Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1519092 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #9075 на: 07 Јули 2025, 14:19:57 pm »
Толку јак потисок/ветер прави хеликоптерот, што дронот нема шанса да му се приближи. (Освен во русија/украина, кои се наменски дронови со боева глава)

А ако дронот лебди во фиксна положба и хеликоптерот е во хоризонтален лет, тогаш нема шанса да се удрат? Или ако е хеликоптерот поминува под дронот, нема шанса да го повлече надолу?

Eве колкава штета може да направи 2-3 метри дрон, на C-130 авион, ако се удрат во лет. Ова се случи во базата во која работев. Овие 250 грамски дронови може да направат штета на Цесни, и помали авиони. На Хеликоптер, теорија нема.

Ова е дронот подолу, едно 100 пати поголем од нашиве играчки за кои дискутираме. 

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #9076 на: 07 Јули 2025, 14:36:43 pm »
@Tommy малечките дрончиња од 250/500/700 грама, лесно се качуваат на висини од 500 метри, а ако се тргни софтверската заштита, заминуваат и на километарски висини. Со брзина од ~70км/ч плус брзината на другото летало, и тоа како може да предизвикаат штета и загрозување на другите летала.

Освен тестирања има и регистрирани инциденти каде што го пробиле стаклото од кокпитот и ги повредиле внатре тие што се...

Има регистрирани удари и оштетувања дури и со BlackHawk и тоа на мала висина, под 100 метри, причина - дрон операторот не проверил дека во тоа време има забрана за летање на дронови во таа област бидејќи бил предвиден низок лет на BlackHawk. https://petapixel.com/2018/01/02/dji-drone-collided-us-army-black-hawk-chopper-dented-rotor/?utm_source=chatgpt.com

Инцидент со авион за гасење на пожар.
« Последно менување: 07 Јули 2025, 14:51:05 pm R2D2 »
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #9077 на: 07 Јули 2025, 15:10:32 pm »
е

Има регистрирани удари и оштетувања дури и со BlackHawk и тоа на мала висина, под 100 метри, причина - дрон операторот не проверил дека во тоа време има забрана за летање на дронови во таа област бидејќи бил предвиден низок лет на BlackHawk. https://petapixel.com/2018/01/02/dji-drone-collided-us-army-black-hawk-chopper-dented-rotor/?utm_source=chatgpt.com

Овој дрон е 1380г и е доста моќен и направил мала штета неколку цм на роторот. Секако нетреба да се летаат ако има забрана, али ако овие направиле воен хеликоптер од милиони да може да се оштети со дрон од 200$, имаат друг проблем.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
Ова лето, каде на одмор [emoji47]
« Одговори #9078 на: 07 Јули 2025, 15:42:46 pm »
Мене еден одмор ми заврши, сега ја перам на влез на Велес и што да видам, from greece with love. Паркирана прописно, на место за паркирање и исклучена секаква можност дека некому сум му пречел. Ќе порачам деновиве делови во кија или на есен, да поминат одморите и ќе го сменат. Ја мислев некое гомно е, му влегов со вапот по јако. Го раскопав уште толку.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
« Одговори #9079 на: 07 Јули 2025, 15:49:35 pm »
@R2D2 не се разбираме. Сите дронови од погоре на сликите се далеку поголеми од она што го лета @balanar . Кај нас во Македонија, шансите да направиш инцидент со дрон каде што би имало пад на поголем авион/хеликоптер, се минимални, пред се зашто ние немаме такво активно небо.

No Fly Zones се одлично поставени кај нас, дури и пребезбедни се, зашто во огромен периметар не можеш да полеташ покрај аеродромите во Скопје и Охрид. Најмногу ми е страв од Цесни, зашто тие летаат со визуелно наведување, нема класичен flight path. За среќа, скоро никогаш не идам над таа 120 метри граница, и тие помали авиони ретко идат под таа висина.

Од искуство ти кажувам дека секој кој лета над 120 метри со помал дрон, обично лета право нагоре, затоа што има доста ветер горе, самиот дрон ти го кажува тоа, и ако земеш на 300 метри висина да леташ со 70 km/h во права линија, може комотно да го превртиш истиот.

Ова е ептен дебилно од погоре, во зона каде што активно се гасат пожари, да земеш и да леташ дрон. Мислам, малку common sense не е на одмет. 

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
« Одговори #9080 на: 07 Јули 2025, 15:53:18 pm »
Имаше пожар на Вурвуру баш тогаш, летаа хеликоптери и од западната страна на Ситонија (убедливо над 120m), ама секако дека не земав тогаш да го летам.

Сликите погоре се направени на 60-80m висина, не се сеќавам точно.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
Одг: Ова лето, каде на одмор [emoji47]
« Одговори #9081 на: 07 Јули 2025, 15:56:19 pm »
Мене еден одмор ми заврши, сега ја перам на влез на Велес и што да видам, from greece with love. Паркирана прописно, на место

Делува како да е запалено, односно стопено. Можно е некое околно стакло да рефлектирало сончеви зраци...

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #9082 на: 07 Јули 2025, 15:57:33 pm »
@MAPJAH ова е горено со нешто?
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #9083 на: 07 Јули 2025, 16:06:43 pm »
Мене еден одмор ми заврши, сега ја перам на влез на Велес и што да видам, from greece with love. Паркирана прописно, на место

Делува како да е запалено, односно стопено. Можно е некое околно стакло да рефлектирало сончеви зраци...
Така и јас си помислив но доле по лајсната како нешто “да има поминато”. Имаше една Q3 до мене, ако нешто од неа рефлектирало, ама пак ќе речам многу е мала веројатноста да е случајност.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #9084 на: 07 Јули 2025, 17:16:59 pm »
Мене еден одмор ми заврши, сега ја перам на влез на Велес и што да видам, from greece with love. Паркирана прописно, на место за паркирање и исклучена секаква можност дека некому сум му пречел. Ќе порачам деновиве делови во кија или на есен, да поминат одморите и ќе го сменат. Ја мислев некое гомно е, му влегов со вапот по јако. Го раскопав уште толку.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Кај мене вака се прават од WAP на перење. Не те разбрав, претходно ти беше изгребана, да не било од претходни перења па си го досредил сега?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #9085 на: 07 Јули 2025, 17:40:41 pm »
И мене ми делува како да е подрастопено од рефлектирана светлина.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9086 на: 07 Јули 2025, 18:04:28 pm »
Или лош квалитет и од жешкото да се растопило.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #9087 на: 07 Јули 2025, 18:15:17 pm »
Второ лето е кај мене, стоела на многу по јако сонце. Јас не видов дека има нешто, беше лом од песок оти беше на сама плажа паркирана 8 дена. И ја напрскав пена, земав да ја минам со вода, гледам нешто има што не паѓа, мислев некое јако гомце е, му запнав од близу со вапот. Касно приметив дека е некој “дефект” во лајсната. Ќе видам со сервисот да порачаат да се смени, не дека нема да е и вака функционална колата ама ќе ме нервира да ја гледам.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #9088 на: 07 Јули 2025, 22:15:28 pm »
Новите коли се многу поосетливи на рефлектирани сончеви зраци. До сега знам на RAV4, X5, S class што паркирани пред зграда им се стопија ретровизорите и лајсните помеѓу врати.

Чисто за споредба, на истото место Голф 5 седи паркиран 4-5 години и не му е ништо.
« Последно менување: 08 Јули 2025, 07:18:21 am AUUU »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9089 на: 07 Јули 2025, 22:23:57 pm »
Купуваш кола во 2026 есента,летото во 2027 на одмор ќе ти се разгради. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D