Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1611379 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #1665 на: 15 Мај 2012, 20:35:39 pm »

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1666 на: 16 Мај 2012, 13:33:35 pm »

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #1667 на: 16 Мај 2012, 13:51:35 pm »
Ova za angel super idea. :)
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1668 на: 16 Мај 2012, 14:36:38 pm »

Отсутен Driver

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #1669 на: 16 Мај 2012, 17:16:49 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1670 на: 16 Мај 2012, 18:44:39 pm »
Ја издискутиравме механичаркава моја пред неколку дестици страници :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1671 на: 16 Мај 2012, 22:52:33 pm »
Дечки како е за одржување Alfa 147 1.9JTD?

Онака ме интересираат
- Делови
- Слаби точки при купување
- Сервиси (добри) низ Македонијава
- Општи импресии од оние кои биле сопственици?

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1672 на: 16 Мај 2012, 23:30:13 pm »

Онака ме интересираат
- Делови - има секаде, има се.
- Слаби точки при купување - Како и кај секоја кола.
- Сервиси (добри) низ Македонијава - Ако не се сервисите нема koj да ти ja расипе колата ;) Не се пали на терминот добар сервис.
- Општи импресии од оние кои биле сопственици? - Не сум поседувал ама сакав да купам и возев - Импресивно!!!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #1673 на: 17 Мај 2012, 00:07:12 am »

Онака ме интересираат
- Делови
- Слаби точки при купување
- Сервиси (добри) низ Македонијава
- Општи импресии од оние кои биле сопственици?

- Има секаде, што и да ти треба по цени исти како и конкурентите
- Осетливо подвозје поради комплицираниот состав, моторот е неуништлив
- нема некоја посериозна филозофија околу сервисите, само кај TwinSpark треба да се пази кој ти сервисира каиши
- општи импресии ќе добиеш од kefi, AllMightyMe и уште некој кој имаше.

Отсутен memory

• Почетник
  • *
  • Пораки: 41
« Одговори #1674 на: 17 Мај 2012, 01:30:13 am »
^ И мене ме интересираат овие работи ако може некој подетално да објасни, па да го разбиеме митот дека Алфите не чинат. Јас сум заинтересирана за 147 JTD, па ме интересира колку слични делови има со 156. Таа ми е повеќе позната. И уште нешто, какви се тие делови за алфа што ги репарираат, колку време би се користеле и дали се квалитетни? Со оглед на тоа што во аутомобиле цените се страшни  :o, па ајде некое искуство каде вие алфисти ги оджувате колите? Дали користите само оригинални делови? Посебно за 147 ме интересира, дизел.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #1675 на: 17 Мај 2012, 01:35:55 am »
Предницата им е тотално иста со 156.
Double wishbone или дупли вилушки кои е препорачливо да се купат нови а не да се репарираат.

Аутомобиле СК како и сите овластени дилери и сервисери, има астрономско високи цени. Оригинали може да се најдат и во други продавници, за кои ќе си побарате и соодветна гаранција. Кога можат репарирани делови да имаат гаранција, зошто не и нови оригинални?

Ако веќе се одлучувате за репарирани, Мите на реклама5 и пазар3 ќе го најдете. Дава гаранција од 30.000 километри што мислам дека е пристојно за цената што ја нуди.

Отсутен kefi

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 97
« Одговори #1676 на: 17 Мај 2012, 01:49:12 am »
-делови, воглавном се наоѓа се, што тука што на нет или грција/бугарија. Цените не се баш нешто убави, ама не е ни толку страшно. За класата, сосема во ред.

-како што рече Мартин, подвозје е потрошен материјал. Во зависност дали репарираш или купуваш нови, ќе варира и цената. За 500-1000 евра се менува се комплет, со ТРВ и слични делови. Секако, не мораш се одеднаш. Кога ќе провозиш малце во кривини, ќе видиш и зашто толку кошта подвозјето :))) Друго, гумените црева. 2 турбо црева се менуваат на 3-4 години, 100-150 евра. Црева за вакум на турбото, и слични глупости треба да се релативно евтини. Трето, ламела страда од јак мотор, и цигла на папуча за гас. Две сајли за рачна, 40-50 евра пошто знаат за зарѓаат. Мање више, другото е солидно. Кога ја палиш, чекаш да се запалат сите сијалички на табла, и сите да се изгасат пред да почнеш да верглаш. Ако нешто свети, проблем :) Без компјутер и дијагностика, тешко ќе знаеш повеќе. Пази на удари и рѓа. Генерално лимот е одличен и не би требало да има рѓа нигде, ако има, нешто смрди. Ако можеш да пробаш вожња, некои работи одма ќе видиш. Папуча до под, дали свири турбото, дали исфрла дим на забрзување, дали пролизгува ламелата во 4-5 брзина и гас од ниски вртежи. Кога поминуваш преку нерамнини, дали(колку) тропа/шкрипи. Ако цревата на турбото се пукнати, ќе имаш црн дим(богата смеша), не е страшно. Бел дим (вода) или плав(уље) - ПРОБЛЕМ! Моторот е јака страна. 16вентилските се поретки, поосетливи малце, ама и подобро одат :) Сите километражи се на 130-140 иљади, ама колите би требало да се од 200 нагоре. Види како изгледа внатрешноста. Ако сменил седишта, педали, рачки на вратите, каиш, кугла на мењач, алал да му се на парите за преварата :))))
едит: ќе заборавев ЕГР вентил. Знае да запуши од спора градска вожња или богата смеса(чипови, дупнати црева и слично). Се чисти релативно лесно, а се забележува ако колата под 2000 вртежи ти е трома, или знае да се закашла/изгаси.

-Сервиси: аце/гојко и драган радишани, саме калаш пржино или црниче?, тони автокоманда. Види си кој ти одговара со цена/однос. За квалитет не сум чул поплаки. Мути во Ѓорче растура 156ки, може да се најде.

- општи импресии: алфа, кола со дух. Ќе те тера да чепкаш, средуваш стално, не е за луѓе што отвараат хауба еднаш годишно. Нормално одржување, просечна потрошња. Град 7-8 ( повеќе ако правиш ептен кратки релации), отворено 5-6. Јас не сум тркач нит возач, ама вожњата е уживање во секој поглед. Секогаш стабилна, агилна, интересна. Можам да возам во гужва низ град и да не се нервирам. Ако притиснам гас, знам дека сум пристиснал. Сите во колата знаат дека е притисната :) Веројатно и тие во десната лента приметиле дека е притисната :) Добро, 115 коња(најслабиот јтд во 147) не е нешто претерано денес, ама итаљански се, и солидно се држат за годините. Пробај забрзување на нагорнина, пробај некој планински превој полн кривини и ако не си насмеан од уво до уво, алфа не е за тебе :) Стално сум бил под стрес кога сум возел по такви патишта, сега им се радувам однапред.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1677 на: 17 Мај 2012, 03:19:53 am »
kefi пеер свака част...тенкју

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1678 на: 17 Мај 2012, 07:22:43 am »
Кефи опиша се` што треба! Одличен пост!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1679 на: 17 Мај 2012, 07:51:41 am »
Дани те Набија има добра 147 ца за продавање, беше со неа на собирот и одлично делуваше. 1.9 JTD 115 ks кожа и све остало.

Кефи, свака част.