Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 496006 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #585 на: 01 Октомври 2014, 21:35:35 pm »
А баш некад на релацијава возам позади автобус и гледам на километража 80, намалувам од казнени причини на 70 а гледам автобусот ме одминува. Реално никој не вози испод 60, не двајца-тројца туку 95%. А кога толкав процент вози некоја константна брзина, значи таа е нормална за таа делница. :)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #586 на: 01 Октомври 2014, 21:36:29 pm »
Еее филипчо да знаеш како им е на швајцарците со коли 80% над 250-300кс а со ограничување од максимум 120 каде што секаде и во секое време имаш ризик од радари па се плашат.  Колку за инфо кај нив со мислам над 60-70 од ограничувањето се плака негде околу 3000 евра казна плус колата запленување и продавање на лицитација: )

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20146
« Одговори #587 на: 01 Октомври 2014, 21:37:11 pm »
Затоа пред не ми текнува колку време му влезе тој на дечкото со 180 во страна на колата. Дечкото мртов, девојката инвалид.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #588 на: 01 Октомври 2014, 21:42:53 pm »
Тоа многу зависи и од колата... со сузуки свифтот на дедо ми (1998год.) на пример и страв ми е да возам повеќе од 60-70 низ град, пошто ако излезе непредвидена ситуација неможам ни да закочам, или на автопат ако возиш повеќе од 130 може да се превртиш од што е нестабилно :D За разлика од тоа со голвоф низ автокоманда ете, па до битпазар можам да си возам 90-100 км/ч и да имам иста контрола врз ситуацијата како кога би возел со сузукито 60-70.
Башка што ако возиш 60 а си без рефлекси и закочиш секунда поспоро од тој што возел 91?
Треба поригорозно лекарско и технички преглед.
Неќам ни да замислам како им е на оние со помоќните верзии на Мерцедес Е , БМВ 5 и останати кога возат со иста брзина со некој со југо, спарк, матиз итн. ...

Зависи од колата, ама сепак 100 км/ч во град и со југо и со мерцедес е подеднакво иста брзината, за исто време поминуваш одредено растојание. ;)

И фило нив кој ги фати? ;D

Никој, ама јбг, стравот лозјето го чува. Да возев, ке си го зголемував ризикот од можно застанување, и оп 400 евра, а тоа се 700 литри плин, 7-8000 км, а тоа ми е за цела година.
Епа мојата логика ми вели не, не ризикувај, почитувај си ја одредбата иако за мене беше глупост тоа после 23:00 како што некој тука му е глупост да вози 60 по првомајска, ама си го почитував тоа. ;)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #589 на: 01 Октомври 2014, 21:45:48 pm »
И јас си го почитував тоа, иако е огромна глупост како и 80% од законите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43947
  • Il Moderatore
« Одговори #590 на: 01 Октомври 2014, 21:51:22 pm »
Еее филипчо да знаеш како им е на швајцарците со коли 80% над 250-300кс а со ограничување од максимум 120 каде што секаде и во секое време имаш ризик од радари па се плашат.  Колку за инфо кај нив со мислам над 60-70 од ограничувањето се плака негде околу 3000 евра казна плус колата запленување и продавање на лицитација: )

Не е битна коњажата, битно е колку сигурен ти изгледа патот. И со 45кс во Југо може да те репнат 500 евра на тетово-гостивар. Тоа е проблемот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #591 на: 01 Октомври 2014, 21:53:16 pm »
Имаш научно истражување што се случува со сообраќајот во линкот. Реалноста е доловена доста подобро од твојов пример. Но, како што реков - нема да се разбереме.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

На 60 км/ч, ти викаше дека треба до 30 км/ч да се прекорачува. Еве го накачуваме ограничувањето на 80, ти 90 ке возиш или ке го користиш паушалот до 30 км/ч над ограничувањето и ке возиш 110 каде што претходно си возел 90 на ограничување од 60 ?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #592 на: 01 Октомври 2014, 22:00:22 pm »
Еее филипчо да знаеш како им е на швајцарците со коли 80% над 250-300кс а со ограничување од максимум 120 каде што секаде и во секое време имаш ризик од радари па се плашат.  Колку за инфо кај нив со мислам над 60-70 од ограничувањето се плака негде околу 3000 евра казна плус колата запленување и продавање на лицитација: )
Симо автопати боли глава ама сепак 120 и точка. Толеранцијата таму е максимум +3% и поради неможноста за 100% точен тахограф. Инаку како би ви било подобро, со ова ограничување како сега и истиот принцип на казнување или со подигање на ограничувањето за 10 но и делкање по 50 евра за секое надминување за повеке од 5-10 на саат?

