Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1611111 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #1680 на: 17 Мај 2012, 09:30:31 am »
Објаснувањево на Кефи треба да се стави на прва страна и да се направи стики :)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #1681 на: 17 Мај 2012, 10:44:17 am »
Bravo be kefi be... :D :D :D
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7240
« Одговори #1682 на: 17 Мај 2012, 12:26:44 pm »
-делови, воглавном се наоѓа се, што тука што на нет или грција/бугарија. Цените не се баш нешто убави, ама не е ни толку страшно. За класата, сосема во ред.

-како што рече Мартин, подвозје е потрошен материјал. Во зависност дали репарираш или купуваш нови, ќе варира и цената. За 500-1000 евра се менува се комплет, со ТРВ и слични делови. Секако, не мораш се одеднаш. Кога ќе провозиш малце во кривини, ќе видиш и зашто толку кошта подвозјето :))) Друго, гумените црева. 2 турбо црева се менуваат на 3-4 години, 100-150 евра. Црева за вакум на турбото, и слични глупости треба да се релативно евтини. Трето, ламела страда од јак мотор, и цигла на папуча за гас. Две сајли за рачна, 40-50 евра пошто знаат за зарѓаат. Мање више, другото е солидно. Кога ја палиш, чекаш да се запалат сите сијалички на табла, и сите да се изгасат пред да почнеш да верглаш. Ако нешто свети, проблем :) Без компјутер и дијагностика, тешко ќе знаеш повеќе. Пази на удари и рѓа. Генерално лимот е одличен и не би требало да има рѓа нигде, ако има, нешто смрди. Ако можеш да пробаш вожња, некои работи одма ќе видиш. Папуча до под, дали свири турбото, дали исфрла дим на забрзување, дали пролизгува ламелата во 4-5 брзина и гас од ниски вртежи. Кога поминуваш преку нерамнини, дали(колку) тропа/шкрипи. Ако цревата на турбото се пукнати, ќе имаш црн дим(богата смеша), не е страшно. Бел дим (вода) или плав(уље) - ПРОБЛЕМ! Моторот е јака страна. 16вентилските се поретки, поосетливи малце, ама и подобро одат :) Сите километражи се на 130-140 иљади, ама колите би требало да се од 200 нагоре. Види како изгледа внатрешноста. Ако сменил седишта, педали, рачки на вратите, каиш, кугла на мењач, алал да му се на парите за преварата :))))
едит: ќе заборавев ЕГР вентил. Знае да запуши од спора градска вожња или богата смеса(чипови, дупнати црева и слично). Се чисти релативно лесно, а се забележува ако колата под 2000 вртежи ти е трома, или знае да се закашла/изгаси.

-Сервиси: аце/гојко и драган радишани, саме калаш пржино или црниче?, тони автокоманда. Види си кој ти одговара со цена/однос. За квалитет не сум чул поплаки. Мути во Ѓорче растура 156ки, може да се најде.

- општи импресии: алфа, кола со дух. Ќе те тера да чепкаш, средуваш стално, не е за луѓе што отвараат хауба еднаш годишно. Нормално одржување, просечна потрошња. Град 7-8 ( повеќе ако правиш ептен кратки релации), отворено 5-6. Јас не сум тркач нит возач, ама вожњата е уживање во секој поглед. Секогаш стабилна, агилна, интересна. Можам да возам во гужва низ град и да не се нервирам. Ако притиснам гас, знам дека сум пристиснал. Сите во колата знаат дека е притисната :) Веројатно и тие во десната лента приметиле дека е притисната :) Добро, 115 коња(најслабиот јтд во 147) не е нешто претерано денес, ама итаљански се, и солидно се држат за годините. Пробај забрзување на нагорнина, пробај некој планински превој полн кривини и ако не си насмеан од уво до уво, алфа не е за тебе :) Стално сум бил под стрес кога сум возел по такви патишта, сега им се радувам однапред.

+1

во делот на сервисери јас би го додал и Маршер.

Да не заборавиме, моторот JTD го носи и Астра, Вектра, а сите знаеме дека Маршер е специјалист за Опел.

Болдираниот дел е еден од најважните, пошто сакал нејќел, некако те тера да се моташ околу неа ;D ;D ;D

Исто така, важна работа е тоа што, генерално кај 156/147/ГТ доста делови се исти, подвозјето е комплето исто. 90% од некаквите проблеми што се јавуваат, бараат некакво подмачкување или замена на некој дел од 5 евра, најчесто некоја гумица. Еден од најчестите примери за ова е, потврд кумплуг или пак тешко менување на брзини. Сигурно кога ќе го однесеш кај некој мајстор (маалски) одма ќе почнат муабет од типот на „Ламелата ти е за менување“ „Менувачот не чини“ ...

