Проблем се несоодветни ограничувања на несоодветни места.
Кој ќе ја оценува соодветноста? Ти? Секој по свое? Или стручните лица кои учеле школо за тоа?
Пак ли со тој глуп аргумент „ако јас не му гледам смисла на прописот - тогаш прописот нема смисла“?
......
Аххх да сум судија, има со ножици да ви ги исецкам дозволите на на оолкицки парченца, конфети би ви ги направил.
Ок, тогаш да се пупиме и помада да им даваме за да не не` жуља кога ќе не е*ат „стручњаците“.
Нема потреба од осветнички мазохизам, барем не спрема мене. Јас ниеднаш не реков „возете побрзо“, туку само критикувам што нечини.
Ај признај (си на себе пред се`), навистина кога одиш накај Охрид, после Гостивар стража ја качуваш и симнуваш со 50км/ч од почеток до крај, или некаде се „опушташ“ неколку дестеини километри повеќе?!
Потпишувам. На места, знаците стојат повеќе од 30 години, истото ограничување. Тоа не соодветствува со реалната состојба, денес.
А безбедноста и перформансите на колите, се напреднати "питај курац колку" посто за тие 30 години.
А тие што определуваат каде колку ќе се вози, со чест на исклучоци, се морони. Јес да треба да се вози по ограничувања, јес да треба да се почитуваат знаците, јес да треба да се внимава, јес да патиштата ни се катастрофа, ама на некои места, дури и за мене (кој btw никогаш не возам повеќе од 90 km/h) 50 ограничување каде што комотно може 70, па и 80 - е нон сенс.
Кафански се определуваат, глава давам - колку може тука - 70. Ај бе, стави го 60, нека возат пополека. А реално, таму сигурно може 80 да биде.
Плус, толку се ниски ограничувањата од друг аспект - како ќе плаќаме казни? Негде читав за брзо возење сега е 500 евриќи казната.
Така да..