Автор Тема: Соларни системи-панели  (Прочитано 115786 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #30 на: 29 Април 2013, 11:04:40 am »
Со волку колектори може да загрева 160квадрати тоа е сигурно, а на места ќе догрева со друг вид на греење, ан пример со струја. Ова е супер, ама оди акни 13.000 евра на гладно за само еден спрат на куќа. И плус скриени трошици.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #31 на: 29 Април 2013, 13:56:38 pm »
Ако имаш инсталирано парно за кое цената доближува 2000 евра годишно за нафта итекако е логично да дадеш 13000 евра за греење. Барем ќе знаеш дека си ги вложил во нешто паметно.

Онак ајде како стручњак те молам објасни ми бидејќи ја спомнуваш температурата во зима како главен фактор против соларните системи па еве кажи дали соларниот систем зависи од температурата или од сончевите зраци. По мое сознание тој ги претвара сончевите зраци и аргументот овде наспроти хрватка би требало да ти биде помалку сончеви денови а не пониска температура бидејќи така од старт си во крива насока..

незнам ја ништо.. ај ти кажи ми... да научам и ја нешто во животот...

Во твој пост на првата страна ти тврдеше дека со соларни колектори неможеш да влијаеш ни 1 степен ни 1 минута на греењето и јас на тоа реплицирав дека соларната енергија може да се користи како помошн на парното греење во зима.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #32 на: 29 Април 2013, 14:01:48 pm »
Јас сум во фаза на подготовки...За ова лето не сум сигурен, но за следното ми е планирано вградување на сончев колектор за топла вода...Бојлер имам, 100л, Горење. Со спирала нормално...Пред да се става фасадата ке пуштам две бакарни цевки и кабел го кровот. Цевка фи 22-ка, таква имам, да не купувам цела 18-ка. Цевките ке бидат изолирани прво со изолација, а потоа врз нив ке дојде и стиропорот од фасадата. Кабел 4х1,5, мислам дека е и повеќе од доволно, таков имам да не купувам друг. И онака тој ке биде за сондата горе. Во просторијата кај бојлерот ке бидат спроведени цевките од панелот кој го планирам горе на куќа...
Соларниот панел планирам да биде обичен, односно да не е со вакумски цевки.. 100л бојлер ми е за 3 члено семејство сосема доволен. На полн бојлер топла вода загреан на 70 степени, добивам некаде околу 180 литри вода на 42 степени, што е и повеќе од доволно. Во зима, кога сончевите денови се поретки, планирам водата загреана на температура од 25 до 30 степени да си ја догревам со електричниот грејач. Воедно затоа и одбрав бојлер од 100 литри, а не поголем...Многу полесно е да се згреат 100 одколку 150 литри вода со електрика...
Доколку Онак има да додаде некаква препорака пред да ја пуштам инсталацијава, атоа планирам да го направам за овие неколку дена додека се празнициве, го молам да се произнесе...

btw со малку познавање соларниот систем може да се изведе и аматерски, и тоа да функционира, баш онака како што јас замислувам да го направам..Се надевам дека ке имам помош и од членовите на форумот, конкретно Онак, со некој негови препораки, нормално ако е расположен за такво нешто, а верувам дека е...
Планирана ми е пумпа за соларно греење, една експанзија од 12 до 18 литри, диференцијален термостат и по некој вентил.немам се уште точна спецификација. Се ова планирам да биде изведено догодина, дај боже и оваа, и да функционира нормално :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
« Одговори #33 на: 29 Април 2013, 14:18:48 pm »
ајде и јас сум за аматерски правен панел.
кај мајсторот што ми го правеше парното,гледам ставил соларни,сам ги има правено.па планирам и него да го исконатактирам.
бакарни цевки на лимена црна мат подлога во оквир со стакло.што друго треба повеќе :)
ќе брка работа.два три такви панели и ќе немаш гајле цело лето.
јас имам еден болјер од 80 литра вишок,па планирам и него да го ставам во системот.
оваа електроника што ја збориме,планирам да ја решам со термостати сериски врзани со електрични венитили во една насока.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #34 на: 29 Април 2013, 15:04:50 pm »
maci. погрешно си разбрал...Не планирам панел сам да правам, туку да си поврзам се комплет сам...За 11500 денари не се исплати да се замарам со изработка на панел, а и никад нема да го направиш така како што го прават у производство...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7075
« Одговори #35 на: 29 Април 2013, 15:37:07 pm »
Не е само до температурата зимно време, сонцето не паѓа под ист агол и е многу послабо зрачењето.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #36 на: 29 Април 2013, 15:37:10 pm »
не се толку евтини. со се зафатот на водоводџија излегува во просек околу 600-650 евра, за еден комплет од бојлер 80 литри и панел од 20 туби. ама реков, јас пгоре, не за тоа... сепак имам некое ниво на кое го држам квалитетот во фирмата. не сум од оние што ке работат се и сешто. овој солар е да не речам грубо, забранет за монтажа од кај мене... истото мислење го делат и неколкуте мои соработници. многу проблеми има одпосле. значи додека е нов, првата година е ок, ама од следната година почнуваат проблеми.

