Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1526966 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #5400 на: 28 Април 2018, 09:54:09 am »
Cicko Auuu, so wizzair, booking i tn sekade kaj sto mi e kef. Francija, Italija, Portugalija ;-)
Pak ke kazam, denes pri eftini letovi, eftino smestuvanje, internet, zalno e tamu da se butate kaj sto ne ve racunaat za zivi, ama vie si znaete
Патувавме ние чичко Интер и пред ефтините летови не се секирај, само после некое време сфаќаш дека тоа што го имаш на 300 км од дома е многу подобро од патување 3 дена, мкнење, чекање по аеродроми и за на крај да стигнеш на просечна плажа или невероватна гужва.

Така да кога ќе имаш време некад помеѓу европскиве дестинации појди и до Грчкиве острови, ќе се изненадиш!

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #5401 на: 28 Април 2018, 10:29:46 am »
Fala za hell ass ostrovi. Vi gi ostavam vas, da ne vi pravam guzva. Plus ne sakam do tolku da se iznenadam. Jas na poglupi mesta bi sakal da odam Lyon, Nice, Firenze, Lisboa, Sardinia ... Taka da prvo da gi pominam ovie glupi prosecni mesta, da sfatam deka se glupi pa posle vo rajot za makedonskiot/srpskiot turizam ke odam...
Do togas ubav odmor i ubavo da si pominete, koj kaj i da odi, sekoe mesto si ima ubavina

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #5402 на: 28 Април 2018, 10:37:58 am »
Секој има право да си го организира одморот како сака (и каде сака). Некој сака плажи и ресторани, некој сака шетање по градови, некој сака планинарење и кампинг... глупо е на некого да му кажуваш како да си го помининува неговиот одмор. Од друга страна, во ред е совет да му дадеш за тоа што го бара, доколку можеш.
Ни се Лисабон, Ница, Фиренца и Лион бољи од грчки острови, ниту обратно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #5403 на: 28 Април 2018, 10:56:27 am »
@Simo - Carrier159 ako bese za mene postov greshka si :-) jas ne kazuvam koj kade da odi, samo rekov deka mi e extremno nerazbirlivo pri cel svet na raspolaganje celo vreme da se butas vo Hell ass kaj sto ne te racunaat za ziv i kaj sto treba da se treses dali ke ti ja izgrebat ili ne kolata.
Naprotiv samo spomenav deka so wizzair i net cel svet se otvara i e dosta pristapno za makedonski budzet da patuvas kaj sakas.
Ps ova stvarno posleden post od mene na temava, koj kaj saka neka odi. Jas znam kaj ke odam, so kogo i kako ke si pominam :-D Adios

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5404 на: 28 Април 2018, 11:08:53 am »
И во секој поголем туристички град, Рим, Венеција, Барселона, Париз треба (мора) да се чуваш некој да не ти го собере пасошот/новчаникот/телефонот или што и да имаш...
Во Париз и Рим, додека стигнеш до оние места кои сакаш да ги посетиш, црномурестите дојденци од јужната хемисфера те гледаат како лав антилопа.
Мене во Грција стално ме есапеле како нормален турист, Во Франција, Германија, Италија, дури и помалку гостопримливи се према туристи. Постои по некоја будала што ќе ти изгребе кола во Грција, но, како што кажав, недај боже случајно да улеташ како турист во некое гето во горнине земји, ќе те бара ЦСИ. :)
Се има своја убавина, во зависност од желбите кој како сака да си го потроши одморот.
Да, (првенствено) за тебе беше постот и не сум грешка.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #5405 на: 28 Април 2018, 11:12:10 am »
Големите туристички места се страшни, пренатрупани и најчесто неинтересни.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5406 на: 28 Април 2018, 11:14:36 am »
Редот за Ајфелова кула беше 3+ часа за чекање (јас по скали се качив).
Редот за Колосеум беше 2+ часа за чекање (јас имав рома пасс, одма влегов).
Венеција да не ја зборувам..
Но, муабетот е, чоекот прашува за плажа во грција, некој му одговара „оди гледај споменици“. Нејќам споменици да глеам годинава, сакам на плажа да си го прчам. Не се споредуваат двете работи. Некогаш - обратно, сакам да гледам споменици и замоци, наместо да си го прчам на плажа.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #5407 на: 28 Април 2018, 11:19:37 am »
Спомениците и замоците се убава работа да ги шета човек. Ама не на плус 30-40 степени. Споменици и замоци се шетаат или напролет или наесен со температура до 20 степени. И максимум 4-5 дена. Повеќе од тоа мозокот ти е пренатрупан и не можеш целосно да се опуштиш, уживаш и впиеш историјата, културата и уметноста околу себе.

