Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1333651 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #5925 на: 20 Ноември 2014, 21:41:02 pm »
Еве, и јас се приклучувам кон оние кои би избегале од Алфа ако отиде под  закрилјето на VW. Другиве шваби не ми пречат толку. VW group ми се тотална конфекција. Ако некад се деси тоа (иако знам дека Ањели фамилијата нема да го дозволи), тогаш преминувам на друг бренд. Веројатно Honda, SAAB, Volvo... нешто такво... Недајбоже да треба да го менувам омилениот бренд од детство :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5926 на: 20 Ноември 2014, 22:16:07 pm »
Тоа е правилниот збор за VW - конфекција. Ако беа такви претходно, со MQB платформата го зацементираа впечатокот. Алфа да ми дели платформа со Шкода?! Немој да ме јебеш. Срамота, греота.
Не, нема да се откажам од брендот. Ќе уживам во минатото на Алфа.
И најцрвената Алфа 159 Ti со 3.2 блок од GM, колку и да е убава и колку и да е брза, не ми е она што Алфа може да биде. Ако уште за таа генерација го задржеа Arese блокот од GTA тоа возило ќе беше најдоброто нешто во историјата на Италија. :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5927 на: 20 Ноември 2014, 22:19:57 pm »
Не му се секирај за блокот, Alfa има доста умешано прсти таму ;)

The JTS direct injection system was first used in a V6 engine in 2005 with the introduction of the Alfa 159 and Brera. This is not related to the Alfa Romeo V6 engine, but is instead a derivation of the GM High Feature engine; built in Australia by GM Holden. While it retains the High Feature engine's 89 mm (3.5 in) bore, 85.6 mm (3.37 in) stroke and chain driven camshafts. It is modified by Alfa for their performance, fuel economy and sound characteristics. These modifications include: "TwinPhaser" variable valve timing (cam-phasing on both inlet and exhaust cams, thus the name), gasoline direct injection and a higher compression ratio of 11.25:1. It also operates with a lean burn system up to about 1500 rpm,[4] as on many other engines from the company. And is capable of generating 191 kW (260 PS; 256 hp),[5] a number matching the larger LY7 3.6 L variant used by GM. Alfa Romeo stopped using the V6 JTS engine in 2010.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
« Одговори #5928 на: 20 Ноември 2014, 22:39:04 pm »
Zero го кажа зборот - economy of scale или глобализација. Се здружуваат компаниите да ги намалат трошоците на развој и производство. Како и во секоја индустрија. Германците се одлични тука. Пет бренда во иста групација, иста платформа исти мотори генерациски распоредени фино од премиум кон Чешко/Шпански изведби - badge ingineering . Моделот финкционира. Пазарот кажува.

Е сеа Алфа не може да добие ништо во тој бубањ. Нема рален спас на брендот, бидејќи брендот е изграден токму на тој различен/уникатен концепт на новини и целосни промени, иновации и дизајнерски пресврти.

Веројатно тоа и го дроби брендот оти не успеава да ја најде economy of scale рецептата. Ама ако ја најде Alfa таа бизнис логика, веројатно и самата нема да е Alfa повеќе. Ако пак не успе  во глобализациската трка многу веројатно е дека ќе останат само овие ексклузивни модели да си ги гледаме од далеку.

Веројатно единствен спас би било некој да му дава пари на размазеното дете додека другите деца носат профит. Тоа во светот на еконмијата тешко оди, но за вљубениците во автомобили и поседувачи на капитал може да е убаво хоби :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #5929 на: 20 Ноември 2014, 23:01:53 pm »
Couldn't say it better :)

Економии од обем, не само за п-во на кола туку и за резервни делови ;) Тоа што не им успеа на Германците во 1 и 2 Светска војна им успева сега со пари.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #5930 на: 21 Ноември 2014, 00:33:09 am »

Е сеа Алфа не може да добие ништо во тој бубањ. Нема рален спас на брендот, бидејќи брендот е изграден токму на тој различен/уникатен концепт на новини и целосни промени, иновации и дизајнерски пресврти.

Веројатно тоа и го дроби брендот оти не успеава да ја најде economy of scale рецептата. Ама ако ја најде Alfa таа бизнис логика, веројатно и самата нема да е Alfa повеќе. Ако пак не успе  во глобализациската трка многу веројатно е дека ќе останат само овие ексклузивни модели да си ги гледаме од далеку.

Веројатно единствен спас би било некој да му дава пари на размазеното дете додека другите деца носат профит. Тоа во светот на еконмијата тешко оди, но за вљубениците во автомобили и поседувачи на капитал може да е убаво хоби :)

Чек, токму тоа Алфа ја движи во цела историја.

Не знам колку ја знаете историјата на Алфа, па коментирате. Алфа Ромео го проба тој концепт одамна.
Беше катастрофален неуспех.

Алфа Ромео има проблем во моментов што е недифиниран бренд. Фалат модели. Значи имате  градско возило Мито, имаш Голф класа возило Џулиета, ти фали возило за ниска средна класа (А4, БМВ 3, Мерцедес Ц), фали возило во средна класа (А6, БМВ 5-ка) и фали возило во висока класа (7, С класа, ...).

Сеа ќе излези Џулија, што ќе биде на база на Масератито и ќе цели кон оваа средна/висока класа. Заедно со 4С ќе бидат заден погон, што е уствари тоа што му треба на Алфа.

Алфа и БМВ се водечките спортски марки во Европа. Алфа е на добар пат во последните 13-14 години ама сеуште се движи со многу бавно темпо, за разлика од другите конкуренти.

