Автор Тема: Соларни системи-панели  (Прочитано 114011 пати)

Присутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1070
Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #555 на: 04 Јуни 2022, 18:37:24 pm »
@vladimir_1 за арно да те служи...Кај мене е 5+ години со сопствена монтажа, до сега никаков проблем. Притисокот на водата е задоволителен, ни пумпа ставивме ни курац. Џабе капење од март до ноември :D
I kaj mene e dobar pritisokot, plus na prizemje se tusiram 10m pad ima vodata :)

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Присутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #556 на: 04 Јуни 2022, 18:49:26 pm »
Pozz do site osvem do tie so bea  protiv solarno (kinesko)
P.s cenata e 31 000 za 200l vo gradot na konzulite.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Постојано се вергла дека за Скопска вода треба и дадилка за таквите соларни.
Epa glupo e zaradi vodata vo skopje da se generaliziea za cel sistem. Ima gradoj kaj so imame super voda so ne stvara bigor

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #557 на: 04 Јуни 2022, 18:51:23 pm »
Не е глупо, треба да се каже. За да знае човек што го чека. Ако го нема тој проблем никому ништо. Струга има ултра мека вода исто.

Присутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #558 на: 04 Јуни 2022, 18:59:37 pm »
Не е глупо, треба да се каже. За да знае човек што го чека. Ако го нема тој проблем никому ништо. Струга има ултра мека вода исто.
Pa gledas deka istoto i jas go napisav, clenot pogore rece go imam za kur ne go biva a ne kaza ni zosto ni kako

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 401
« Одговори #559 на: 04 Јуни 2022, 19:13:57 pm »

И што да правиме сега со тој податок?
Да заклучиме дека се грееш и преку лето?
Ако ме прашваш мене не се греам на струја ни на лето ни на зима. Само нема логика да е иста сметката за струја со и без соларно

Како што нема логика да ти е иста сметката за струја и лете и зима.
Isto jadam, gledam tv sijalici svetat itn.... taka da ima logika da e priblizna smetkata i leto i zima . Greenjeto e na parno

Зимно време повеќе е вклучена струјата, денот е помал и плус греење или догрева ње на струја, вклучување грејачи ако е потрбно за бојлер.
Не знам како е иста.
Плус летно време повеќе сме по пржени и отколку зима каде повеќе јадеме од зимница.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 401
« Одговори #560 на: 04 Јуни 2022, 19:14:11 pm »

Ако ме прашваш мене не се греам на струја ни на лето ни на зима. Само нема логика да е иста сметката за струја со и без соларно

Isto jadam, gledam tv sijalici svetat itn.... taka da ima logika da e priblizna smetkata i leto i zima . Greenjeto e na parno

Зимно време повеќе е вклучена струјата, денот е помал и плус греење или догрева ње на струја, вклучување грејачи ако е потрбно за бојлер.
Не знам како е иста.
Плус летно време повеќе сме по пржени и отколку зима каде повеќе јадеме од зимница.

Присутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #561 на: 14 Јуни 2022, 23:27:26 pm »

Не знам како е иста.
Сеа шу прајме? Пошто не ги знам плаќам јас сметките а ти ме убедваш дека на зима појќе плаќам

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17448
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #562 на: 15 Јуни 2022, 11:59:00 am »
Дали во државава и има фирми што прават грејни системи базирани на соларни панели?

Пример водата греена од солар со догревање од греачи напојувани од фотоволтаици (и секако во критични моменти - струја од грид).

Скапо нескапо, би сакал да знам дали има таква опција (зошто во странство гледам има и се практикува).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #563 на: 15 Јуни 2022, 12:01:49 pm »
Пример водата греена од солар со догревање од греачи напојувани од фотоволтаици (и секако во критични моменти - струја од грид).
Топлински пумпи.

Отсутен JezuzNoChill

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 995
« Одговори #564 на: 15 Јуни 2022, 22:07:49 pm »
Дали во државава и има фирми што прават грејни системи базирани на соларни панели?

Скапо нескапо, би сакал да знам дали има таква опција (зошто во странство гледам има и се практикува).

Нема логика фотоволтаикот да го користиш само за вода греење.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7055
« Одговори #565 на: 15 Јуни 2022, 22:33:18 pm »
Мисли на солар за греење на вода за подно и сл.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6373
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #566 на: 16 Јуни 2022, 08:39:57 am »
Уште една ветерница за навечер и турбинче на олук ко ќе врни, и ти мартин ќе плаќаш само јавно осветлување.  ;D

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #567 на: 16 Јуни 2022, 17:18:55 pm »

Кк нас фирмите имаат проблем една работа да направат а не па 3 во 1 систем. После пинг понг зошто не работело како што треба.
Keep it simple & stupid.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #568 на: 16 Јуни 2022, 17:39:52 pm »
Контактирај го Шешо инженеринг. Плус тука е и професорот Шешо на машински факултет, кој примарен интерес му се обновливите извори и соларите/фотоволтаиците. Верувам дека ќе најде решение. Ама ќе кошта.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
« Одговори #569 на: 16 Јуни 2022, 18:55:11 pm »
Нас не интерњсира економскиот аспект. Покажавме колку не занима природата.