Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 904779 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг: Полирање на возила
« Одговори #210 на: 08 Февруари 2012, 21:14:14 pm »
Каде е тоа?... Јас до сега најдов само течен Claying bar, oд Turtle Wax во Еуростил

Атомем

адреса: Петре Георгиев 114, крак 1

место: Скопје

телефон: (02) 3114 822

телефон 2: (02) 2643883

локација: кај амбулантата Бит пазар
Тенкју вери мач Сер Djidji :D
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #211 на: 08 Февруари 2012, 21:23:25 pm »
TE-EN, колку време треба да се заврши едно комплетно полирање ?
Зависи каков лак има автомобилот и во каква состојба е,минимум е 5часа па понатаму,по некогаш и два дена три..........во зависност од барањата на муштеријата,ако сака VIP ТРЕТМАН.Немам никогаш зборувано за VIP третманот,но некогаш во некоја друга теmа посебно за тоа, :) За твоето количе е потребно 5-7часа комплетно полирање и восоцирање.

Има некое езерце у околина за пецање ? ;D

Борино накај Крушево :) Ќе го замолиш ТеЕн да те префрли до таму :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #212 на: 09 Февруари 2012, 23:31:53 pm »
@ ТЕ-ЕN  Дали ги има кај нас овие т.н. Claybars(глинени парчиња) ?...
тоа е глина која се користи со посебно средство за чистење или деконтаминација на лакот пред полирање,напомена:ја користат само искусни и професионални master detailer-и или некои кои се занимаваат со овој вид detailing, постојат неколку видови,meduim,low i hard,затоа напоменав дека може да ги користат само стручно обучени лица,бидејќи во спротивно може да го направи лакот како со брус хартија на суво :):):):):) ,скап а е глината и брзо се троши ,посебно на нашите возила кои во принцип не се одржаваат соодветно,тоа е последица на нашиот стандард,ако се употребува квалитетно средство за деконтаминација на лакот пред полирање,нема потреба од claying bar и лубрикант за него,ефикасно е да!!!!!!!!!!одзема многу време ?????да!!!!!!!скапо е?да!!!!потребно е?????????да!!!!го употребувам??????да!!!!замена за него има?????да!!!!!!CC Cleaner на Fra ber,pre wash шампон,ех што не знам кратко да дадам одговор...........јас користам само ваков http://www.meguiarsdirect.com/product_detail.do?q=4579 http://www.youtube.com/watch?v=KwnhIpbZjwE&feature=related

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #213 на: 09 Февруари 2012, 23:38:37 pm »
Te-en :D..... Фала, ценам убави опширни одговори.....

Јас барав ваква работа лани ,ама не најдов, па затоа тогаш го купив ова 

LIQUID CLAYBAR

Си го пробал?
-J.Clarkson

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #214 на: 14 Февруари 2012, 11:46:53 am »
Овде може да се прочита се за глината ,многу поучно,секој би требало да го прочита ова,тоа е страната на застапникот за Хрватска,за скоро време ги очекуваме Meguiar’s производите и на дофат на нашите муштерии во Македонија,сигурно погодувате кој ќе биде дистрибутер?????
повелете .... http://www.partes.hr/index.php?page=textPage&id=27

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #215 на: 14 Февруари 2012, 17:19:11 pm »
TE_EN, едно прашање до тебе.

Колата ми е 3 години стара, сива металик. Ја мијам сам со активна пена и вода со течен восок (колку да зачува од сол). Сите ми велат најдобро е сам да ја поминиш со восок ама јас не сум кадарен за тоа, гледам не е мала работа.

Вчера видов една перална со четки, активна пена и миење и восок пуштање одоздола на шасијата. Реков дај да пробам, иако имам страв од четки. Видов пред мене еден гланц нов Мерцедес џип, па си реков штом побратимов ја мие вака, ваљда нема да имам последици на бојата.

Денес гледам, кога стои на сонце, од страната и задните делови од багажникот како изгребани микро гребаници, кога поминувам со прст не се осеќаат, во темно не се гледаат ама на сонце ги гледам. Дали било од секогаш така, дали сега ми се направија...не знам! Јас мислам дека од четките во пералната ми се направија.

Иако бојата сеуште изгледа ко нова, имам неколку прашање до тебе.

Дали ќе може да се санира и заштити со восок бојата без полирање? Од она што читам, полирањето струга мал дел од бојата, а мислам дека тоа кај мене сеуште нема потреба бидејќи колата уште сјае. Што би ми препорачал? Јас на ум имав убаво да се помине со восок кој ќе трае 6 месеци до 1 година. Читав на интернет најдобар бил Collinite Liquid Insulator Wax #845, ама си барал вешто нанесување и траел до 1 година. Користиш тие ваков или барем некој сличен по квалитет восок?