за температурата во зимо... сум видел и поотврдувам дека скоро секој солар со назнака “СЕЛЕКТИВЕН“ (тоа е со премазот за ув зрак) во зимо бојлерот го загрева до околу 50 степени...

толку се верувај,имам на маил понуди.да не копирам сега.

инаку што проблеми може да се јават после првата година?

види го типов Со сончева енергија грее 160 квадрати    http://energetskaefikasnost.info/sonceva-energija/

круцијалниот момент е кај што пишува дека ЗАШТЕДИЛ 1000 литри мазут, но нигде не пишува колку претходно трошел... значи никој тука не лаже, туку само се скратуваат делови. 160 квадрати со мазутна печка би требало да троши околу 4 до 7 тони односно 4 до 7.000 литри за греење (зависи од зимата)... и сега онака како што е скоцкан текстот сите добивте дојам дека се грее на солар... е не баш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #37 на: 29 Април 2013, 15:39:06 pm »
Ако мзаут=нафта, тогаш ние трошиме околу 1.5 тони за зима. Не 4-7 тони.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #38 на: 29 Април 2013, 15:41:46 pm »
Ако имаш инсталирано парно за кое цената доближува 2000 евра годишно за нафта итекако е логично да дадеш 13000 евра за греење. Барем ќе знаеш дека си ги вложил во нешто паметно.

Онак ајде како стручњак те молам објасни ми бидејќи ја спомнуваш температурата во зима како главен фактор против соларните системи па еве кажи дали соларниот систем зависи од температурата или од сончевите зраци. По мое сознание тој ги претвара сончевите зраци и аргументот овде наспроти хрватка би требало да ти биде помалку сончеви денови а не пониска температура бидејќи така од старт си во крива насока..

Во твој пост на првата страна ти тврдеше дека со соларни колектори неможеш да влијаеш ни 1 степен ни 1 минута на греењето и јас на тоа реплицирав дека соларната енергија може да се користи како помошн на парното греење во зима.

и сеуште стојам на тоа дека со соларен систем нема да се грееш... како мува без глава си... јас зборам анте ти антатела... јас зборам за греење ти за догревање... битни разлики се тоа... со линкови од рекла казала муабети нема да ме убедиш мене дека со солар ке се грееш, од проста причина што тоа ми е струка и знам колку ке се грееш, со соларен систем... да можеше да има греење со соларен систем мислам, уствари не мислам туку сигурен сум дека сите фирми кои се бават со продажба на солари и парно греење, ке продаваа вакви системи, државата ке финансираше во солари за греење, 99% од приватните куќи до сега ке беа веке со овакви системи, сите ке беа срекни и во зимо ке немавме зголемено загадување од дрва и нафта нити пак испади од пад на напон на струја... соларните системи не се новитет, во светот се повеке од пола век а кај нас се повеке од 20 години присутни... што мислиш ЗАШТО НИКОЈ НЕ СТАВА СОЛАР ЗА ГРЕЕЊЕ? одговорот е лесен, затоа што такво нешто не постои и е невозможно...

и дискусијава на темабва би требало да ја буткаме кон п практични работи одколку да се објаснуваме со вакви глупости... исто како што водеше инат дека возило со задња вуча било далку по стабилно и по управливо од возило со предна... мислам, глупост на деценијата... разликта е што тука на оваа тема нема доволно луге што ке ти се изнасмеат и за оваа глупост...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #39 на: 29 Април 2013, 15:46:28 pm »
Возможно е бе онак. Ако извадиш 10KW грејна моќ во зима над 8 часа, ќе се грееш без проблем. Само незнам колку квадрата солари ќе утепаш за тоа да го постигнеш. И летно време ќе топиш железо на тие солари.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #40 на: 29 Април 2013, 15:51:32 pm »
Возможно е бе онак. Ако извадиш 10KW грејна моќ во зима над 8 часа, ќе се грееш без проблем. Само незнам колку квадрата солари ќе утепаш за тоа да го постигнеш. И летно време ќе топиш железо на тие солари.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

така гледано да... проблемот кај соларот е што неможеш да пресметаш 10 киловати како да ги добиеш во услови на нестабилно време... и оној солар што да речеме ке успееш да му пресметаш некако 10 киловати во лето ке биде со снага од преку 50 киловати... а тоа е снага која ја добиваш и мораш да ја трошиш инаку голем проблем ке се деси. во земја како нашава, ова поднебје е со драстични разлики на ув индексот и јачината на сончевите зраци, затоа неможе да се прави солар за греење...

