Автор Тема: Затемнување на прозорци - Клима Фолии  (Прочитано 188557 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5954
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Затемнување на прозорци - Клима Фолии
« Одговори #675 на: 13 Април 2023, 18:06:22 pm »
Пушти VIN во ПП доколку сакаш, доколку не сакаш види на стаклата пишува Transp. 70% min
Кај мене на зајдисонце најмногу се познава дека се затемнети а фолии немам освен на задна шофершајбна и таа е избледена или е слаба и не ми прават проблем.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 704
« Одговори #676 на: 13 Април 2023, 18:19:32 pm »
Здраво дечки.
Не сум запознаен со тематиката околу затемнување на стакла, па имам неколку основни прашања.

1. Колата ми стои на отворен паркинг, и нормално летно време ја пече сонце. Ако ставам фолии на задните стакла и багажникот, дали помалку ке се загрева колата ?(Претпоставувам не)

2. Кој типови на фолии постојат што се достапни кај нас, и кој се најдобри ?    Потребата е за задните стакла, да не им влегува сонце на децата додека се возат на отворен пат, кој % на пропуштање светнила е најдобро да се стави ?

3. Каде во Скопје би препорачале да се стават фолии ?

Однапред благодарност за секој совет.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5192
  • Пиши лаже
« Одговори #677 на: 13 Април 2023, 18:25:56 pm »
Пушти VIN во ПП доколку сакаш, доколку не сакаш види на стаклата пишува Transp. 70% min
Кај мене на зајдисонце најмногу се познава дека се затемнети а фолии немам освен на задна шофершајбна и таа е избледена или е слаба и не ми прават проблем.
Готово, пишувало на стаклата trans 70% min. Не сум приметил изгледа јас :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #678 на: 13 Април 2023, 18:30:56 pm »
Здраво дечки.
Не сум запознаен со тематиката околу затемнување на стакла, па имам неколку основни прашања.

1. Колата ми стои на отворен паркинг, и нормално летно време ја пече сонце. Ако ставам фолии на задните стакла и багажникот, дали помалку ке се загрева колата ?(Претпоставувам не)

2. Кој типови на фолии постојат што се достапни кај нас, и кој се најдобри ?    Потребата е за задните стакла, да не им влегува сонце на децата додека се возат на отворен пат, кој % на пропуштање светнила е најдобро да се стави ?

Види го тестот на САТ, драстично помалку се загрева колата. И од мое искуство е така. А многу придонесува да ја паркираш со багажникот накај сонцето, ако е тоа возможно. Многу поладна останува колата.
Керамичките фолии највеќе оладуваат, ама тешко се наоѓаат кај нас.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #679 на: 14 Април 2023, 03:43:39 am »
Некој при рака да го има членот од законот што се однесува на фолиите?

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #680 на: 14 Април 2023, 03:49:22 am »

Еве го и правилникот, член 20, 21 и 22 се за фолиите на стаклата
http://www.roads.org.mk/Upload/Document/MK/pravilnik-21-10.pdf

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #681 на: 14 Април 2023, 09:27:48 am »
Јас имав предни фолии, ги извадив.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #682 на: 14 Април 2023, 09:43:13 am »
Здраво дечки.

Klima folii se odlicna rabota, no onie koi nudat klalitetna termicka zastita.
Ne bilo koi sto gi stavaat radi zatemnuvanje.

Ako stavas togas samo keramicki baraj. Barem jas taka bi napravil za svoja kola.
I sekogas davam sovet sto jas bi napravil, a toa nemora da znaci i deka e najdobro :)

Znaci samo leramicki, nesto se poskapi ama ili gi stavas tie ili ne stavas.
Zborime ako celta ti e zastita a ne zatemnuvanje radi privatnost.
Dobivas 100 UV zatita, 70 do 90% IR zastita i toplotna zastita okolu 50%.

E sega kaj nas od toa jas sto istrazuvav poveketo se obicni folii, lugeto gledaat da zatemnelo...i da bilo poevtino.

Jas instalirav kvalitetni keramicki folii so 70% propuslivost, a trebase mozda da odam so 50% koga veke napred nemoze.
Foliite se Llumar keramicki, staveni pred pet sest godini, poveke ne rabotat so tie folii.
Gledam na forumot ima sto rabotat so Xpel , isto taka kvalitetni i imaat odredeni modeli na keramicki.
Pogledni vo prethodnite postovi ke vidis kontakt i prasaj sto i kako imaat.
Baraj po moznost od najkvalitetnata XR serija.
Jas prasuvav i mi kazaa deka oznakite za evropa se nesto razlicni, e toa uste go nemam istrazeno kako e so tie oznaki.

Razlikata so i bez kvalitetni folii e znacajno primetliva. Ednas koga ke stavis i probas da vozis so kvalitetna folija veke nema da ti se vlaga vo kola bez zastita podolgo vreme na sonce da se vozis.

Najsvetlata keramicka folija stiti poveke od najtemnata klasicna folija.
Ako zatemnis poveke od 50% navecer veke moze da imas problem.
Ovoa se moi iskustva i kako jas bi igral, od 70 do 50% propuslivost.
Da ne te zbuni stepen na propuslivost so stepen na nepropuslivost.

