Автор Тема: Hyundai Getz 1.4  (Прочитано 29879 пати)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16719
  • Keep it 100
Одг: Hyundai Getz 1.4
« Одговори #150 на: 16 Декември 2013, 19:19:32 pm »
Абе кај нас кога купуваат половна кола од страв да не земат крш се сомневаат во секој детаљ, па затоа и никад нема да најдат асална кола.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #151 на: 16 Декември 2013, 19:48:13 pm »
Ми текна на тоа.. Затоа си ги чувам фабричките. :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43703
  • Il Moderatore
« Одговори #152 на: 16 Декември 2013, 21:42:27 pm »
Еве уште еден разлог зошто таблицата треба да биде залепена за браник со силикон за шофершајбни и занитувана со поп-нитни. Покрај естетска, и практична примена има тоа.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #153 на: 16 Декември 2013, 23:51:44 pm »
Mislis pricina.....jebo te razlog !

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #154 на: 17 Декември 2013, 02:12:13 am »
Местото каде што стои предната таблица на гетцот и не е баш погодно за такво решение како што спомна Симо. Таман си е вака со рамката.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43703
  • Il Moderatore
« Одговори #155 на: 27 Декември 2013, 11:07:07 am »
Mislis pricina.....jebo te razlog !
Имаш право, се извинвуам ;)

Местото каде што стои предната таблица на гетцот и не е баш погодно за такво решение како што спомна Симо. Таман си е вака со рамката.
Имам јас и брусилица ако ти затреба да се упасира :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #156 на: 27 Декември 2013, 17:26:18 pm »
Симо, таман си е вака, три пати ми го има заштитено браникот од куки :D

Иначе, си ја сменив сијаличката во кабина со лед. Малку е појака светлината и нормално, бела е.

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 275
« Одговори #157 на: 01 Јули 2015, 21:22:54 pm »
Како getz-oв? Уште го возиш? :)

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #158 на: 02 Јули 2015, 01:28:32 am »
Дап, се уште го возам, моментално има 51500 пројдено. Иначе, добар е, додуша супер си е, само редовни сервиси(пу, пу, да не го ураочам).

Те интересира нешто поконкретно, или чисто онака? :)

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #159 на: 03 Јули 2015, 08:30:26 am »
Дап, се уште го возам, моментално има 51500 пројдено. Иначе, добар е, додуша супер си е, само редовни сервиси(пу, пу, да не го ураочам).

Те интересира нешто поконкретно, или чисто онака? :)
Па може да, штом одговори веќе после 2 години од последното мислење, ќе ти ја освежам темата ;D
Значи ме интересира да не речам се: како се однесува на отворено, потрошувачка град/отворено, амортизацијата каква му е, во кривини дали добро се држи, ентериерот дали е квалитетен и дали и по колку време покажува знаци на истрошеност во смисла да откаже некое копче, да се излижат пластики итн...назад дали има место да се возат 3-ца...? Гепекот каков и да е сигурно врши работа, на ваква кола и не можеш да бараш голем гепек сигурно :)

Гледам се најдуваат по огласи за околу 3000-4000 евра од 2005 год. наваму. нормално тие со помалку км се и поскапи :)

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #160 на: 03 Јули 2015, 11:14:55 am »
Прво ќе почнам од вожња низ град, количето, односно конкрениот мотор е одличен за низ град. Во 95% од возењето низ град не одам над 3000-3500 обртаи, а колата си има доволно снага за солидно и брзо забрзување, потрошувачката низ град во зависност од начинот на возење, релациите и годишното време варира од 7,5 до 9 и нешто литри на 100км.

На отворено доколку патуваат двајца е супер, секој човек плус веќе си го осеќа моторчето, назад не би препорачал да се возат 3ца, додуша не знам ни во која друга кола од таа класа може да се возат 3ца позади, така што заеби такви идеи, плус и многу си се мачи колата, кога возам 5 души имам чувство дека возам голф или фокус 1.4. Потрошувачка на отворено е до 6 литри со нормално возење, лани до лефкада и назад со доста возење по островот, двајца плус пун гепек, потрошувачката беше 6.1л/100км.

Вожњата е поприлично неутрална, не е килава како кај француз, ниту пак стегната како кај германец, најблиску е до јапанците. Некогаш знае да се понаша ко бродче, особено кога ја возам агресивно, ама тоа е ради 175/65-14 гумите. Задоволен сум како држи, за илустрација, со 6 години стари гуми, без никаков проблем влагам со 70 на оние допунскине кривини и си трпи и гас во кривина без приота да има изразито подуправување кое што не може лесно да се иконтролира.

Ентериерот не е мрднат во поглед на лижење и лупење пластики, ама од пред 2 години почна значително да се раскрцкува, што и те како ми смета, до сега по мене тоа е најголемата маана на колата, поприлично се тврди пластиките и по извесно време се раскрцкуваат, особено зимно време, летно време не е страшно, уствари и зимно време не е дека којзнае колку крцка, ама ја сум цепидлака и секое звукче у колата си го слушам.

Внимавај на вентили и подизачи на мотор, со неквалитетно и нередевно менување на уље знаат да страдаат.
Барај си 1.4 моторче, одлично си одговараат моторот и каросеријата.

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #161 на: 03 Јули 2015, 15:26:42 pm »
Фала за опширниот одговор :) Наоѓам тек тук низ темиве така пациенти да поднаучам нешто за коливе, да знам во иднина кога ќе земам нешто, обавезно да биде поново. Голфот засега си е добар али годините си врват а со тоа и ризикот е поголем, така да сакам на време да бидам спремен ако ми се укаже шанса да го сменам :)

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #162 на: 21 Ноември 2017, 21:18:40 pm »
Ихаа, темава 2 и пол години не сум ја чепнал. Редовни сервиси само у меѓувреме, нема дефекти, нема инвестиции и нема да се продава у следни 2 години. Комотно може уште толку да дреме темава :D

Моментално иам 65.000 км пројдено, комплет каиши и филтер за гориво(лонг лајф бил, на 50к се мењал) сменив лани у овластен и нови патичиња ханкок си стаив. Малце град ми ја потепа летово :( и то би било то.