Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1460419 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30843
    • CARclub.mk
Форумџија, @Schmitt.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5528
Форумџија, @Schmitt.
Fala, go najdov na insta mu pisav

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 948
  • Am386 DX/DXL-40
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #6497 на: 05 Август 2026, 12:54:06 pm »
Предлог за мала мулти-сплит комбинација? Потребна е една ѕидна и една подна 9ка. Од тоа што гледав, се мислам помеѓу AUX и Gree.
AUX: https://energija.com.mk/Product/Details/AM2-H18-Multi?mId=299 Цена: 700 евра надворешна + 190 ѕидна + 330 парапетна = 1220 ЕУР, без монтажа
Gree: https://mall.gree.com.mk/product/freematch-gwhd18nk6oo-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%/ + GEH(09)AAXB-K6DNA1A конзолна + FreeMatch PULAR GWH(09)AGB*. Цена: 813 ЕУР надворешна + 341 конзолна + 203 внатрешна = 1357 ЕУР, без монтажа.

Има ли нешто што го пропуштам како добра алтернатива?
Плус, потребна ќе ми е уште една single split конзолна, 18ка.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6107
« Одговори #6498 на: 31 Август 2026, 12:07:17 pm »
Некоја инвертер клима 3.5кв буџет варијанта каква да гледам?
Или некој ако има половна за продавање со вифи е пожелно.

Sent from my 2209116AG using Tapatalk

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 812
« Одговори #6499 на: 31 Август 2026, 19:44:30 pm »

ne se ogranichuvaj samo radi wifi-to. epten lesno se reshava od aliekspres za 10-15 evra bilo koja klima da ima wifi

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8416
  • Плинаш!!!
« Одговори #6500 на: 31 Август 2026, 20:51:06 pm »

Јас ќе имам половна грее со вифи за продавање за некој месец. Ако не купиш до тогаш, посекако прво тука ќе ја понудам.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6107
« Одговори #6501 на: 01 Септември 2026, 10:21:23 am »
Живо и здрави до тогаш 🙂.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2094
« Одговори #6502 на: 17 Септември 2026, 15:55:52 pm »
Дали има некој искуство со топлинска пумпа? Сакам да го заменам електричниот котел за моноблок 8-9кВ. Ако имате предлог бренд/фирма/мајстор кои работат со зелените кредити ќе ве молам пишете.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1507
Дали има некој искуство со топлинска пумпа? Сакам да го заменам електричниот котел за моноблок 8-9кВ. Ако имате предлог бренд/фирма/мајстор кои работат со зелените кредити ќе ве молам пишете.

многу е битно да одбереш точна моќност, а за тоа ќе си направиш добра калкулација колку топлина ти бега, а тоа нормално ти зависи од квадратура, столарија, подно / радијатори / фенкоилери, фасада итн.
со AI можеш да дојдеш до некои груби бројки што ќе ти биде доволно. Неколку мајстори што дојдоа кај мене демек да го видат просторот, сфатив дека врска немаат што зборат, и кај луѓе што ни малку не се разбираат, многу добро им проаѓа.

за кај мене сите брендови што се нудат на пазар кај нас беа во игра, ама само тошиба остана по пат на елиминација. беа меѓу поскапите, но има и зашто.
Gree ми беа на второ место според вложено / добиено.
Колку што успеав да истражам, а истражив доста детално - Тошиба се едини кои можат да испорачаат и до 10% топлина односно да го регулира компресорот од 10-100%.
тоа значи дека нема да ти влага често во cycling туку само ќе ја намали фрекфенцијата на компресорот, а со тоа и потрошувачката, према потребната топлина што треба да ја оддаде.

за мајстор не би ти ги препорачал што беа кај мене, ниту пак фирмата.

иди си директно во енергија и добро исценкај се, биди упорен.

они си имаат свои мајстори така да можеш со нив да завршиш работа.

Јас земав преку можности со 30% поврат ама последно што прашав, беа стопирани со грантовите. овие другиве GEFF мислам дека даваат 15% за една ставка. и коа ќе земеш еднократни трошоци, за обработка, одобрување и што уште не, плус камата на ратите додека има поврат, нема да ти се исплати.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2094

многу е битно да одбереш точна моќност, а за тоа ќе си направиш добра калкулација колку топлина ти бега, а тоа нормално ти зависи од квадратура, столарија, подно / радијатори / фенкоилери, фасада итн.
со AI можеш да дојдеш до некои груби бројки што ќе ти биде доволно. Неколку мајстори што дојдоа кај мене демек да го видат просторот, сфатив дека врска немаат што зборат, и кај луѓе што ни малку не се разбираат, многу добро им проаѓа.

за кај мене сите брендови што се нудат на пазар кај нас беа во игра, ама само тошиба остана по пат на елиминација. беа меѓу поскапите, но има и зашто.
Gree ми беа на второ место според вложено / добиено.
Колку што успеав да истражам, а истражив доста детално - Тошиба се едини кои можат да испорачаат и до 10% топлина односно да го регулира компресорот од 10-100%.
тоа значи дека нема да ти влага често во cycling туку само ќе ја намали фрекфенцијата на компресорот, а со тоа и потрошувачката, према потребната топлина што треба да ја оддаде.

за мајстор не би ти ги препорачал што беа кај мене, ниту пак фирмата.

иди си директно во енергија и добро исценкај се, биди упорен.

они си имаат свои мајстори така да можеш со нив да завршиш работа.

Јас земав преку можности со 30% поврат ама последно што прашав, беа стопирани со грантовите. овие другиве GEFF мислам дека даваат 15% за една ставка. и коа ќе земеш еднократни трошоци, за обработка, одобрување и што уште не, плус камата на ратите додека има поврат, нема да ти се исплати.

Секако дека се консултирав со АИ, имам постоечки систем подно плус радијатори во спалните, макс температура во систем ми е 35 степени. 8кВ пумпа ми е доволна, имам препорака за Мидеа/Мдв од еден другар што се занимава со HVAC на индустриски објекти.

Со оглед дека ќе ја користам само за греење, не ми се инвестира во премиум. Р32 фреон од тоа што гледав и прашував ми е препорачан. Исто како тебе, никој од тие што дојдоа не ми изгледаа нешто посебно информирани, само како да сакаат да наместат, без нешто посебно. Среќа се информирав делумно, па знам да потрпашам. Фала за препорака за Тошиба, ќе разгледам да видам што ќе направи кај мене разлика.