Ako nekoj najde da ima kaj nas keramicki folii po pogolema svetlinskapropuslivost od 88% neka mi pise.
Baram folii za prednite stakla a da bide barem priblizno do legalnite 70% propuslivost.
Od informacii sto dobiv na atest dokaj 65 propuslivost bi tolerirale, odnosno nema da moze tocno da se tvrdi dali se potemni ili e greska pri merenje za tie 5% razlika.
« Последно менување: 14 Април 2023, 09:52:43 am M3V8 »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #683 на: 14 Април 2023, 09:44:52 am »
На предните ако некоја кола е со 80% затемнети стакла, може да се стави таа 88% керамичката фолија. И ќе дојде до 70,6% затемнување што е океј според закон. Ама треба да се измери дали ти се такви стаклата или не. Или ако пишува на самото стакло.

Меѓутоа често знаат да се 70-75% предните од фабрика и веќе да им е постигнат максимумот.

Инаку за предни стакла идеално е 70% фабрички стакла со 70% керамичка фолија. Тоа е 49% и е нелегално кај нас. Стаклата се сепак многу провидни, не се ни приметува дека има фолија, а печењето од сонцето е драстично намалено. Сега веќе некои 5 години ова не поминува на технички, до пред 5 си поминуваше без проблем. (и сега ќе помине ако не примети некој, пошто не се приметува, ама сепак е нелегално)

@M3V8 Каде да бараме 50% керамички од некоја најквалитетна марка и добро да ги лепат? Extreme Pro нема, само што прашав.
« Последно менување: 14 Април 2023, 09:51:23 am Deni »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #684 на: 14 Април 2023, 10:03:34 am »
Steta sto nema 50ki keramika. No ako ima 70ka keramika togas i toa ke zavrsi odlicno rabota, takvi imam.

70 do 50 mislam deka toa e idealen odnos na zastita a sepak dovolno svetli da ne upagas vo oci na policija, na granica da ne mora da te proveruvaat i slicno. Samo zatoa sto kaj nas ne dozvoluvaat napred nisto a pozadi moze skroz temno bi odel na 50% za da malce kompenziram sto ke nema napred zastita.

Nemam informacii sem od Xpel sto doznav, i sum pak vo istrazuvanje sto ima kaj nas od kvalitetni folii.

Koga stavav folii pred pet set godini dosta se iznamaciv barajki i odejki po firmi kaj sto montiraat.
Togas imav sreka najdov od Llumar , staviv keramicki i imase golem izbor.
Sega zborev veke ne rabotat so avto folii, samo na objekti.

Site ostanati folii sto gi najdov bea od klasicnite folii koi se vodat kako "dyed" ili "karbon".
Gi sporeduvav specifikacii i kolku stitat, barem ja ne bi staval takvi.
Da receme ako cela kola kosta da se oblepi so obicnite doaga okolu 100 evra a keramika imas za 150 evra.
za 50 evra nemozas da stais ni 40 litra gorivo a ke go spukas za nedela dena, dodeka foliite ke te stitat so godini.
Od tuka mi e rezonot deka na nekoi raboti ne vredi da se stedi.
Samo problem e sto izgleda pak kaj nas izborot na folii e dosta slab.

Baska retko koj cita specifikacii i prasuva za cena i go montira toa poevtinoto.
Koga odev po firmi i prasuvav za specifikacii nekoi prifakaa so keif muabet, tie sto imaa kvalitet, ostanatite kao aj ne zamaraj.
Ili pak voosto nemaa specifikacii na toa sto go prodavaat.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #685 на: 14 Април 2023, 10:12:40 am »
На предните ако некоја кола е со 80% затемнети стакла, може да се стави таа 88% керамичката фолија. И ќе дојде до 70,6% затемнување што е океј според закон.
Објасни на тие што не разбираат од пропустливост, бидејќи некој ќе го збуниш. Кола со фабрички затемнети стакла 80% е хаос 😂
На предните стакла ако некоја кола е со мин. 80% пропустливост(20% затемнетост), може да се стави керамичка фолија со 88% пропустливост(12% затемнетост) и така добиваме стакла со затемнетост од 32% и пропустливост од ≈ 70% што е законски дозволено и поминува на атест.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #686 на: 14 Април 2023, 10:34:18 am »
На предните ако некоја кола е со 80% затемнети стакла, може да се стави таа 88% керамичката фолија. И ќе дојде до 70,6% затемнување што е океј според закон.
Објасни на тие што не разбираат од пропустливост, бидејќи некој ќе го збуниш. Кола со фабрички затемнети стакла 80% е хаос 😂
На предните стакла ако некоја кола е со мин. 80% пропустливост(20% затемнетост), може да се стави керамичка фолија со 88% пропустливост(12% затемнетост) и така добиваме стакла со затемнетост од 32% и пропустливост од ≈ 70% што е законски дозволено и поминува на атест.
Пропусливост се процентите.
И математиката не ти е точна. 80% пропусливи стакла, со фолија 88% не е 68% не се собираат така проценти. Зошто според твојов муабет ако ставиш 10 слоја фолија ќе стигнеш до -200% пропусливост.

Процентите се множат. Бидејќи се еден позади друг слоевите.
80% * 88% = 70,6% што е над 70% и е легално (или 29,4% затемнување), а не 32% кое е нелегално.
Или може и вака
0,8*0,88=0,706 истото се добива.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4235
« Одговори #687 на: 14 Април 2023, 10:36:18 am »
Убаво објасни, само сумирањето не иде баш така. Кога на 20% затемнетост би додал 12% затемнетост, крајно нема да е 32%, помалце ќе е.

Присутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5689
« Одговори #688 на: 14 Април 2023, 11:30:33 am »
Почело је почело и све така во круг.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #689 на: 14 Април 2023, 12:53:34 pm »
Мартин - Клима Фолија Центар Прилеп има керамички 50% фолии, сега се слушнав со него.
078 243 027
Клима фолија - Мартин