На плус 30-40 се знае. Зафаќаш лежалка под чадор кадешто нема гужва, некој ти носи ладни пијалоци и одвреме навреме си го ладиш во солена вода.  :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #5408 на: 28 Април 2018, 11:33:03 am »
Кога си млад и немаш семејни обврски, сѐ е изводливо и достапно. Не ти е важен ни смештај нит плажа, важно ти е што повеќе места да посетиш
Кога си со фамилија, други се приоритетите.

Нема прав/крив начин на одмор. Се е согласно потребите.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #5409 на: 28 Април 2018, 12:03:46 pm »
Нема прав/крив начин на одмор. Се е согласно потребите.

И преференците. Јас лично, никогаш не сум сакал чварење на 40 степена на плажа.

Пре би да одам на кампување во планина, отколку на плажа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5410 на: 28 Април 2018, 12:05:44 pm »
Држи вода муабетот на Интер. ВизЕр додуша сега немаат ни одблиску такви дилови за летови, ама подносливо е... Барем подносливо за да се стигне до некој поголем хаб, а потоа РајанЕр, Изиџет и таквите авиокомпании имаат летови за 10-20евра до многу дестинации кои од Хел Ас се и подобри и поевтини. На пример Мајорка, или било каде ви е кеиф во Шпанија. Смештајот е споредлив, а поубавите студија се поевтини од грчките, на пример 60-тина евра за апартман со одделна спална, кујна, дневна соба, на 50метри од плажа. Во поголемите туристички центри соби со доручек за 25-30 евра по ден. Цени во ресторани се споредливи, а во супермаркети е и поевтино и многу поквалитена стока и избор. Пијачките по кафичи се поевтини, а има и подобар избор од добро увозно пиво (а шпанските пива се 5 пати подобри од грчките, и 3 пати поевтини). Туристите се покултурни од тие во Грција за неколку пати.

Единствено оправдување гледам за тие кои имаат разгалени жени, кои кога идат на одмор прават целосна преселба на покуќнината и нема шанси себе и децата да ги спакуваат во пар куфери.  ;D
Пошто со авион не е баш евтино да м'кнеш 5 преполни куфери (нити па сакаш да ги влечкаш по аеродроми и по превоз до смештаите).

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #5411 на: 28 Април 2018, 14:54:25 pm »
На одмор одам да уживам во слободното време, локалната храна и пијалок, амбиентот што го нуди самото место и народот. Тука треба да се есапи и возраста на детето, за тие со деца.

Во Грција, цените се прифатливи и се што наведов е исклучително добро, плус близу ми е.

Турција исто така, но малку е подалечна дестинација и стана поскапа од пред 10-15год. Сега незнам.

Хрватска, скапа е, далеку е, просечна храна, но е убаво да се посети, нуди знаменитости и амбиент.

Црна гора слично како во CRO , нешто поблизу и нешто поевтино.

Бугарија пак беше живо џабе на времето, меѓутоа толкав пат да поминам и да се чувствувам како да не сум излегол од МК... Препорачувам за "безделничење" и прво соочување со поразлични култури од нашата.

Албанија навистина незнам. Еднаш во годината одмор и не ми се експериментира.

За подалечни дестинации, да не ги набројувам, ем времињата се сменија, ем треба да се има поздраво портфолио или резерва средства. А не само затвори се во хотелот и фали се каде си бил.

ПС
Проблемот во нашата држава е што ретко можеме да се разбереме, иако збориме ист јазик.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
« Одговори #5412 на: 28 Април 2018, 18:09:40 pm »
Сестра ми се улета лани у Франција на кот д азур или како и да се вика. Многу лошо и скапо поминаа. Тоа е лична перцепција али има доста прошетано,  и и верувам дека поминала тиња.
И не се мавајте од земја, Грчка ни е до гз и треба да сме ептен среќни поради тој факт. Курац ќе ги видиш тие убавини за тие пари на друго место. Ја и жена ми (тогаш девојка) ги испрошетавме островите за ич пари. Халкидики не е Грчка.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #5413 на: 28 Април 2018, 18:29:41 pm »
Јас бев лани на халкидики, исто како да бев во Србија/Македонија на пазар во некој пазарен ден. Ова лето ќе барам некое тивко место кадешто има свежа морска храна.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #5414 на: 28 Април 2018, 18:31:03 pm »
Sekoj so vkusovite. Jas na cote d'azure si pominav predobro pred 2 god. Me kostase za nijansa poskapo od celo drustvo hell ass sto otide. Fun fact - avtobuska linija po cela obala e edno evro. Zatoa pak ke recam, sekoj so vkusovite i potrebite i sekoj so makata :-D