Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 496150 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #645 на: 02 Октомври 2014, 12:22:25 pm »
Знам зашто е тој знак таму, ама тоа не значи дека ми има поента. За тие што се вклучуваат од страна, или сакаат да се исклучат од автопатот, постои најдесната лента.

Да, но постојат возила кои не можат да постигнат 100+ км/ч за кратко време, додека траат испрекинатите линии на десната лента (а после нив - може има прописно запрено возило ради имрџенси стоп). Целата поента е дека по селски пат се вози многу споро и треба некако да се ублажи огромната разлика во брзините меѓу селски пат и автопат. Хенс осумдесет.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
« Одговори #646 на: 02 Октомври 2014, 12:23:20 pm »
наместо техничко решение (подолго залетиште по приклучувањето).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #647 на: 02 Октомври 2014, 12:36:05 pm »
Сигурно дека техничко решение е најдобро. Но, во меѓувреме, дигни ја ногата од педаљата за гас. Нема да ти се скрати курот ако успориш десетина секунди.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20701
« Одговори #648 на: 02 Октомври 2014, 12:38:40 pm »
Веле не на секој излез туку на секој влез од локален пат во атопат. Има огромна разлика.

Знам зашто е тој знак таму, ама тоа не значи дека ми има поента. За тие што се вклучуваат од страна, или сакаат да се исклучат од автопатот, постои најдесната лента.

Да, но постојат возила кои не можат да постигнат 100+ км/ч за кратко време, додека траат испрекинатите линии на десната лента (а после нив - може има прописно запрено возило ради имрџенси стоп). Целата поента е дека по селски пат се вози многу споро и треба некако да се ублажи огромната разлика во брзините меѓу селски пат и автопат. Хенс осумдесет.

Секој излез од обиколница не е проследен со влез? Рецимо, од Белви ако фатиш... Прво иде излез за Арачиново, па одма после надвожњакот е влезот/приклучокот од Арачиново на обиколница. Како е ова поразлично од двоењето кај Мралино?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #649 на: 02 Октомври 2014, 12:40:49 pm »
Сигурно дека техничко решение е најдобро. Но, во меѓувреме, дигни ја ногата од педаљата за гас. Нема да ти се скрати курот ако успориш десетина секунди.
Нема да ти се скрати курот ако возиш соодветно на условите исто така. Пробај.

Коментаров со курот што го користиш често, е како женине кога демек ќе те навредат ако ти речат дека имаш мал кур при дискусија. А само покажуваат дека немаат контра аргумент. За нив е смешно зошто знаеш дека си ги извадил од кожа и немаат што да кажат. Но, не личи на човек кој се бори против такви рекла-казала муабети да користи такви термини.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #650 на: 02 Октомври 2014, 12:41:26 pm »
Па и таму е 80 ограничено, еве запримети кога одиш накај Белви дека исто има знак 80 пред самиот надвожњак за после 500 метра кај Дени интернационал да има знак 120.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #651 на: 02 Октомври 2014, 12:43:15 pm »
Нема да ти се скрати курот ако возиш соодветно на условите исто така. Пробај.
Ти ли најде да коментираш за возење ? Еве си ти како возиш па после продавај филозофии на народот..
посебно се гледа колку си јак шофер после 3та минута. Малтретираш психички народ!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #652 на: 02 Октомври 2014, 12:56:31 pm »
Не се работи за курот, си ја исполни должноста. Ќе ја дигнам ногата ако за тоа има потреба. Без разлика на ограничувањата. Ја промашувате поентата. Да повторам, проблем не се ограничувањата сами по себе. Проблем се несоодветни ограничувања на несоодветни места.  Дали катланово - велес е пат резервиран за сообраќај на моторни возила? Ако да, зошто ограничувањето е под генералното ограничување предвидено со закон:

На јавен пат надвор од населено место, возачот не смее со возилото да
се движи со брзина поголема од:
- 130 километри/час на автопат;
- 110 километри/час на пат резервиран за сообраќај на моторни возила и
- 80 километри/час на други патишта.

Дали патот тетово - гостивар и обратно, е пат резервиран за сообраќај на моторни возила? Ако да, зошто ограничувањето не е согласно генералното правило? Тоа е проблемот. Такви глупости се проблем. Ако вие не го согледувате проблемот, не значи дека тој не постои. во земјите северно од Сава и Дунав, речиси и да не сум видел погрешна процена на сообраќајните инжењери и места каде е непотребно ограничена брзината под она што е генерално правило во нивната држава.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #653 на: 02 Октомври 2014, 12:59:49 pm »
Проблем се несоодветни ограничувања на несоодветни места.

Кој ќе ја оценува соодветноста? Ти? Секој по свое? Или стручните лица кои учеле школо за тоа?

Пак ли со тој глуп аргумент „ако јас не му гледам смисла на прописот - тогаш прописот нема смисла“?