теоретски може... невелам не, но практично е тешко изводливо.

п.с. нема да топиш железо.. ке ги топиш нив ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #41 на: 29 Април 2013, 18:01:25 pm »

и сеуште стојам на тоа дека со соларен систем нема да се грееш... како мува без глава си... јас зборам анте ти антатела... јас зборам за греење ти за догревање... битни разлики се тоа... со линкови од рекла казала муабети нема да ме убедиш мене дека со солар ке се грееш, од проста причина што тоа ми е струка и знам колку ке се грееш, со соларен систем... да можеше да има греење со соларен систем мислам, уствари не мислам туку сигурен сум дека сите фирми кои се бават со продажба на солари и парно греење, ке продаваа вакви системи, државата ке финансираше во солари за греење, 99% од приватните куќи до сега ке беа веке со овакви системи, сите ке беа срекни и во зимо ке немавме зголемено загадување од дрва и нафта нити пак испади од пад на напон на струја... соларните системи не се новитет, во светот се повеке од пола век а кај нас се повеке од 20 години присутни... што мислиш ЗАШТО НИКОЈ НЕ СТАВА СОЛАР ЗА ГРЕЕЊЕ? одговорот е лесен, затоа што такво нешто не постои и е невозможно...

и дискусијава на темабва би требало да ја буткаме кон п практични работи одколку да се објаснуваме со вакви глупости... исто како што водеше инат дека возило со задња вуча било далку по стабилно и по управливо од возило со предна... мислам, глупост на деценијата... разликта е што тука на оваа тема нема доволно луге што ке ти се изнасмеат и за оваа глупост...

Само да те потсетам дека зборуваше за догревање т.е. кажа ни ич.. 10 степени да се тоа не е ич
потоа кажа ни старт од греење. вода потопла за 2 степена е старт на греење..

oд сам старт, како стручњак во ова поле и како сопственик на фирма која се бави со набавка, монтажа и сервис на сончеви-соларни  колектори да разграничиме дека со соларен систем НЕМА ДА ГО ГРЕЕТЕ ПАРНОТО ама ич, ни малку, ни старт на греење, ни 5 минути ни 2 минути... ова за да ја развиваме дискусијата во вистински правец.

за се друго што сакате да научите или дознаете повелете на ллинков од мојот веб сајт:

http://www.kanosistemi.com.mk/content.php?id=104

Така да незнам кој е како мува без глава

А што се однесува на задниот погон мисли што сакаш ама заден погон ти е постабилен и поконкретен  (сите спортски автомобили до еден се со заден погон) и незнам кому му се смеат за ова дали на мене или на тебе..

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #42 на: 29 Април 2013, 18:15:18 pm »
дали си ти свесен што зборуваш? сакаш да се согласам со тебе дека и 2 степени да добиеш е старт?

тоа ти е еднакво како да ставиш пола резервоар бензин, ама да се израдуваш како зеленко затоа што пумпашот ке истресе 2-3 капки од пиштолот за гориво во резервоар, па да кажеш дека си направил инвестиција и си му платил на пумпашот 15.000 евра следните 10 години увек кога ке тураш бензин убаво да го истресе пиштолот т.е. секогаш да дбиеш екстра 2-3 капки гориво, кои патем речено не се доволни ни за да запали колата...

и дај бе прекини да тресеш зелени... увек само контрираш и максимално ги ебеш темите, а и самиот рече дека не си стручњак, а од друга страна контрираш со квази “факти и аргументи“ на тоа што ке го кажам...

нема да добиеш греење со солар, ни минут ни 2 ни старт на греењето... заборави на тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #43 на: 29 Април 2013, 18:16:59 pm »
Ти ставија линк каде што човекот грее 150 квадрата на некој начин т.е. со помош на соларната енергија ја намалил потрошувачката на гориво и ти пак дека не иде. незнам кој е контрашот овде јас или ти

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #44 на: 29 Април 2013, 18:19:47 pm »
Ти ставија линк каде што човекот грее 150 квадрата на некој начин т.е. со помош на соларната енергија ја намалил потрошувачката на гориво и ти пак дека не иде. незнам кој е контрашот овде јас или ти

оооооооо тииииии.... разбираш ли ти што ти се збори, во претходните постови. 3 пати ти беше посочено, ама ти селектираш што да снимиш во глава... ВО КОЕ ПОДНЕБЈЕ Е ТОА а кое е нашето поднебје... колкава е чистотата на воздухот, јачината на сончевиот и ув зракот, која е просечна надворешна температура... 3 пати ова ти беше посочено...

кај нас ако нема термален извор, геотермалните пумпи скоро и да не работат... во шведска и во норвешка геотермалните “пеат“... затоа што тоа е друго поднебје, с други температури... кај нас под земја е 8 до 9 степени.. норвешка е 12 до 15 степени... ке речеш абе исти к, под земја е па не е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk