Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1378848 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #3555 на: 05 Мај 2015, 02:27:21 am »
За Скијатос препорака и од мене. Само намирниците во супермаркет се осетно поскапи и поретки отколку некаде на копно во Грција. Кафе или пиво на плажа е 2.5-3 евра, освен на шемџиските плажи, ама па у шума со дрво не се иде :)

Како за кого ;)

У секунд мењам шума со дрво, наместо печење на плажа :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #3556 на: 05 Мај 2015, 09:47:02 am »
@Веле

Смоле збореше за старата кинеска "у шума со дрво не се иде". ДартТрафика+пиќенце на Скијатос полно со пиќенца, иф ју ноу уат ај мин ;) ;D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #3557 на: 05 Мај 2015, 12:38:31 pm »
Скиатос

(мал осврт што, како, зашто ...)

Одговоров е наменет за ТемниоАтеист :) а се надевам ќе послужи и за некој друг.

Од неколкуте грчки острови што ги имам посетено, Скиатос ми е најсоодветен за прво летовање на грчки остров. Причината е поради тоа што, истиот има дијаметар од само 10-15 km што го прави идеален за лесно патување. Башка нема нешто многу висок терен.

Сместување
По мене, препорачливо е да се смеси во самиот град Скијатос, од неколку причини:
 - сите тури за околу островот и соседните острови тргнуваат од тука
 - цела забава (ноќна и дневна) е тука
 - Карфур и други поголеми маркети се сместени во близина на Скијатос
 - голема понуда од рент-а-кар а со тоа и можност за избор и ценкање
 - се стига до било која плажа за 15 мин возење со скутер

Плажи:
Број еден дефинитивно Лалариа (се стигнува само со брод). Најдобра забава и млади луѓе Банана. Најдобра панорама Кастро. Интересна е и Ксаменос (со мали камчиња) и Микрос Асселинос само овде обавезно одење во претпладневните часови. Скриентата плажа е супер на западната страна, али се иде по добро израмнет макадан.

повеќе тука, а можете и на гугл да побарате други
http://www.greeka.com/sporades/skiathos/skiathos-beaches.htm

Превоз:
Јавен превоз од градот до плажата Куку... цена во 2012 беше 2 евра по човек во еден правец.
Скутер ние рентавме за 6 дена за 48 евра, најпрвин Хонда 100 цц потоа Кимко Агилити 125 (иако немав А категорија али имаше тој дечкото што заедно се ценкавме за 2 скутери)
Кола се ренташе и за 17 евра на ден ако ја земеш мин. 5 дена.
Ова се цени во почеток на Јуни месец.

Мој совет, скутер, по можност над 50 цц.

Цени
коктел на плажа 8-10 евра, пиво 4.
контел во кафич/дискотека 10-12, пиво 6 евра.
намирници, има во Карфур.

Прошетки,
Има две тури, една околу островот и една до Алонисос и Скопелос. Ги препорачувам и двете. Очекувајте цени од 10-15 евра како ќе се погоди и како ќе се исценкате. На втората можно е и делфини да видите.

Се на се, на Скијатос ми се допадна тоа што е супер мал остров кој што има што да понуди, многу ми се допадна тоа што е зелен остров со високи зимзелени дрва со големи крошни (ова кај Банана) каде што под сенка знаеше да биде и 5-10 степени поладно. Ако нешто друго ве интересира, пишете.

п.с. инаку вози автобусот до Волос, па се симнувате од него (сосе куфери) се качувате на траект, се возите 2.5 саати, па стугнувате на Скијатос и таму ве чека превоз до собите (жити 2 мин возење). Јас одев преку Игуана.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #3558 на: 05 Мај 2015, 13:00:56 pm »
А како е за со сопствен превоз, од каде е подобро, Игуменица или Богородица, јас мислам дека Богородица, пошто е поширок и некако поубав имам слушано дека е патот

Годинава дефинитивно со другар и рибетините ќе идеме на остров, сакавме Крф или Кефалонија, али не ми се вози до толку, Скијатос знам дека не е до толку далеку(600км горе доле), на што да пазам натака, со паркинзи како е, фери колку е и колку се чести(за недај боже да ни кидне), првично сакавме Кефалонија, али па таму е ептен за постари, така да досадно ќе ни е, инаку во план ни е да идеме негде почеток на август месец ако нешто мењава :)
No turbo, no fun :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #3559 на: 05 Мај 2015, 13:06:07 pm »
Игуменица е на запад и на Јонско море, Скијатос е на југ и на Егејско море.

Заборавив да пишам, за Скиатос карта за траект за човек е 24 евра во еден правец, па сеа претпоставете колку е за кола.