Не е битна коњажата, битно е колку сигурен ти изгледа патот. И со 45кс во Југо може да те репнат 500 евра на тетово-гостивар. Тоа е проблемот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #593 на: 01 Октомври 2014, 22:04:35 pm »
Што е битно нас што ни` одговара, битно е што реално не чини. Реално, не чини да имаш автопат со ограничувања 80км/ч и помалку.
И реално не чини да земаш кредит за да платич казна зошто џандар чучи позади надвожњакот на тој автопат, само за да те репне 500 бона, без никаква реална основа дека загрозуваш безбедност возејќи 130км/ч.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #594 на: 01 Октомври 2014, 22:07:40 pm »
Имаш научно истражување што се случува со сообраќајот во линкот. Реалноста е доловена доста подобро од твојов пример. Но, како што реков - нема да се разбереме.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

На 60 км/ч, ти викаше дека треба до 30 км/ч да се прекорачува. Еве го накачуваме ограничувањето на 80, ти 90 ке возиш или ке го користиш паушалот до 30 км/ч над ограничувањето и ке возиш 110 каде што претходно си возел 90 на ограничување од 60 ?
Според сегашната архитектура на некои патишта може да се вози +30 од дозволеното. Некои пак се само 10кмч утнати во однос на 85% од возачите. Немора да значи дека ако има 120кмч на Тетово-Гостивар дека и тоа треба да се прекорачи. Ете ти ја сликата која си ја цитирал, гледај што се случува со возачите, не е тешко да согледаш.
На Тетово-Гостивар повеќето возат 110кмч. Ако има знак дека е дозволено 100кмч, пак ќе возат 110кмч сите. Зошто толу им вели логиката дека е доволно. Тоа го вели и сликата погоре. Наполно истото. Дека со 100кмч дозволено ќе има помалку претекнувања, поблиски брзини и помалку проблеми.
Јас исто возам околу 110кмч на Тетово-Гостивар како и скоро сите други.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #595 на: 01 Октомври 2014, 22:09:57 pm »
Што е битно нас што ни` одговара, битно е што реално не чини. Реално, не чини да имаш автопат со ограничувања 80км/ч и помалку.
И реално не чини да земаш кредит за да платич казна зошто џандар чучи позади надвожњакот на тој автопат, само за да те репне 500 бона, без никаква реална основа дека загрозуваш безбедност возејќи 130км/ч.

А дали нашите автопати се безбедни и за возење 120-140 ? Секој ден во изминатиов период гледаме како луге гинат по патиштава, а тоа е затоа што ограничувањава се мали ? Или затоа што патиштава ни се една бедна рефлексија за она како треба да изгледа современ и безбеден пат или автопат.

На Тетово-Гостивар повеќето возат 110кмч. Ако има знак дека е дозволено 100кмч, пак ќе возат 110кмч сите. Зошто толу им вели логиката дека е доволно.

Немој не ме лажи, сега не си реален.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #596 на: 01 Октомври 2014, 22:12:01 pm »
Реален сум. И така си се испукал на Скопје-Тетово до Vmax, после Тетово-Гостивар е таман да си возиш 110 во колона со темпомат.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #597 на: 01 Октомври 2014, 22:13:35 pm »
Немој да ми кажуваш дека на тетово гостивар ако утре го сменат ограничувањето на 100 км/ч, дека сите ке возат 110 како претходно кога били 80 ограничување.
А ако утре ете некој се најде да го смени ограничувањето на 120 км/ч, 110 ке вози поголемиот дел од возачите ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #598 на: 01 Октомври 2014, 22:16:45 pm »
@FiLo Читај:

Although changes in vehicle speeds were small, driver violations of the speed limits increased when the posted speed limits were lowered. Conversely, violations decreased when limits were raised. This does not reflect a change in driver behavior, but a change in how compliance is measured, i.e., from the posted speed limit.

The majority of motorists did not drive 5 to 10 mi/h (8 to 16 km/h) over the posted speed limit when speed limits were raised, nor did they reduce their speed by 5 to 10 mi/h (8 to 16 km/h) when speed limits were lowered.

http://www.motorists.org/speed-limits/effects-raising-lowering

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #599 на: 01 Октомври 2014, 22:16:55 pm »
Види погоре во сликата, тоа направиле луѓето за да тестираат. Дури и се намалил процентот на луѓе кои возеле пребрзо 80+mph.