Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 492894 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #120 на: 10 Април 2013, 07:52:53 am »
Очигледно не ми го разбравте муабетот..

Јас немам проблем со возење кола од мајка/татко/брат/сестра, и нарекување на таа своја.

Генерално имам проблем кога некој, некоја кола која не му е достапна секојдневно, ја нарекува своја. Да одам во есктрем - да речеме дека татко ми и мајка ми живеат во Америка, јас живеам во Македонија. Се гледаме еднаш годишно - или тие ќе дојдат во МК, или јас ќе отидам во Америка. Они таму имаат Форд Мустанг. Имам некакво право да го наречам тој мустанг „мој“?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #121 на: 10 Април 2013, 09:05:17 am »
2. во споредбата преден против заден погон дека предниот погон ако еднаш ти избега од траекторија еби си мајката а овде има простор за корекции
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Една кола возел чоеков, што сакаш да чуеш?
Toa e најстрашното.  :-\ :-\

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7692
  • Хорска Секција
« Одговори #122 на: 10 Април 2013, 10:44:17 am »
Кими, какви фрапантни бисери пролеа на темава, просто ме остави без реплики...

Ама неможам да не прокоментирам за шлагот на сите бисери и најсериозен кандидат за Бисер #1 на сите времиња од сите бисери на CarClub напишани до сега: „во споредбата преден против заден погон дека предниот погон ако еднаш ти избега од траекторија еби си мајката а овде има простор за корекции“.
Неискуството си го прави своето, ама неискуството само по себе ни малку не е доволно за да се напише ваков бисер. Покрај тоа и длабоката инспирација, потребно е и да се нема никаква логика, да се има широки непознавања на физиката, механиката и останатите научни дисциплини. Кими, ова е за поздрав! Секоја чест!

Што се однесува до тоа дека аудио/видео не било потребно во кола, се согласувам со Кими. Ако поминуваш годишно 14km од кои најдолга релација е 200m нема никаква потреба од аудио/видео. А посебно е и безсмислено ако си глув и/или слеп возач.

Покрај ова, пробав да си замислам како ќе влезам во седан со задња вуча и бензински мотор, т.е. Кадетчето од татко му на кими од Втора Светска Војна, а потоа како би изгледало кога би пробал да го возам моето четиричлено семејство + сиот пропратен багаж и тоа на релација од неколку стотини километри. Не успеав! Навистина не можам да си замислам...

Генерално имам проблем кога некој, некоја кола која не му е достапна секојдневно, ја нарекува своја.
На пример Мицубиши Лансер, а потоа Алфа 147?  :-*
« Последно менување: 10 Април 2013, 10:56:23 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2839
  • Слобода или смрт
« Одговори #123 на: 10 Април 2013, 13:29:34 pm »
Можеби немам долго возачко искуство бидејќи сум многу помлад од вас ама дома имам и можам да споредам преден и заден погон и добро знам како се однесува едниот и како другиот. Многу многу подобро од вас.
Пред да ме прозивате мене запрашајте се дали вие реално ја знаете разликата а не само овде зборите од рекла казала.
Во секоја ситуација задниот погон е подобар освен на снег а снег во македонија има 3 дена во годината.

А она што си ме цитирал гојдо се зборови на таткото на мој другар кој што порано возел камион па потоа да работи како инструктор и сега е раководител на амсм. Низ рака му имат пројдено секакви автомобили и еднаш додека бев кај него дома гледавме некое рели и на една кривина излетаа сите возила со преден погон па дури и импресите со 4х4 додека бемвињата ја поминаа истата кривина сите до едно без проблем и баш тогаш го дискутиравме тоа и тој нагласи дека со преден погон кога ќе ја изгубиш траекторијата речиси е невозможно да ја вратиш додека со заден погон полесно можеш да правиш корекции.

И сум се уверил во тоа преку возење како на овие клипови.

И гојдо сме се возеле така 700 километри до море не еднаш и види чудо супер сме си поминувале. А и имам една дилема сега од муабетите погоре. Вилата во Игало е моја или не? Бидејќи е на име на дедо ми па ме интересира може да ја рачунам како моја и да ја користам или е туѓа?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17601
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #124 на: 10 Април 2013, 13:51:35 pm »
Ај рецимо имаш Меган РС и Кадет. Меганот на 160 фаќа кривина без потребни корекции, Кадетот не може да крене 100 а да е далеку да се заебеш кривина да фатиш со 100.
Што е боље сеа? Кадет е боље бе, ѕидот сам не се крши. Главата твоја го крши.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #125 на: 10 Април 2013, 13:57:07 pm »
Нема што да замислуваме бидејќи никогаш нема да имам меган рс бидејќи не ги исполнува моите критериуми на седан и заден погон.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #126 на: 10 Април 2013, 15:14:48 pm »
Carry on.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #127 на: 10 Април 2013, 15:44:17 pm »
@kimi

1. Човеку како не сваќаш дека тоа што го збориш е чиста глупост и не си прв на планетава со кола или единствен што пробал и преден и заден погон ???
2. По сите мерења искуства и што уште може да се користи како критериум, возила со погон на 4 точки се најуправливи во кривини и незгодни ситуации, со погон на предната оска се втори, а погонот на задни е последен. Не збориме за чуство при возење, задоволство или такви субјективни моменти, а ако ти викаш дека тој возач ти кажал така иако според тебе е професионалец под итно да си разгледа други професии ;D

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #128 на: 10 Април 2013, 16:46:58 pm »
Not a valid youtube URL

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #129 на: 10 Април 2013, 16:56:02 pm »
Видеото ти кажува дека без Traction Control бмв-то лизга и што од тоа не ти е јасно, или ти за контрола како референтни ги зимаш само предните тркала не те сваќам... Предните лизгаат ако дадеш гас и ако отпуштиш се враќа одма, а задните кога веќе еднаш ќе лизне не ја враќаш до излезот од кривина, имаш 2 опции да ја пролизгаш кривината или да се извртиш што не е показател за тоа колку се контролира туку способноста да ја пролизгуваш (дрифташ)
« Последно менување: 11 Април 2013, 08:39:01 am velestrumf »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #130 на: 10 Април 2013, 16:58:49 pm »
Kimi уште си замишља дека BMW вози.

Сирот. Разберете го.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #131 на: 10 Април 2013, 16:59:58 pm »
Последното видео е без контрола погледај како аудито бега бмвто останува на истата траекторија и по 100 круга.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #132 на: 10 Април 2013, 17:00:40 pm »

Сирот. Разберете го.

Не не не возам бмв туку сега ќе земам апаратот и ќе одам да правам фотосесија :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #133 на: 10 Април 2013, 17:01:40 pm »
Кај возила со соодветен мотор, токму тоа се случува.

Сирот. Разберете го.
Не не не возам бмв туку сега ќе земам апаратот и ќе одам да правам фотосесија :D
Пушти слики од спомениците што ќе ги сликаш.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #134 на: 10 Април 2013, 17:06:32 pm »
На сите видеа ти посочува дека погон на задни тркала е подобар САМО ако имаш traction control и не се инати и размислувај малце логички и не споредувај бмв од 30к со заден погон и дачија од 6к со преден... на крај краева ако е толку подобро како што ти викаш немаше да ги прават на преден погон колите што ќар. Првите коли се направени на заден погон а понатака е смислен погонот на предни само ради проблемот со управување БЕЗ traction control I REST MY CASE

Последното видео е без контрола погледај како аудито бега бмвто останува на истата траекторија и по 100 круга.

А видеото е реклама за бмв, што сакаш да ти каже купи кола што ние не ја произведуваме ???