Автор Тема: Соларни системи-панели  (Прочитано 121245 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #600 на: 15 Јануари 2025, 15:12:30 pm »
Ако не е читана оваа статија, еве:

https://emiter.com.mk/vesti/20552

И јас имам некаде заглавено инфо во памет дека дистрибуцијата (сега посебно наплатена во нашите сметки) важи и кога продаваш струја. Пример продаваш по 5 денари, ама ти наплаќаат 2 денари дистрибуција, па ефективно продаваш за 3 денари (бројките се пишани од памет, не памтам до дени колку беше kw/h).

Отсутен Erik

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #601 на: 15 Јануари 2025, 15:22:43 pm »
Здраво на сите,

еве за сите што ги интересира ќе пробам да помогнам:

Имам систем од 7,2 kwh наместен од фирма Солар Спектар (апсолутно ги препорачувам) во декември 2022ра. Неколку месеца откако помина законот за зголемување на домаќинства на 6kwh.

Системот е со словенски панели бидејќи бев обврзан од Европска банка да користам европски панели за да си земам поврат од 15% на инвестиција.

Целата инвестиција беше 8.000 еур а повратот беше 1.200 еур.

Панели можете да си ставите колку сакате, ЕВН ќе ве ограничи со броилото на 6 kwh и над тоа нема да можете да пуштате во мрежа во летните месеци кога и системот ќе произведува многу повеќе а вие ке трошите многу помалку дома. За жал тој вишок се губи доколку немате батерија која што во моментов е прескапа и не се исплати да се инвестира во неа.

Живеам во кука во Тафталиџе од 432м2, изолација 10ка и термоблок 25цм.

Греењето е целото подно со топлинска пумпа решено.

Сметките комплет за струја нормално со греење до 2023та беа околу 65.000 мкд годишно, 2023та и 2024та се околу 28.000 мкд годишно.

За вишокот ЕВН ви дава авансна фактура на секои 6 месеца и тој износ се пребива од наредните фактури.

Дали е исплатливо е многу дискутабилно. Можеби со кинески панели би било поисплатливо. Мене вака ќе ми требаат 11 год да си ја вратам првичната инвестиција доколку во меѓувреме не се зголеми цената на струјата. Доколку се зголеми побрзо ќе си ја вратам инвестицијата.

Е сега кај словенскиве панели гаранцијата е 10 години и имаат доста сертификати против пожар и слични удеси ама според кажувањата би требало да траат и над 25 год.

Здравје :)

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2345
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #602 на: 15 Јануари 2025, 15:29:54 pm »
Здраво на сите,

Имам систем од 7,2 kwh наместен од фирма Солар Спектар (апсолутно ги препорачувам) во декември 2022ра. Неколку месеца откако помина законот за зголемување на домаќинства на 6kwh.

Системот е со словенски панели бидејќи бев обврзан од Европска банка да користам европски панели за да си земам поврат од 15% на инвестиција.

Панели можете да си ставите колку сакате, ЕВН ќе ве ограничи со броилото на 6 kwh и над тоа нема да можете да пуштате во мрежа во летните месеци кога и системот ќе произведува многу повеќе а вие ке трошите многу помалку дома. За жал тој вишок се губи доколку немате батерија која што во моментов е прескапа и не се исплати да се инвестира во неа.

Сметките комплет за струја нормално со греење до 2023та беа околу 65.000 мкд годишно, 2023та и 2024та се околу 28.000 мкд годишно.

За вишокот ЕВН ви дава авансна фактура на секои 6 месеца и тој износ се пребива од наредните фактури.

Дали е исплатливо е многу дискутабилно. Можеби со кинески панели би било поисплатливо. Мене вака ќе ми требаат 11 год да си ја вратам првичната инвестиција доколку во меѓувреме не се зголеми цената на струјата. Доколку се зголеми побрзо ќе си ја вратам инвестицијата.

Е сега кај словенскиве панели гаранцијата е 10 години и имаат доста сертификати против пожар и слични удеси ама според кажувањата би требало да траат и над 25 год.

Фала за исцрпувачкиот одговор дали може да кажеш зошто цената е драстично помала ?! и која е разликата

Отсутен Erik

• Почетник
  • *
« Одговори #603 на: 15 Јануари 2025, 15:33:37 pm »
Друже како да ти одговорам на ова, нит знам кои панели се овие што се понудени, нит го работам ова...

