран бојлер. По некој пресметки кои ги најдов на интернет вика дека за 100л е доволен еден панел од 2 квадрата. Зборувам доволен бидејќи се знае дека водата може и да се прегрее па после да излезе проблем. Два панела ке ја загреат побрзо но баш ради тоа реков дека може да настане проблем. Се рашава и тоа на друг начин, но не би разглабал сега. Не е во интерес тоа.
Значи 100л бојлер, еден панел класичен од 2 квадрати (не со цевки) како би одела и кој би биле пропратни елементи за самоградба.
Поставена е инсталација од бакарни цевки.
Претпоставувам распоредот би одел овака. На ладниот излез прво се приклучува пумпата (со колкав капацитет???), па потоа се до панелот немаме ништо. На највисоката точка на панелот се поставува едно лонче за испуштање на воздух од системот....Повратокот, односно топлата вода се носи директно назад во влезот за топла вода на спиралата во бојлерот.
Притоа се поставува и диференцијален термостат кој треба да ја мери температурата на водата на излезот на водата од панелот??? следниот сензор на излезот на водата на спиралата од бојлерот???? и последниот да ја мери температурата на водата во бојлерот????
Или пак доволен е диференцијален термостат со само две сонди???
За оваков систем каков што го опишав, колкав експанзионен сад е доволен? Со колкав волумен? Дали тој се поставува пред или после пумпата???Или пак се поставува на некое друго место???
Дали покрај сите овие елементи кои ги набројав, потребно е да се постави уште некој вентил кој ке пропушта само во еден правец, нели заради неладење на бојлерот во зимски услови итн итн, колку комада, односно дали да бидат два или еден, или пак истото може да се постигне и со поставување на обични лоптасти вентили, па кога нема да има потреба од користење на соларот, тоа да се направи едноставно со затварање на линијата и гаснење на пумпата. Знам дека е ова сељачки начин, но функционира.
Ако на онак не му е мака, би го замолил да ми даде одговор на прашањава и една мала скица како тоа би изгледало.

Благодарам однапред за опширните информации и одвоеното време.

p.s. Еве една најобична скица, па ако не е проблем да се дополни макар со наједноставни симболи.
Благодарам :)

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.