Ај ако сакаш прати ми понуда за еден ВИП третман, со најдобри можни продукти за да ја заштитам бојата и да ми изгледа добро. Поздрав

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #216 на: 14 Февруари 2012, 19:43:30 pm »
Не сакам да те плашам ама подобро да се спречи одколку да се лечи,ако ја прочиташ темата,ќе видиш дека имам многу пишувано за тоа,лакот не се струга ако ја предадеш колата на професионален detailer,тоа е само помалку од еден микрон,фактички се одзема само нечистотијата на лакот,кај тебе нема потреба од compounding,тоа е поабразивно полирање во превод,треба да се оди само на second и third step полирање,па потоа се зборува за кој тип на заштита сакаш,има летна и зимска,препорачувам ако го правиш тоа,прави го на пролет,заштити од восок имам какви сакаш,тефлонска ми е најомилена,со сигурност трае мин.6 месеци,потоа можеш сам да ја нанесеш за да ја продолжиш цела година,сега ти си направил холограми и swirls marks,на автоперална,со тек на време тие се полнат со нечистотија и контаминира побрзо лакот,баш ме радува што го слушам ова дека се интересираш за заштита на лакот и сурфаш на нет.За жал дека само со восок ќе ги тргнеш холограмите........такво нешто не е уште измислено,можеш да ги маскираш,ама нема да ги тргнеш,не треба плашење од полирање,твоето возило можеш да го полираш колку сакаш пати во годината,и ни микрон да не му фали на лакот,Collinite Liquid Insulator Wax #845 e одличен восок,ама не трае 1 година,кај нас во Auto Car Care можете да добиете врвен третман со врвни заштити и пасти за полирање,но потоа за да го одржувате возилото во иста состојба како што ќе го превземето од кај нас,треба да се придржувате кон нашите упатства што ќе ви ги дадеме,најважно е миењето на возилото,активната пена ако е p.h 5.5 е во ред,се на кисело е штетно по лакот,а нашите автоперални ..................No comment.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #217 на: 19 Февруари 2012, 18:13:59 pm »
da ne gusam so temi dali e mozno nekako da se izvadi bojata bez shmirglanje i slicno za da ne se osteti auspuhot

http://pic.mk/?v=a6OZu.jpg

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #218 на: 19 Февруари 2012, 18:32:50 pm »
Земи нитро разредувач крпчиња и триј убаво ќе излезе, ако не е боја што издржува температура кога ќе се загрее ауспухот самата ќе изгори ама неубаво ќе изгледа.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #219 на: 19 Февруари 2012, 18:36:42 pm »
TE-EN: Да се подоправи времето, и да се згрее малку од малку, ќе прошетам еден ден до Прилеп на заштитно мачкање на Голфот.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #220 на: 19 Февруари 2012, 18:37:33 pm »
probano samo malce ja razrede i toa e toa,mi kazaa za nekoe sredstvo ja nabubruva bojata i za saat-dva ja vadis so metalna cetka zavrsena rabota,ama nigde ne najdov takva rabota

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #221 на: 19 Февруари 2012, 18:43:46 pm »
Aj edno prasanje i od mene, sakam da go ispoliram golfceto,nema grebanici,ne mu e obelena bojata,ali se poznavat kako naslagi na lakot ne izramneti onaka na sonce  po ubavo pod agol koga ke poglednam .....

znaci mi treba nekoja polir pasta ,taka kazano za izmaznuvanje na lakot ,ne mi treba od onie koj ja obnovuvat bojata i popolnuvat grebanici..... :)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #222 на: 19 Февруари 2012, 20:41:16 pm »
TE-EN: Да се подоправи времето, и да се згрее малку од малку, ќе прошетам еден ден до Прилеп на заштитно мачкање на Голфот.
ок нема проблем

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #223 на: 19 Февруари 2012, 20:55:05 pm »
Te-en :D..... Фала, ценам убави опширни одговори.....

Јас барав ваква работа лани ,ама не најдов, па затоа тогаш го купив ова 

LIQUID CLAYBAR
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Си го пробал?
извини сега видов дека си прашал дали го користам ,,,,,да многу е добар и овој,тоа е иновација на TW,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,е ионака не знам да дадам брз и едноставен одговор,ќе продолжам малку во интерес на темава,ако мисли некој дека може да се стави восок на необработена површина и неисчистена длабински,,,,,,,,,се лаже,меже да светне тогаш за тогаш,наредното перење го нема ашшшшш!!!!!!!!!не сакам да се правам важен ,ама сакам да знаат сите членови кои се сериозно заинтересирани за правилно одржување на лакот,некој ќе помисли дека ме излагал мене ако побара совет за одржување и кој восок да стави,а тој си тера по свое,бара восок по сите нет страни кој е најдобар,па дури и бара помош да го довлечка до МК,и ќе го реши проблемот кој го има,не само си ги фрлил парите ако не ме послуша како правилно му е објаснето и постапката и восок кој треба да го употреби,топла вода сигурно нема да открие............уште сум на располагање за сериозни прашања од вас.,и нема никој да ме поколеба со неговите постапки,слободно вртете и на телефон,во секое време сум спремен за совет и помош,ќе се препознае сам сега :):):):)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #224 на: 19 Февруари 2012, 21:10:36 pm »
NP... Te prasav za da znam kako se postihnuva podobar efekt,so tecnata ili tvrdata glina :D :D (ne sum koristel tvrda)

-J.Clarkson