Јас системот го монтирав 2022ра, веројатно и цените се паднати сега...

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2345
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #604 на: 15 Јануари 2025, 15:39:21 pm »
Има и за 2500 еура исто со цел сет, сакам да кажам дека цените варираат за се па кај помине таму сепак убаво што сподели искуство до тие што планират да местат да не се излетуваат убаво нека истражат што како.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
« Одговори #605 на: 15 Јануари 2025, 15:42:21 pm »
Има и за 2500 еура исто со цел сет, сакам да кажам дека цените варираат за се па кај помине таму сепак убаво што сподели искуство до тие што планират да местат да не се излетуваат убаво нека истражат што како.

Веројатно за 2500 е без монтажа.

Ианку има доста реклами за 6квч систем со монтажа за под 4к.

А за колку што платил погоре членот нудат со плус 12,5квч батерија.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4280
« Одговори #606 на: 15 Јануари 2025, 15:47:34 pm »
Почнаа да ми искачаат реклами на инстаграм за соларни панели пошто ме интересираше нешто околу тоа, и цените се паднати моментално на панели, барем од видеата што кажуваат. Веројатно затоа тоа што е монтирано во 2022ра било со поголема цена од сегашната.

Отсутен Erik

• Почетник
  • *
« Одговори #607 на: 15 Јануари 2025, 15:51:55 pm »
Бидејќи и јас сум заборавил ја побарав фактурата:

https://ibb.co/b3zgr1f

со датум 09.2022

Верувам дека сега се веќе поевтини панелите.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 872
« Одговори #608 на: 15 Јануари 2025, 16:14:59 pm »
Здраво на сите,

Господ здравје и сонце да ти даде. Се надевам дека ќе бидеш добар пример,за тоа кој и како треба да одговара на форумов

Сега цените се 4500 комплет со документи, за 6кв,а 5500 за 8 кв. Мислам дека со кинески панели,ќе распрашам

Отсутен Erik

• Почетник
  • *
« Одговори #609 на: 15 Јануари 2025, 17:39:46 pm »
Доколку одиш со кинески панели тогаш секако неможеш да одиш преку зелената кредитна линија на Европска банка.

Има втора опција за поврат на средства преку министерство за економија. Е сега дали они вршат поврат со кинески панели треба да се распрашаш.

Таа опција е покомплицирана како што ми објаснија и за повратот се чека подолго.

Во мојот случај повратот на срества беше за помалку од 2 месеца по инсталирањето на опремата.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6666
« Одговори #610 на: 10 Февруари 2025, 23:50:02 pm »
Во размислување сум за ставање на соларен систем за бољер, но на мисла сум бидејки живеам во зграда на 4ти спрат и на високо, летно време има проблем со притисокот за вода.

Може тоа да биде проблем ? Некој што ги разбира ?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6187
  • 69
« Одговори #611 на: 11 Февруари 2025, 08:24:48 am »
Во размислување сум за ставање на соларен систем за бољер, но на мисла сум бидејки живеам во зграда на 4ти спрат и на високо, летно време има проблем со притисокот за вода.

Може тоа да биде проблем ? Некој што ги разбира ?

Каков соларен систем?
Со цевки или затворен систем?
Во принцип притисокот не игра никаква улога кај ниеден од двата
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #612 на: 11 Февруари 2025, 23:05:13 pm »
Која е разликата меѓу едниот и другиот ? Генерално не ги разбирам баш, затоа и прашувам кој е поупатен и ги разбира, барем малку во кратки црти да ми ги објасни.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 872
« Одговори #613 на: 12 Февруари 2025, 07:50:21 am »
има отворен,и затворен систем. небитно дали се панели или цевки. затворен систем е ист принцип ко бојлерот што е во вц,а кај отворениот има сонда што кажува до каде да се полни,и по природен пат после тече надоле. јсс викам затворен,термосифонски,без помошни електрики. и тоа нешто поквалитетно,а не кинеските факе цевки

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #614 на: 12 Февруари 2025, 10:04:10 am »
Јас вака како лаик на темава, без буквално никакво познавање, што да одберам ?
Бидејки гледам на некои страни такви системи, цените се во опсет 300-500 евра, што се влегува во тоа ?
Кој систем да го одберам ?

Живеам во Припор, на 4ти спрат, така да летно време е проблем со притисокот за вода. Зимно време е супер, ама летно време осетно паѓа.