Ако идеш на Крф оди на јужното пристаниште, поефтина е картата за траект. Крф е голем остров, значи голем. Тотално различен на север и југ во поглед на теренот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3560 на: 05 Мај 2015, 13:08:16 pm »

@Веле

Смоле збореше за старата кинеска "у шума со дрво не се иде". ДартТрафика+пиќенце на Скијатос полно со пиќенца, иф ју ноу уат ај мин ;) ;D

Ааааамммм... Ете излезе на виделина моето бедно познавање на старокинеската мудра мисла :)

Што се тиче тој момент, ист беше муабетот и дека у Бугарија не се идело со пиќенце, пошо џанам таму на сабајле уз кроасан и кефир, гратис одело пиќенце :) Живи глупости, иф ју еск ми, ама ете :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #3561 на: 05 Мај 2015, 13:09:32 pm »
Траектот за мала кола во еден правец е околу 90 евра плус карти за патниците така да многу е скапо со сопствен превоз да одиш, се качуваш од Волос и се возиш скоро 4 часа во правец.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17603
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3562 на: 12 Мај 2015, 01:26:47 am »
Планирам да идам за Сарти со кола за споениот викенд на крај на месецов. Затоа што никогаш не сум бил во Грција, ќе ги замолам оние што често идат натаму на кратко да ме упатат дали ми е правилна одлуката, и зошто не ми е. Не барам ништо посебно од забави или ебарници или што ти ја знам, барам ладна Корона, лимета и три дена спиење на плажа.

1. Што патарини има до таму?
2. Каква композиција е патот до таму (автопат/магистрален)?
3. Дали има нешто интересно да се види во околината на Сарти?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #3563 на: 12 Мај 2015, 01:37:02 am »
БлагодарноС до Семоќнио за долгиот елаборат и фала на информациите. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3564 на: 12 Мај 2015, 01:58:23 am »

Планирам да идам за Сарти со кола за споениот викенд на крај на месецов. Затоа што никогаш не сум бил во Грција, ќе ги замолам оние што често идат натаму на кратко да ме упатат дали ми е правилна одлуката, и зошто не ми е. Не барам ништо посебно од забави или ебарници или што ти ја знам, барам ладна Корона, лимета и три дена спиење на плажа.

1. Што патарини има до таму?
2. Каква композиција е патот до таму (автопат/магистрален)?
3. Дали има нешто интересно да се види во околината на Сарти?

Колку што се сеќавам:

1. Само македонските патарини се. Колку на број, зависи од каде ќе одиш :)

2. Према Солун е магистрален, ама широк. Околу Солун (обиколницата) е автопат, после тоа е магистрален. Кога ќе се исклучиш накај Сарти, не е ништо посебно патот.

3. Не баш. Убави плажички у околина, ама ретко што друго :)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3565 на: 12 Мај 2015, 02:19:17 am »
Благодарам многу Штрумф. Уште некое прашање не е на одмет:

1. Пошо е магистрален, ограничување 80 максимум ваљда. Ако решиш дека сакаш да побрзаш, колку смееш реално да пречекориш без да те замараат?
2. Претпоставувам границите пуни ќе бидат тогаш... Некаде кај 7 ако сум на граница ќе си поминам лошо? :)

Ако ми текне уште нешто ќе ве позамарам, со оглед на тоа што од неинформираност за малку ќе му избегав на цариникот на граница (не знаев дека два пати се застанувало, јебига ;D)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3566 на: 12 Мај 2015, 02:25:18 am »
1. На првиот дел, после граница па накај Солун е 110 колку што се сеќавам. На обиколницата мислам дека беше 130, а после на магистралниот 80, со наместа 100. Не би ја дискутирал толеранцијата за прекорачување, пошто немам преголемо искуство со возење низ Грција, а и кога сум возел, сум се држел во границите на дозволеното.

2. Нема правило. Може и у никое време да отидеш и да е празно, а да не им се работи на едните или другите. Имај си го спремен листот за кај нив, да не треба да идеш до пасошка контрола, да зимаш лист, па да пополнуваш таму, да губиш време и ствараш нервози :)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3567 на: 12 Мај 2015, 02:46:34 am »
Има шанса од дома да се спреми листот или тие прават заверки к*рсетресе на граница? Никогаш не сум бил не го ни имам листот  :-[

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #3568 на: 12 Мај 2015, 02:57:46 am »
1. Види, незнам од кај ќе идеш, ако идеш од Богородица, првите 5-6 километра патот е едносмерен, после ти е двосмерен, реално околу 90/100 сите возат таму(на двосмерниот),  има и лудаци што летаат и многу поише, али никад не ми се ризикувало баш у Грција да летам, иако од мал милион пати што сум бил у Грција, имам само неколку пати видено полиција и тоа само еднаш кај Евзонои, колку им е максимумот незнам, али 20+ мислам не е проблем...

2. Би ти препорачал тоа време, ако можеш порано уште поубаво, увек имало гужва на граница, мада пак незнам од кај ќе идеш, така да оставаме под знак прашалник

3. Обавезно листови, тоа си знаеш ваљда, и не му барај на Јорго таму, ќе ти ќења, имаш на самиот шалтер како во корпа една, земи си колку сакаш, стави ги во трошок малце...

4. Совет од мене, ако немаш што да бараш во Солун, бегај обавезно по обиколница, јас го јадев немиен во јули на 40+ степена без клима, нема крај дур искочиш на аутопут,  али коа идеш со твоите и сестра ти да бара венчаница, и тоа ќе го трпиш

ако ти треба нешто друго, прашуј :)
No turbo, no fun :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3569 на: 12 Мај 2015, 03:10:53 am »
Има шанса од дома да се спреми листот или тие прават заверки к*рсетресе на граница? Никогаш не сум бил не го ни имам листот  :-[

Ѕирни ПП (за некој минут :))