Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1333969 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2217
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #7230 на: 26 Август 2021, 12:31:43 pm »
600 евра гориво?

Јок, целиот превоз. Дополнив со две точки сега за појасно  :)

Годинава потрошив 115 евра (65 во Македонија, 50 во Грција) за поминати 1500km.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29675
    • CARclub.mk
« Одговори #7231 на: 26 Август 2021, 12:36:23 pm »
Бидејќи страдам од post-vacation blues  ;D - дали некој бил на Закинтос?
Или за догодина да гледам нешто Алонисос/Скопелос/Скијатос... Скијатос нешто ептен го хејтаа Србиве летово, настрана што траектот е како до Крит.

Во игра е и Крит доколку се соберат финансии, поточно западниот/јужнозападниот дел од Ханија до Ретимно. Ираклион и Агиос Николаос (источниот дел) си сака одделен одмор, да ти и*бам чудовиштето од остров.
Како што рачунав - 600 евра (за двајца) излегува превоз: гориво (за 2500km), патарини (66 евра) до Атина и назад, како и повратен траект од Пиреја до Ханија (350 евра со кабина, 230 со седиште).
1500 евра во крпче минимум сосе сместување и џепарац. 

На Закинтос бев пред 15-тина години, беше океј. Многу енглези. Убав остров, убава вода, убави плажи. Имам трауми од враќањето со автобус. Тоа беше моментот кога си ветив сам на себе дека никогаш веќе нема да одам некаде со автобус.

Јас би циљал Крит. Ѕирни авионски карти од Солун, би требало да се прилично евтини (кога бев на Cayenne возењето на Крит, повратна карта беше 120 Евра) и летот трае помалку од еден саат, наместо да возиш до таму и да губиш време. Таму рентај кола 10 дена.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #7232 на: 26 Август 2021, 12:43:46 pm »
Скијатос е остров за забава. Мал по големина, совршен за прво островско шетање. Идеално поврзан со дневни тури со број до Скопелос и Алинисос. Идеален превоз за Скијатос е 125 скутер. (лично и за сите други, освен Крит)
Заебот е траектот, 2.5 часа и скапа карта. Оттука, ретко кој оди со свој превоз.

Крит не сум бил, ама недела дена за исток/запад би требало да е ок, за главните места. Дефинитивно советот на Зеро за како да стигнеш до таму. Пре би ги трошел деновите на шетање низ остров отколку на пат.
Останува да си видиш што пари е паркинг на аеродром или некој да се врати со вашата кола па да ве земе.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #7233 на: 26 Август 2021, 12:47:15 pm »
На Закинтос бев пред 15-тина години, беше океј. Многу енглези. Убав остров, убава вода, убави плажи. Имам трауми од враќањето со автобус. Тоа беше моментот кога си ветив сам на себе дека никогаш веќе нема да одам некаде со автобус.

Јас би циљал Крит. Ѕирни авионски карти од Солун, би требало да се прилично евтини (кога бев на Cayenne возењето на Крит, повратна карта беше 120 Евра) и летот трае помалку од еден саат, наместо да возиш до таму и да губиш време. Таму рентај кола 10 дена.

Гледав отприлика како се летовите со RyanAir од Софија до Ханија годинава, конкретно сега има лет за 2 дена и се враќа за 9 дена.
Излегува некаде околу 200 евра за двајца, од кои за едниот торба од 20kg.

Тука удри му 9 дена по 30 евра (минимум) за рентање кола - 270.
За гориво по островот стави рачуница за 1000km - цирка 70-80 евра.
А и треба некако да се пренесеш до Солун/Софија, она што го спомна @AllMightyMe погоре.

Врти-сучи, пак излегуваат истите пари, само со многу помалку малтретирање и мислење за колата што-како.
Од друга страна, во колата имаш слобода да ставиш што сакаш, од рачно фрижидерче до чадор за по дивите плажи. A и јас сум авантурист, би уживал на траективе. До сега не сум патувал со таа големина на траект. На враќање спиење ден-два во Атина би било идеално.

