Енглезите ќе си гризнат од г'зот затоа што французи им го земаа Vauxhall
http://avtoplus.mk/Statija/Zoshto-JLR-da-ne-go-kupi-Vauxhall-od-PSA
Ах, да се само тоа автомобилските проблеми во post-Brexit Британија, на коњ се.
Една од причините зошто заживеа британската автомобилска индустрија се баш ЕУ законите и заштитата за ЕУ производство која ја наметнуваат. Односно - јапонските производители (Nissan, Toyota, Honda) испоотворија погони во Велика Британија, а тука се и дел од Германските (BMW со Mini и Rolls Royce, Volkswagen со Bentley). На јапанците им одговара Британија заради shipping lanes и намалени даноци во однос на Non-EU возила што би ги произведувале во своите матични фабрики, итн.
Чисто да напоменам - во моментов во UK се прават (наменети за европски пазар, нели) Honda Civic (& Type R), CR-V, Jazz, Toyota Auris & Avensis, Nissan Juke, Leaf, Note & Qashqai, сите модели на Mini, Rolls Royce и Bentley, итн, итн. И сите тие модели се подложни на дополнително оданочување доколку UK ги раскине сите договори со EU, односно не издефинира нови. BMW веќе најави дека ја разгледува опцијата да ја напушти UK со MINI. Неколку од производителите веќе значително ги зголемија цените во Велика Британија, а Toyota иако потврди инвестиција за опремување нова фабрика, сепак кажаа дека најверојатно ќе ја одложат одлуката за да видат што ќе се деси со преговорите.
Во моментов, 80% од возилата што се произведуваат во Велика Британија се извезуваат, и цените низ ЕУ пазарите би им се зголемиле за околу 10% доколку не останат истите услови. Тоа ќе влијае на продажба, а со тоа и на long term инвестиции, вработувања, итн. Со други зборови - драги мои Енглези - тражили сте, гледајте.