Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1873621 пати)

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #1875 на: 22 Јули 2013, 10:58:11 am »
Еве еден мој пост од пред 2 години.

Морам нешто да споделам со членовиве на форумов.
Во неделата вечерта тргнав за саранда преку грција,слушав муабети,оделе луѓе,не било лошо,бла бла.
Морам да потенцирам дека текстов е моето мислење што немора да значи дека сум во право!
Патот преку грција е многу добар,не дека сум возел многу патишта низ европа,ама мислам дека вака би требало да изгледа добар пат.Многу е добро направен,многу е прав,многу тунели одлично направени,дури можам да кажам дека е досаден од што е прав.
Се си беше добро додека не стигнав во таа пуста албанија,пред да тргнам ми потенцираа дека не е баш нај сјајно,ама такво нешто не очекував.
Можам слободно да кажам дека наш Охрид е монте карло за саранда.
Прво поминав низ тоа ксамил,некое село кое многу го фалеа пред да дојдам ама...
Абе може да го споредам со тоа што сум гледал на тв,со афганистан,ирак и такви слични.
Ај видов што видов у ксамил ај викаат боље било у саранда,убаво гратче.Ајде возам накај саранда,патот асфалт,на некој места неасфалтиран,едно 200/300 дупки ама ај можеш да ги избегнеш,ти пазиш а албанциве пичат,ич кур не им чуе ке те прегазат,не ебаваа жива сила.
Ај бидна и тоа стигам у саранда што да видам ѓубре по улица колку сакаш,смрди колку сакаш, абе Скопје у чистота за него е Љубљана. На сегде градено не доградено прашина колку сакаш, колата лом ја направив ни карбон се гледа ни плаво се гледа, абе збеснав. И викам да најдам смештај да одморам и најдов едно хотелче фино убав поглед-море и пред морето депонија.Главна улица, фрчат албански шерифи, ечи нивната милозвучна музика, абе џоа во Бангладеш. Се сместив во хотелот и у хотелот све клима, интернет, тв се тоа за 30е.за двајца, све тоа убаво ама неможеш да го користиш снема струја, ај си викам ке дојде додека да прошетам низ градот. Прошетав низ бангладеш јадев едно гиро не беше лошо не е скапо и околу 10ч.се враќам накај хотел. Идам накај хотел и црна темница газдата и вика ќе дојде струја за five min.арно ама помина еден саат. Дојде струја си легнавме и од двај чекав да се раздени и да бегам од таа пустелија и никад да не се вратам, од што се изнервирав не видов ни плажа ни море што толку го фалеа. Сабајлето доручек во хотелот и назад во Грција. Уште еднаш ќе потенцирам дека ова е моја слика за Албанија, мислам дека се залудно извозени 600км иако е прекрасен патот преку Грција а можеби и не успеав убаво да ја запознаам таа проклета Албанија. Епа со среќа нека им е на сите што мислат да одат таму и убаво да си поминат!!!

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4103
  • MadaFunker
« Одговори #1876 на: 22 Јули 2013, 12:53:13 pm »
2011 bev vo Ksamil na odmor. Na odenje odevme preku Albanija po kazuvanja deka patot bil *dobar*...si pcuevme majkata dur ne stasavme do Ksamil. Na vrakanje preku grcija patot perfekcija super avtopati i itn..Saranda katastrofa, edinstveno dobro mesto bese zamokot nad Saranda, super mestence so ceni slicni na Skopje. Ksamil graden nedograden, razruseni divogradbi, nema mesta za setanje osven nekolku restorancija pokraj moreto ( dobra hranata a i eftina ) eden super restoran na bliskiot ostrov i Butrinit mislam deka bese stariot grad na nekolku kilometri e od Ksamil. Nie problem so topla voda nemavme, snema struja ednas ili dva pati po pola saat nekade, prodavnicite bea dobro snabdeni , najbitnoto go imaa ladno pivo Peja, Stella i uste nekoe imaa cena bese nekade 70ina denari 1,5l. Vodata bese super i cista 8 dena od 10 kolku sto bev jas tamu.  Poslednite denovi imase branovi i se zamati epten vodata inace pred toa bese STAKLO. Mene mi bese super tamu, vodata extra, niski ceni i super drustvo izgleda ova poslednovo odigra golema uloga.
Eve i nekoja slika od FB sto mozev da otkopam od Ksamil.

P.S Sry za latinicata nema kirilcna podrska PC-vo
New blood of old school

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #1877 на: 22 Јули 2013, 12:54:52 pm »
Гојдо, не си првиот кој еднаш отишол во Албанија на одмор. Еднаш.
Тоа е, кога човек нема да се информира добро...Цената на тоа е измрцварено семејство, изгубени нерви, еден сјебан ден од одмор, 200 евра (за гориво, патарини, смештај и слично), подисчукано подвозје од „улиците“ и „патиштата“.
Цитат
Koга више сте изакале до Игуменица, што не отидовте на Крф? Таму и во шпиц на сезона се наоѓа поволно смештај, а плажите и околината се фантазија.
На Крф сме биле и не би пак. Убав остров е за да го посетиш еднаш меѓутоа не е за да седиш сместен на едно место, а плажите се 2 класи подоле од оние на втор крак. Прв крак го избравме затоа што морето е помирно од втор крак, поблиску е и има полесен пат за возење него втор крак, оддалечен е 100km од Солун, а патот до Солун секако ќе требаше да го извозам.