« Последно менување: 26 Август 2021, 12:53:28 pm balanar »

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 514
« Одговори #7234 на: 26 Август 2021, 14:35:02 pm »

Гледав отприлика како се летовите со RyanAir од Софија до Ханија годинава, конкретно сега има лет за 2 дена и се враќа за 9 дена.
Излегува некаде околу 200 евра за двајца, од кои за едниот торба од 20kg.

Тука удри му 9 дена по 30 евра (минимум) за рентање кола - 270.
За гориво по островот стави рачуница за 1000km - цирка 70-80 евра.
А и треба некако да се пренесеш до Солун/Софија, она што го спомна @AllMightyMe погоре.

Врти-сучи, пак излегуваат истите пари, само со многу помалку малтретирање и мислење за колата што-како.
Од друга страна, во колата имаш слобода да ставиш што сакаш, од рачно фрижидерче до чадор за по дивите плажи. A и јас сум авантурист, би уживал на траективе. До сега не сум патувал со таа големина на траект. На враќање спиење ден-два во Атина би било идеално.
Крит ти е одлична дестинација, но за да го ишеташ цел ти треба добри 20 дена. Пред 2 години летав од Софија, си ја оставаш колата блиску аеродромот, те префрлуваат со комбе на аеродромот обезбедено од паркингот. Таму си резервираш кола да те чека на аеродромот и си тераш одмор. Најчиста работа, ни да мислиш кола ни ништо. Не се сеќавам на цените како беа но знам дека не потрошивме некоја голема сума. Јас кога бев си изнајмивме стан во центарот на Ханија одма на морето и за шетање низ центарот не ми требаше кола, освен кога одевме во други градови и денски на плажа. Имаку има многу што да се виде али и има многу километри за возење зошто е прилично голем остров.
Еве некоја слика

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #7235 на: 26 Август 2021, 14:59:18 pm »
И возење 80км на ден најмалку, да не заборавиме.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6450
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7236 на: 26 Август 2021, 16:54:20 pm »
Крит не е остров, континент. Ако мислиш да го прошеташ, оди 1 месец, инаку одбери си едно ќоше.
Кефалонија е огромна не па Крит.

Следни острови после Јонските и Тасос ценовно се пристапни Спорадите, и пошто се мали, полабаво се поминува одмор таму, немаш возење многу, да не речам ич.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8965
« Одговори #7237 на: 26 Август 2021, 17:35:07 pm »
Ako go setash krit na edno odenje ke pominesh poveke vreme vo kola nego na plaza. Targetiraj si oblast i setaj vo okolina,sledna godina na drugo mesto.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #7238 на: 26 Август 2021, 18:10:18 pm »
Нешто не сте ме прочитале, никаде не реков цел да се шета хах
Спомнав од Балос на исток до Ретимно на запад и нешто јужно од ова. Од Ретимно натака до Ираклио, Агиос Николаос си сака друга година секако.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #7239 на: 27 Август 2021, 01:28:46 am »
Kako i da e odi so avion 8 rentacar nekoj lolalen, so kola e macenje. I ushte neshto jas koa bev bea zacuduvacki teshki nacionalisti shto me iznenadi, nedaj boze makedonija da kazes poso celo vreme prasuvaa where are you from . Se cudev, na eden mu rekov abe ti poblisku do Kairo si nego do Solun, so se zamarash za makedonija.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 348
« Одговори #7240 на: 29 Август 2021, 15:40:17 pm »
Пла ми е да одам во Албанија за два дена преку Косово.
Информации не може  да најдам за дали ни се потребни тестови за влез, дали има некој информација?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #7241 на: 29 Август 2021, 16:26:33 pm »
Za Albanija nishto, za vrakjanje vo makedonija ke ti treba od 1vi septemvri.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
« Одговори #7242 на: 29 Август 2021, 16:29:20 pm »
Za Albanija nishto, za vrakjanje vo makedonija ke ti treba od 1vi septemvri.
Да за во Македонија знам

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3479
« Одговори #7243 на: 29 Август 2021, 16:36:26 pm »
Информации не може  да најдам за дали ни се потребни тестови за влез, дали има некој информација?

Во Косово воведоа полициски час да знаеш.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
« Одговори #7244 на: 29 Август 2021, 16:37:18 pm »

Во Косово воведоа полициски час да знаеш.
Од колку до колку?