Автор Тема: Соларни системи-панели  (Прочитано 121231 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #570 на: 16 Јуни 2022, 19:57:07 pm »
Нас не интерњсира економскиот аспект. Покажавме колку не занима природата.
Така е. И не нас, туку сите. Прв е економскиот, а природа ако ќари од тоа супер. -100% од човештвото

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #571 на: 16 Јуни 2022, 20:57:44 pm »
"Нас" не мислев на мене тебе и беар, на просек од сите што живееме/живееле последниве 200 год. Една птица не носит шролет, уште бидала ќе те напраат.

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2845
« Одговори #572 на: 27 Јуни 2022, 08:35:12 am »
Дали во државава и има фирми што прават грејни системи базирани на соларни панели?

Пример водата греена од солар со догревање од греачи напојувани од фотоволтаици (и секако во критични моменти - струја од грид).

Скапо нескапо, би сакал да знам дали има таква опција (зошто во странство гледам има и се практикува).
Можно е да се изведе таков систем но мора да има бафер. Соларните панели треба да се за 1-2 на број повеке за да добиеш топла вода со поголема температура.Сето тоа оди со пумпа која НЕ треба да биде предимензионирана заради тоа што наместо добивка ке добиеш загуба.

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 605
    • ibiz.mk
« Одговори #573 на: 19 Октомври 2023, 11:00:45 am »
Одамна не е пишано да освежиме малку
имал некој искуство со Velionsolar mk (https://www.facebook.com/profile.php?id=100063989145221)

Овие кај нас препродаваат/местат само од Дубајско/Турско фирма.

Сакам мал сет да земам, и имаат хибриден инвертер/контролер off/on grid,
Со цена се океј. пример за 210W панел, 20ah mppt, 1kw inveter/charger 100Ah gel батерија 450Е

додека по нет од поголеми фирми само inverter/charger е од 200E нагоре

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6020
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #574 на: 19 Октомври 2023, 11:09:52 am »
Препорака за човекот каде одев на пракса во средно.
Има местено соларни на големи објекти - како Стопанска Банка во Прилеп(лично присуствував). А имаме местено и во други градови. Поздрави го од малиот Нестор ако прашуваш. ;)
https://www.facebook.com/profile.php?id=100075998979295&mibextid=ZbWKwL
Мора да го изрекламирам човекот кој ми помогна да научам нешто за електроника и да направам проектна за матура за off-grid и on-grid фотонапонски панели.

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #575 на: 25 Октомври 2023, 11:51:46 am »
имал некој искуство со Velionsolar mk (https://www.facebook.com/profile.php?id=100063989145221)

Со цена се океј. пример за 210W панел, 20ah mppt, 1kw inveter/charger 100Ah gel батерија 450Е

Да не доби некаква информација за фирмава?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
    • ibiz.mk
« Одговори #576 на: 25 Октомври 2023, 12:20:47 pm »

Да не доби некаква информација за фирмава?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Оваа Velionsolar сe океј, деловите што ги користат ги има доста во дубаи, (брат ми се распраша и беше во продавница таму). Не е нешто HighTech али солидна сооднос цена/квалитет

Таа Savana Solar, nestor04 што ја препорача.
Дечките или не сакаат да се замараат со мали работи, па ме брзински откачија, одговор после неколку дена и тоа ти е, Панели имале само 410W

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #577 на: 31 Декември 2023, 12:19:29 pm »
Томче, што проект планираш со ~200 вати?

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
    • ibiz.mk
« Одговори #578 на: 31 Декември 2023, 14:04:46 pm »
Томче, што проект планираш со ~200 вати?

Basic setup za kamp prikolka.
Led svetla, frizider leto, zimo.vebasto,
Laptop, mobilni, proektor,...

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5688
« Одговори #579 на: 31 Декември 2023, 17:21:12 pm »
Најде нешто ? Пиши ако најде, цени за акомулатор, соларен од 100че

Sent from my iPhone using Tapatalk
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5916
« Одговори #580 на: 30 Август 2024, 21:40:02 pm »
Ајде експерти,за у викендица треба да се стави соларни панели за струја,по некоја пресметка не би требало никако да надмине 1.5кв потрошувачката,така да инвертер од 2кв би бил доволен.
Е сеа која би била најдобра буџет варијанта,колку и какви панели да се барат,каков контролер,инвертер и колку и какви батерии би биле доволни.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 206
« Одговори #581 на: 01 Септември 2024, 10:53:27 am »
ако планираната потрошувачка би ти била ~1.5kwh системот би требало да ти биде барем 4kw инсталирана моќност, заради тоа што не секогаш ќе има идеални услови за да ги дава декларираните снаги системот

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 872
« Одговори #582 на: 14 Јануари 2025, 10:54:22 am »
Дали некој има ставено фотоволтаични панели? Сакам да ставам на куќа за живеење, 6 kW, без батерии, со двонасочно броило од ЕВН. Цената со документација е 4500 еур, па ме интересира "паталец" да каже дали се исплати и за колку години би се вратила инвестицијата? Во моментов на годишно ниво плаќам 1000-1100 еур за струја, греењето 90% ми е со инвертер клими. Многу контрадикторни податоци добивам од различни лица, па ќе ми значи да ми пише искуство некој што веќе ги користи

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5688
« Одговори #583 на: 14 Јануари 2025, 11:51:26 am »
Јас сум така да речам расчитан  на темата и тука и во околината. Нема никаква логика да плаќаш прво еден куп пари за двонасочно броило, струјата не ја складираш никаде(глупост од епски пропорции), државата не ти ја откупува, му ја даваш за безпари, ти ја враќа назад со триста полемики наплатени на сметката, покрај овие триста шо никој не ги разбира за пренос менос, и за ова ќе кмаш додатни.
Го барав видеото од еден србин ама неможам да го најдам. Најпаметно е кога веќе имаш пристап до струја и имаш броило, да си го наместиш соларното спрема потребите за потрошувачка и соодветно за тоа да си земиш батеррии, за барем 2 дена самостојност.
Контролерите за домаќинствата имаат опција да го местиш, вишокот на струја да ја враќа во мрежата, да ка складира во батерии ИЛИ хибрид опција,кога ќе се намали складираната струја, е тогаш да цицне од мрежата струја.
Така ти е најисплатливо не плаќаш за двојно броило, не се заебаваш со триата дозволи и процедури оти не враќаш струја во мрежата, обичен потрошач си.Имаш и автономија ако снема струја, со нивниот систем ако снема, немаш батерии, немаш струја. Плус си максимум време автономен, рачунај и по еве 20-30 години од 100 на 70% ако деградирале панелите и барериите, никому ништо.
Претходно или не си цицал од мрежата или си цицал две три пива месечно, сеа ќе ти бидат 5.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
    • ibiz.mk
« Одговори #584 на: 14 Јануари 2025, 12:12:17 pm »
се сложувам со @vladic3110 давање на струја на државата е океј али да е по иста цена колку ти ја продаваат

Според мене 2 пристапи кои се каде каде подобри отколку да ја даваш струјата без пари назад

1. Соодветно панели според твоја потрошувачка и hibriden инвертер, може 200-300Ah батерии (100Ah е околу 200Евра), во случај ако има некој пеак потрошувач.
Додека има сонце си на твоја струја, навечер си на ЕВН
Така инвестицијата ти е многу помала.

2. Целосна автономност и навечер си на акумулатор, тука поголема инвестиција се батериите.