Автор Тема: Ford доктор за Ford прашања  (Прочитано 239957 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Ford доктор за Ford прашања
« Одговори #645 на: 24 Јуни 2015, 15:55:11 pm »
Се си е тоа во ред НО баш да видиме која цена ќе му ја дадат за санацијата,  ако му начукаат плус 200-300% е тоа не чини. Тогаш си ебан до даска од нивна страна...

Официјалниот сервис е секогаш поскап, тука нема муабет - но како што реков, си има тоа некои бенефит
па колата беше во кјуби македонија, евидентирано е се, сликано итн... а ти што мислиш кој си? гласноговорник на мида? убаво прашав убаво ми одговорија и на крај си дадов коментар дека нема логика за браник да изгубиш гаранција на цела кола..

како и да е, се видовме со докторот денес, средена е работата.. ке се активира каското.

сервизот комплетен со шромена на браник би коштал нешто под 40.000 денари. збориме за форд фокус од 2013... скапо е ама тоа е тоа... затоа постои каското.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #646 на: 24 Јуни 2015, 16:02:47 pm »
Не може гребаниците да се средат без демонтажа? Ако може, нека ги средат и никому ништо. Ни гаранција ќе се изгуби ни бутур.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #647 на: 24 Јуни 2015, 16:24:49 pm »
и ја така викав, ама ми нагласија дека колата веке е евидентирана во кјуби, а они си имаат соработка со мида. на крајот се сведува дека уствари и најдобро е каското да го активираш. сепак ако би немал каско, цената е превисока.

од друга страна во кјуби ни објаснија дека ПОПРАВАН БРАНИК на следна сообракајка ако се констатира поправано по дефинициха 50% помала исплата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #648 на: 24 Јуни 2015, 16:28:39 pm »
Ако е каското со франшиза - не се исплати за средување браник. Нека ја вози со изгребан браник дур не пројде гаранција :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #649 на: 24 Јуни 2015, 16:30:04 pm »
И ја ќе речев истото.. Ако е 500 евра франшиза, онда не се исплати. Ако е 100 евра франшиза, па ајде, да се среди со каско.

Мада чим треба нов браник комплет, не ќе да е мала штетата.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #650 на: 24 Јуни 2015, 16:31:24 pm »
1 година и 3-4 месеци стара кола да ја возиш така?

само алфиста вакво нешто може да го прифати... :)

едит...
франшизата е 200 евра, а поправање на браник не им било опција кај нив... боро рече дека за 50-60 евра ке го среди да не се познава...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #651 на: 24 Јуни 2015, 16:35:47 pm »
Алфиста после одговорот на прашањето „дали се губи гаранција“, ќе си ја однесеше во овластен сервис уште непотпишан записникот од увиџајниот џандаар.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #652 на: 24 Јуни 2015, 16:53:11 pm »
па и во овој случај нема потписник на полицаец од увиџајна.. дали тоа значи дека имам алфистчка жичка? да не ме држи можда линија на делче од болеста што поседував алфа неколку месеци?

тууу што погана болест било тоа..

:D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #653 на: 24 Јуни 2015, 16:59:15 pm »
Во секој случај, да беше алфиста у прашање многу помалце ќе тупеше на темата.

Отсутен Champ1on

• Почетник
  • *
  • Пораки: 31
« Одговори #654 на: 24 Јуни 2015, 17:33:44 pm »

@Champ1on
Можеш и на 12,000 да го направиш не е никаков проблем. Редовниот сервис за 1.0 EcoBoost би те чинело 5,900 ден. Маслото е Castrol Magnatec Professional 5w-30 (тоа е наложено од Ford за EcoBoost генерацијата на мотори)

Поздрав,
Доктор-О

Форд препорачува 5w-20 баш за тој екобуст мотор,
еве што пишува http://www.motorcraftservice.com/vdirsnet/OwnerGuide_EU/Default1_M.aspx?year=01/2013&model=Focus&bookcode=O24097&market=GB&language=EN&subUidSelected=G1478122&sectionUidSelected=G1478104&hrefSelected=G1356621&callfrom=section

патем некој официјален линк од форд каде што може да се види дека 5w-30 е наложено?

Поздрав
@Champ1on & @maci
1.0л EcoBoost е мотор со многу мала зафатнина и турбо полнач - очекувано е при нормална работа да се развиваат високи работни температури. Поради тоа (поготово во јужните пазари)
5w-20 нема доволно вискозитет при високи температури, така да се препорачува 5w-30.

Малку да го чепнам докторов.. вториот сервис ми го направија со 5w-20 масло. Секоја година се препорачува различно масло? :) (иначе јас дознав зошто првиот пат е турано 5w-30. Поздрав

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #655 на: 24 Јуни 2015, 17:56:20 pm »
Во секој случај, да беше алфиста у прашање многу помалце ќе тупеше на темата.
па да... во право си.. веројатно помалку ке пишував и пренесував искуство... затоа што кога не ти е арно, најчесто не ти е до ништо да правиш...

;D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #656 на: 24 Јуни 2015, 18:20:17 pm »

@Champ1on
Можеш и на 12,000 да го направиш не е никаков проблем. Редовниот сервис за 1.0 EcoBoost би те чинело 5,900 ден. Маслото е Castrol Magnatec Professional 5w-30 (тоа е наложено од Ford за EcoBoost генерацијата на мотори)

Поздрав,
Доктор-О

Форд препорачува 5w-20 баш за тој екобуст мотор,
еве што пишува http://www.motorcraftservice.com/vdirsnet/OwnerGuide_EU/Default1_M.aspx?year=01/2013&model=Focus&bookcode=O24097&market=GB&language=EN&subUidSelected=G1478122&sectionUidSelected=G1478104&hrefSelected=G1356621&callfrom=section

патем некој официјален линк од форд каде што може да се види дека 5w-30 е наложено?

Поздрав
@Champ1on & @maci
1.0л EcoBoost е мотор со многу мала зафатнина и турбо полнач - очекувано е при нормална работа да се развиваат високи работни температури. Поради тоа (поготово во јужните пазари)
5w-20 нема доволно вискозитет при високи температури, така да се препорачува 5w-30.

Малку да го чепнам докторов.. вториот сервис ми го направија со 5w-20 масло. Секоја година се препорачува различно масло? :) (иначе јас дознав зошто првиот пат е турано 5w-30. Поздрав

Зошто би развивал моторот високи работни температури? (особено во јужните предели каде температурата е само 10 степени ралика)
Тоа е сосем контра на филозофијата на Форд за производство на ефикасни мотори. Мене тој муабет не ми држи вода.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #657 на: 24 Јуни 2015, 18:45:38 pm »
Градацијата на маслото не е врзана со работната температура туку со амбиентната.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #658 на: 02 Јули 2015, 18:12:47 pm »
Докторе, колку кошта калибрација на усисна клапна за фокус 1.4 бензинец?

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #659 на: 09 Јули 2015, 09:14:34 am »
Дре. Трет сервис за фиеста 14 тдци на 42000 км. Да се смени све треба и филтер нафта
Колку цена со тоа попустот ако важи уште