Што се однесува на репарираната предница, задница, можам да кажам само дека (мое мислење е ова, потврдено со официјалниот британски форум на Алфа) репарираните горни виљушки кај Мите не се како што треба средени.

https://sites.google.com/site/alfaromeo156wishboneupper/

Како што можете да видите на сликата 156.5 десно ја имате горната виљушка споена со незнам тоа како се вика, долг штраф поминува низ 2 гумени буфери. Горната виљушка се  движи горе доле со помош на метални „чаури“  (види доле линк) кадешто тие ротираат околку гумата. Е сеа кај Мите репарираните, се како заварени т.е. нема никакво движење н ачаурата околу буфер-гумата. Затоа ако се репаритаат, треба да се купат нови буфери со чаури и да се стават на старите виљушки (ако јабучицата е како што треба)
http://www.shop4parts.co.uk/?name=store&op=details&ProdId=490&sku=1842

Со делови можеш многу да се изгориш ако влезеш во официјален сервис, а истиот дел да го најдеш за 2,3 пати поефтино.
Пример: држач за издув во Алфа сервис 800 ден, во еуро07 го купив за 270 ден. Па сеа види ти.

Инаку оргиналните TRW делови кај нас се прескапи горна виљушка е околу 100 евра (една) а еве ви линк колку е таа во UK
http://www.mister-auto.co.uk/en/track-control-arm/trw-jtc920_g273_a161JTC920.html

« Последно менување: 17 Мај 2012, 15:09:14 pm AllMightyMe »

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #1683 на: 17 Мај 2012, 13:24:10 pm »
Дани те Набија има добра 147 ца за продавање, беше со неа на собирот и одлично делуваше. 1.9 JTD 115 ks кожа и све остало.

Кефи, свака част.

Колку пари и бара да не знаеш..?
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #1684 на: 17 Мај 2012, 13:28:16 pm »
Повеќе од сите оние дизелчиња што се продаваат по огласиве.
Зошто? Зошто колата е чувана и не се штеди на сервисирање.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #1685 на: 17 Мај 2012, 13:28:43 pm »
Edo, pa prati mu pp, go imash na forumov ...

Отсутен memory

• Почетник
  • *
  • Пораки: 41
« Одговори #1686 на: 17 Мај 2012, 14:40:29 pm »
А дали некој од тука купувал делови за Алфа на интернет, како се таму цените, од кои веб страни купувате, дали има достава до Македонија, некои царински давачки дали има?

Кефи, благодарам на одговорот, многу ќе ми користи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1687 на: 17 Мај 2012, 14:43:12 pm »
Јас имам купено само  пружини и знакчиња, од http://shop.alfisti.net/  и не платив додатни давачки, а бев спремен и тоа да го платам. Во план сум да си нарачам и полиуретански чаури/буфери за предница, ама кога ќе потсоберам малку пари. Сепак, секогаш рачунам цена минус нивно ддв плус транспорт плус царина плус наше ДДВ, а ако испадне помалку (не ми рачунаат царина и ддв тука) уште подобро :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1688 на: 17 Мај 2012, 19:02:05 pm »
Дани те Набија има добра 147 ца за продавање, беше со неа на собирот и одлично делуваше. 1.9 JTD 115 ks кожа и све остало.

Кефи, свака част.

Колку пари и бара да не знаеш..?

Незнам тоа. Знам само дека беше КОСКА.

Отсутен edonos

• Сениор
« Одговори #1689 на: 17 Мај 2012, 21:21:52 pm »

Последен пат пријавен 19 февруари..Мислам дека пп нема да заврши работа..

Отсутен Dejan_156 alfista

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
« Одговори #1690 на: 17 Мај 2012, 23:00:54 pm »

Ако си заинтересиран мозам да воспоставам контак го имам и на фб и тел број имам од дечкото ?
Djevojka može da bude sa sela,
al' auto mora da bude iz Italije! ♥

Отсутен edonos

• Сениор
« Одговори #1691 на: 18 Мај 2012, 11:51:19 am »

Ако си заинтересиран мозам да воспоставам контак го имам и на фб и тел број имам од дечкото ?

Ако не ти е тешко прашај го само колку и бара,и извести ме..Фала :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1692 на: 18 Мај 2012, 20:01:35 pm »
Чива беше тегет 166 FL со BT таблици ?

Лелеее нагиб ;D ;D ;D ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1693 на: 18 Мај 2012, 20:55:23 pm »
Позади?! Репарација на цела задњица!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1694 на: 19 Мај 2012, 01:42:56 am »
Џо ја вози неа
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D