аман

Wow... цели СЕДУМ МИНУТИ возење во колона. Каква агонија! Какви судни маки! Од ова се добива PTSD сто посто....

Аххх да сум судија, има со ножици да ви ги исецкам дозволите на на оолкицки парченца, конфети би ви ги направил.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #654 на: 02 Октомври 2014, 13:00:59 pm »
A dali patistava se bezbedni simo ? Ti imas udreno kuce na avtopat so stiloto, kade sto samo vozila treba da se dvizat. Samo toa ti govori kolku se bezbedni patistava. Ili onoj kaj gevgelija so motor koga se zdena vo sipki.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #655 на: 02 Октомври 2014, 13:06:24 pm »

Кој ќе ја оценува соодветноста? Ти? Секој по свое? Или стручните лица кои учеле школо за тоа?

Пак ли со тој глуп аргумент „ако јас не му гледам смисла на прописот - тогаш прописот нема смисла“?
......
Аххх да сум судија, има со ножици да ви ги исецкам дозволите на на оолкицки парченца, конфети би ви ги направил.

Ок, тогаш да се пупиме и помада да им даваме за да не не` жуља кога ќе не е*ат „стручњаците“.

Нема потреба од осветнички мазохизам, барем не спрема мене. Јас ниеднаш не реков „возете побрзо“, туку само критикувам што нечини.

Ај признај (си на себе пред се`), навистина кога одиш накај Охрид, после Гостивар стража ја качуваш и симнуваш со 50км/ч од почеток до крај, или некаде се „опушташ“ неколку дестеини километри повеќе?!

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6198
« Одговори #656 на: 02 Октомври 2014, 13:15:07 pm »

......

Ок, тогаш да се пупиме и помада да им даваме за да не не` жуља кога ќе не е*ат „стручњаците“.

Нема потреба од осветнички мазохизам, барем не спрема мене. Јас ниеднаш не реков „возете побрзо“, туку само критикувам што нечини.

Ај признај (си на себе пред се`), навистина кога одиш накај Охрид, после Гостивар стража ја качуваш и симнуваш со 50км/ч од почеток до крај, или некаде се „опушташ“ неколку дестеини километри повеќе?!

Потпишувам. На места, знаците стојат повеќе од 30 години, истото ограничување. Тоа не соодветствува со реалната состојба, денес.

А безбедноста и перформансите на колите, се напреднати "питај курац колку" посто за тие 30 години.

А тие што определуваат каде колку ќе се вози, со чест на исклучоци, се морони. Јес да треба да се вози по ограничувања, јес да треба да се почитуваат знаците, јес да треба да се внимава, јес да патиштата ни се катастрофа, ама на некои места, дури и за мене (кој btw никогаш не возам повеќе од 90 km/h) 50 ограничување каде што комотно може 70, па и 80 - е нон сенс.

Кафански се определуваат, глава давам - колку може тука - 70. Ај бе, стави го 60, нека возат пополека. А реално, таму сигурно може 80 да биде.

Плус, толку се ниски ограничувањата од друг аспект - како ќе плаќаме казни? Негде читав за брзо возење сега е 500 евриќи казната.

Така да..

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #657 на: 02 Октомври 2014, 13:15:52 pm »
туку само критикувам што нечини.

Oд кај знаеш дека нечини? Школо заврши за тоа? Или онака - по твое?

аман више и со ова

http://en.wikipedia.org/wiki/Tu_quoque

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #658 на: 02 Октомври 2014, 13:18:59 pm »
Тоа е само твоја реторика применета безброј пати на форумов. Побогу, немој да се фалиш како би сечел возачки, кога и ти си во кошот.  Или и ти си ко попот што викал „Не ме гледај чедо што правам, слушај ме што зборам“... наајс...

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #659 на: 02 Октомври 2014, 13:32:23 pm »
Се зависи од темпераментот и карактерот на човекот-возачот. Јас сум Ѓиѓи-живац, дежурни кривац (обележен и негативац) и возам према условите на патот, а не по знаци. Да, свесно ризикувам да бидам казнет и лично сум погоден од висината на казните. Ова не значи во ниеден случај дека лудувам кога возам, туку дека е крајно време да се направи ревизија на постоечките сообраќајни знаци кои се поставени во едно друго време, под други услови...
Во Југославија кога возев, си имав одвоено НОРМАЛНА сума за да си ја платам казната на лице место и тоа е тоа. Мислите дека мене ми се гине или на фамилијата што ја возам или пак сакам некој трет да го (пу пу не дај Боже, скраја да е) ?
Ова се бурни времиња, турбо се живи, стрес од сите страни, притисоци, проблеми на работа, дома... Симнувам капа и му се дивам на тој што покрај се' ова може мртов ладен, смирен, присебен и без око да му трепне да си вози онака лангзам 40км/ч. По мене, или е дрогиран или тешка флегма или не е човек (можда од Охрид е) :)