Јас сум во фаза на подготовки...За ова лето не сум сигурен, но за следното ми е планирано вградување на сончев колектор за топла вода...Бојлер имам, 100л, Горење. Со спирала нормално...Пред да се става фасадата ке пуштам две бакарни цевки и кабел го кровот. Цевка фи 22-ка, таква имам, да не купувам цела 18-ка. Цевките ке бидат изолирани прво со изолација, а потоа врз нив ке дојде и стиропорот од фасадата. Кабел 4х1,5, мислам дека е и повеќе од доволно, таков имам да не купувам друг. И онака тој ке биде за сондата горе. Во просторијата кај бојлерот ке бидат спроведени цевките од панелот кој го планирам горе на куќа...
Соларниот панел планирам да биде обичен, односно да не е со вакумски цевки.. 100л бојлер ми е за 3 члено семејство сосема доволен. На полн бојлер топла вода загреан на 70 степени, добивам некаде околу 180 литри вода на 42 степени, што е и повеќе од доволно. Во зима, кога сончевите денови се поретки, планирам водата загреана на температура од 25 до 30 степени да си ја догревам со електричниот грејач. Воедно затоа и одбрав бојлер од 100 литри, а не поголем...Многу полесно е да се згреат 100 одколку 150 литри вода со електрика...
Доколку Онак има да додаде некаква препорака пред да ја пуштам инсталацијава, атоа планирам да го направам за овие неколку дена додека се празнициве, го молам да се произнесе...
btw со малку познавање соларниот систем може да се изведе и аматерски, и тоа да функционира, баш онака како што јас замислувам да го направам..Се надевам дека ке имам помош и од членовите на форумот, конкретно Онак, со некој негови препораки, нормално ако е расположен за такво нешто, а верувам дека е...
Планирана ми е пумпа за соларно греење, една експанзија од 12 до 18 литри, диференцијален термостат и по некој вентил.немам се уште точна спецификација. Се ова планирам да биде изведено догодина, дај боже и оваа, и да функционира нормално