Одвај го чекам времето да се врати таа конкуренција меѓу двете марки. Како ценовно така и во перформанси во соодветните класи.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3890
« Одговори #5931 на: 21 Ноември 2014, 01:27:49 am »
Комедии се муабетиве, ве замислувам со солзи во очите кога ги пишувате. Но офенс :)

Би сакал само да ја искоментирам реченицава на Лордов одозгоре која неможеше да е попогрешна: "Алфа и БМВ се водечките спортски марки во Европа. Алфа е на добар пат во последните 13-14 години ама сеуште се движи со многу бавно темпо, за разлика од другите конкуренти"

Незнам зошто цело време толку Алфа ја буткате во спортски марки и се гордеете со тоа, па Aлфа е сосем нормална кола со преден погон и напречно поставен мотор колку ли вие да кажувате различно, дури полошо и од Ауди :) Па Мазда, Форд, Ауди, Опел се тоа се попортски аута од Алфа според спортските модели кој ги нудат во моментов споредбено со Алфа, речиси и да нема марка во моментов која е понеспортска од Алфа Пак но офенс, нежни сте јбг. Разбирам(но воопшто не ве сфаќам) да ја сакате марката заради историјата и се тоа, но многу погрешни ви се размислувањата(Освен на куореспортиво159), потоа и делот дека Алфа се движи во правилна насока последниве 13-4 години. Моето мислење е сосема спротивно. Алфа после 156/147 се движи само и само во надолна насока, бројките го покажуваат истото. Не се нафрлајте одма бројките не се мерило, ја споредувам бројката на продажбата што ја имале во екот на славата на 156 и продажбата после тоа на самата Алфа, се кладам дека кривата е во голема надолнина. Наместо со научениот рецепт од 156 само да се усовршува они се укакаа до крај. Споредбата со БМЊ е дури глупаво да се коментира, греота е во последниве 15 години БМЊ и Алфа да се споредуваат.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #5932 на: 21 Ноември 2014, 01:47:30 am »
Мислам дека ако VW (пошто го спомнавте) ја земе алфа, тоа нема да биде подбренд. Нема да биде ко Шкода. Мислам затупевте со муабетите, тоа беше онака ко пример, доста реален
Али од ВВ не се толку смотани. Нив не им одговара да имаат уште еден плус бренд ист ко претодните, они ке сакаат нешто поразлично и ке држат уште еден дел од пазарот, тој алфастичниот таму. Ке помогнат во изготвување на платформа, дизјанот ке го препуштат на италијаните до некоја мера. Ке биде тоа пак Алфа, ама разумна, нормална и подобра. Нема да биде нешто досадно како сега.
Алфава 4C колку сакате може да ја збориме ваква таква, дека не се споредува со незнам што дека ова дека она - Факт е дека е интересна а дека е нешто уау уау уау уау е не е до толку. Ова е единственото нешто поарно што искочило од Алфа у задњи години и ке се посерете да го еам.

80-90 илјади евра си се 80-90 илјади евра ФАКТ.

3.0 V6 380 KS го бирам пред Алфата секој ден, без размислување, а вие продавајте тука муабети дека алфата не се споредува со ова со она со вака со така.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #5933 на: 21 Ноември 2014, 02:24:58 am »
М3 за тие пари има ;D.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5934 на: 21 Ноември 2014, 02:35:49 am »
80-90 илјади евра си се 80-90 илјади евра ФАКТ.

3.0 V6 380 KS го бирам пред Алфата секој ден, без размислување, а вие продавајте тука муабети дека алфата не се споредува со ова со она со вака со така.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Поооооооолека со цениве. Застани малце. Диши. Се смири? Ај сеа иди во МиДа и нека ти израчунаат колку тој твој фамозен Јагуар ќе кошта да се донесе во салон, да се хомологира, и да те одерат со маржа нашите драги македонски импортери.
Во Македонија се ретко е абнормално скапо. Ете, пуштаа линкови која е реалната цена на 4C за која сите, цитирам, се „сереме од среќа“.
Не била ништо посебно... Не, Ауди ТТ што го вози секоја втора геј двојка е посебно.

За да речеш дека 4C не е ништо посебно, треба да си живеел во пештера последниве десетина години. Вас сум ве гледал во реалноста, така да не знам што сакате да постигнете.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #5935 на: 21 Ноември 2014, 02:43:26 am »

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16733
  • Keep it 100
« Одговори #5936 на: 21 Ноември 2014, 03:05:12 am »
Ехее за тие пари можете и вакво да земете:
http://suchen.mobile.de/neu/auto-inserat/mercedes-benz-v-250-bluetec-lang-7g-avantgarde-leder-xenon-ass-d%C3%BCsseldorf/201942552.html?pos=9&mde=119%2C120%2C235&mke=17200&rws=10&sro=PRICE&ust=NEW&ref=SES#adId_201942552

Или 2 BMW тројки, 3 Пасати, 5 Голфа, 7 Фиести, 10 Сандера, гарсоњера во Охрид, стан во Велес...
« Последно менување: 21 Ноември 2014, 03:12:33 am Fic_CC »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5937 на: 21 Ноември 2014, 07:37:13 am »
Остај тоа, ама кога ќе направат 4c Spider (види фото), уште поскапа ќе биде. Ќе може 15 сандера да се купат стан во Охрид, куќа во Велес, њива во Сарамзалино.

Инаку, цената е креирана според стандардот. Во Македонија пошто цело време ни`трубат на ТВ како имаме висок стандард, имаме 88.0000 евра цена. Во Германија, кои се умерени, цената на истиот модел е 67.000 евра. Во Америка, кои се пуста бедотија е 53.000$, или 42.000 евра.
Јебига, кој ни` е крив што си имаме таков висок стандард.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5938 на: 21 Ноември 2014, 07:56:38 am »

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #5939 на: 21 Ноември 2014, 08:06:21 am »
Copy-paste. Ништо ново од нашиве новинари