Како и да е, убаво си поминавме, подобро отколку што си поминавме во последната недела во Јуни кога бевме во Торони и кога морето беше поладно, а имаше и бранови големи за моите деца. Со децава за годинава ја затварам морската сезона. Во Август може да појдеме уште еднаш сами со жена ми на недела дена. Тогаш може да експериментираме и да појдеме до некој остров, а може и уште една класика на втор крак во околината на Сарти.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
На слики изгледа стакло, ама ова е сликано на сред море.
Цитат
На ова другиве, не гледам што е стакло... Водава е гнасно-одвратна, тоа е тоа бело-кафеаво обоена смрдлива вода. Види ги луѓето што се бањаат, им се гледаат само деловите надвор од вода, другото е матно и не се гледа ништо. И тоа песокот е вештачки, не е природен, туку само локалните талибани знаат од каде е донесен и од што е направен.

Mене ова ми е кристално, т.е. некои од плажите на втор крак...

« Последно менување: 22 Јули 2013, 13:26:52 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #1878 на: 22 Јули 2013, 13:44:28 pm »
NE IDAM U ALBANIJA NA MORE I TOCKA. >:(
Od tolku ubavi mesta na svetot....

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4103
  • MadaFunker
« Одговори #1879 на: 22 Јули 2013, 14:36:36 pm »
Grcija ne sum bil da sporeduvam, ova se moi sliki slikani tamu i toa so telefon. Prvata slika e pomegu Ksamil i ostrovot od sproti daleku od sred more :) . Ne sum MKD inace ke stavev i podobri sliki... Normalno deka ne se kako tie sto se profi slikani vo Grcija. Inace ova go pisav i staviv sliki posto nekoj pogore pobara da vidi kako e tamu, inace i ja ne bi odel pak tamu ednas dosta bese  ;D

Eve i nekoi takvi od Ksamil.

New blood of old school

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #1880 на: 22 Јули 2013, 14:56:31 pm »
Тоа плажичето е единствено со природни ситни камчиња во Ксамил, ама капацитетот му е 11 туристи и е бар 5 пати пренатрупано. Останатото во Ксамил е дно. Ми беше гад да се избањам, на два пати пробав да влезам во вода и влегов само до пола и излегов. Во Грчка во Ханиоти во моментов е пренатрупано, нема каде папучи да оставиш, а морето е сепак кристално чисто. Значи бар 100 пати помалку загадено и 100 пати помалку матно од најмалку загадената плажа која ја видов во Ксамил.

Јас во Грција сум бил бар 50 пати од кои 30 пати на втор крак и знам точно како изгледаат морето и плажите таму. Ксамил и Саранда е невидена мизерија и не може да се спореди. Морето би го споредил со градската плажа во Струга во екот на сезоната и Вардар на излез од Скопје.

Ќе пуштам слики сликани од мене, непрофесионално и со мобилен/фуш дигиталец од втор крак. Морето и плажите се такви како на сликите.

Но најдобро е да појдеш некогаш на втор крак во околината на Сарти, па потоа донеси заклучок.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1881 на: 22 Јули 2013, 15:21:26 pm »
Единствена позитивна работа за одмор во Албанија е цената. Ништо друго. Ама баш ништо.
Единствена позитивна работа во Албанија е:

Јас само слики ставив од она што вреди :)

Инкау супер беше додека не не избркаа со 2 годишно дете затоа што дојдоа некои што имале резервирано!!, а ние договорени однапред!!
ВО дуќан гледаат да те украдат ако не си пресметаш што си зел. Никој не се труди да те услужи или да ти продаде нешто и зборат преку дигитрон. 5 луѓе завршија во болница заради тровање. Водата не се пие, рестрикции на струја...

Уште еден совет, ВОДА НИКАКО ПИЕЊЕ ОД ЧЕШМА, дури избегавајте и фрапе да ви направат со малку вода (мојата грешка беше таа- невидов дека ми стави вода во кафето) шоља не ви бега едно пола одмор :)))

И меленото месо знае да те отера на инфузија ;)

Какви плажи и комплекси може да напраат не се ни сами свесни, се’ им е на тацна само треба да го искористат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #1882 на: 22 Јули 2013, 15:21:34 pm »
Или наместо втори крак боље иди во Асправалта или Врасна, прашај го Онак за детаљи. Јас не сум бил во Врасна и Асправалта.
« Последно менување: 22 Јули 2013, 15:46:15 pm Deni »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #1883 на: 22 Јули 2013, 15:43:34 pm »
А на втори крак си бил?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1884 на: 22 Јули 2013, 15:44:41 pm »
Какви плажи и комплекси може да напраат не се ни сами свесни, се’ им е на тацна само треба да го искористат.

Зошто ми звучи познато ова?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #1885 на: 22 Јули 2013, 15:45:41 pm »
А на втори крак си бил?
Сум бил, да. Ама според зборувањето на другите мислам дека подобар избор се Врасна и Малдиви.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #1886 на: 22 Јули 2013, 16:01:06 pm »
И Асправалта и Маурициус се тука некаде со тие две, прашање е само на вкус кој што си сака. :D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22382
« Одговори #1887 на: 22 Јули 2013, 16:02:40 pm »
Ova leto?..

Verovatno nigde na odmor.

Jbg..

Fuck it..

Toa e.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг:
« Одговори #1888 на: 22 Јули 2013, 20:34:51 pm »
Лефкада е добро. Нема многу гужва. Плажите не се нешто песочни ама ќе поминат. Поздрав!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #1889 на: 22 Јули 2013, 20:46:46 pm »
Ova leto?..

Verovatno nigde na odmor.

Jbg..

Fuck it..

Toa e.

Не е страшно... Искрено и јас не би, ама имам огромен притисок од другата страна на креветот... :D Сега ќе се фаќа некоја грција за што поефтино, на крајот од летово...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.