Автор Тема: Андроид Апликации и Телефони  (Прочитано 1354103 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Одг: Андроид Апликации и Телефони
« Одговори #5265 на: 06 Август 2015, 15:56:02 pm »
Каде има мотороли?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #5266 на: 06 Август 2015, 16:08:34 pm »
Промо ДОО.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #5267 на: 10 Август 2015, 19:17:38 pm »
One statistic tells you why HTC collapsed and why Android is in so much trouble

Кога не сфаќа ниеден прозводител дека 3 телефони се доволно да се направат за една година нека пропаѓаат сега.  :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #5268 на: 10 Август 2015, 19:44:16 pm »
Фрагментацијата увек била сериозен проблем за Андроид. Огромен. И дефинитивно не научија и не научија дека треба малку од малку да се опраат.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #5269 на: 11 Август 2015, 01:19:54 am »
Епа Андроид праи OS за сите, сите да имаат еднакви можности. iOS праи оперативен систем за богатите, и помалку богатите, кои наместо стакло во 5тата генерација, добија обоена пластика на задната страна.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5270 на: 11 Август 2015, 08:16:34 am »
А зошто тогаш немаат сите еднакви можности?

Плус, кај ја најде врската помеѓу иОС и пластиката на задната страна?

Разбирам да се хејта Епл и иОС (најчесто од луѓе што никад немале, или имале недоволно допирни точки со било кое од нив), ама срварно нема потреба од тресење вакви глупости.

Секако проблемот на Андроид не е иОС, или "обоената пластика на задната страна" (побогу), туку е баш што кажа Зеро - фрагментацијата. Не би требало да оди Андроид и на пегла и на телефон од 600+ евра и да работи исто. Или едното, или другото. 
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #5271 на: 11 Август 2015, 10:00:27 am »
Имаат еднакви можности. И јас со Алкател, и Дени со Ноут можеме да ги користиме истите апликации иако мојот телефон чини добри 4 пати помалку од неговиот.
Мене воопшто не ми претставува проблем да почекам 2 секунди повеќе од Дени при отварање на Карклаб или при отварање на Јутјуб апликација, бидејќи знам дека мојот телефон е буџет телефон ама сепак си ја врши истата работа како и другиот.
А за крашувањата, баговите и што ти ја знам... Колку пари, толку музика. Ете и МАРЈАН купил Ајфон па му има проблеми, а изваден од кутија, нов.
Ја сум работел со иОС и на страна тоа што мене ми е досаден оперативен систем, си е прилично океј. Ама елитистичкиот момент кај што треба да платам шитлоуд оф кеш за да добијам нешто прилично океј ми смета, со оглед на тоа што за 1\⁴ од парите се купува Андроид кој ќе крашне еднаш на 3 дена ама иста работа ќе ми заврши.

Е сеа на маса во Броз, Алкател не се остава, и не можеш на другар ти со апсурдно висок глас да му речеш “подај ми го Ајфонот да се јавам“, али тоа е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #5272 на: 11 Август 2015, 10:06:19 am »
Мене највеќе ми смета што Андроидот не е отворен систем како што го викаат. Туку треба да се рутува и да се ставаат модули за да е отворен. Мислам во моментов дека Шаоми е во топ производителите на Андроид уреди кои го нудат андроид со убав дизајн и добри можности.

Еве јас би сакал да ставам Xposed Framework за мојов телефон, за конечно да имам андроид телефон. И да си го стокмам андроидот како што јас сакам. Ама нема излезено за мојот телефон за Лолипоп, туку само за КитКет, а јас имам лолипоп. :) И така натаму...

Јас немам ставено цијаноген, уште нема стабилна верзија, иако премногу ги фалат и најтли верзиите веќе дека се камен стабилни. Ама изгледа дека нема некоја друга опција за телефониве ако сакаш да имаш она што го верглаат „отворен систем“.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #5273 на: 11 Август 2015, 10:16:14 am »
Отворен систем за да чепкаат Ојле и Дојле и да го загорат процесорот, па после да бараат замена под гаранција, нигде нема да најдеш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5274 на: 11 Август 2015, 10:25:57 am »
Има некои што нудат. Ете Шаоми.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5275 на: 11 Август 2015, 10:28:53 am »

Имаат еднакви можности. И јас со Алкател, и Дени со Ноут можеме да ги користиме истите апликации иако мојот телефон чини добри 4 пати помалку од неговиот.
Мене воопшто не ми претставува проблем да почекам 2 секунди повеќе од Дени при отварање на Карклаб или при отварање на Јутјуб апликација, бидејќи знам дека мојот телефон е буџет телефон ама сепак си ја врши истата работа како и другиот.
А за крашувањата, баговите и што ти ја знам... Колку пари, толку музика. Ете и МАРЈАН купил Ајфон па му има проблеми, а изваден од кутија, нов.
Ја сум работел со иОС и на страна тоа што мене ми е досаден оперативен систем, си е прилично океј. Ама елитистичкиот момент кај што треба да платам шитлоуд оф кеш за да добијам нешто прилично океј ми смета, со оглед на тоа што за 1⁴ од парите се купува Андроид кој ќе крашне еднаш на 3 дена ама иста работа ќе ми заврши.

Е сеа на маса во Броз, Алкател не се остава, и не можеш на другар ти со апсурдно висок глас да му речеш “подај ми го Ајфонот да се јавам“, али тоа е.

Ако твојот Алкател и на Дени Ноутот ги имаат "истите" можности, онда комотно земи Нокиа 3310, пошо и она ги има "истите" можности, и барем батеријата ќе држи поише. Башка апла буџет телефон - добивка за сите, особено за тебе како корисник.

Уау, МАРЈАН купил ајФон со проблем, и нормално дека тоа ќе се земе како референца за фаличноста на уредите на Епл. Океј, не ме чуди оваа "логика", особено на овој форум.

Никој не те тера да плаќаш шитлоуд оф кеш за нешто што не одговара на твоите преференци.

Тоа што ќе извадиш на маса у Броз, најмалку има врска со телефонот што го имаш. Тука веќе се сведува на оној сеприсутен натпросечен идиотизам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #5276 на: 11 Август 2015, 11:29:21 am »
Ако твојот Алкател и на Дени Ноутот ги имаат "истите" можности, онда комотно земи Нокиа 3310, пошо и она ги има "истите" можности, и барем батеријата ќе држи поише. Башка апла буџет телефон - добивка за сите, особено за тебе како корисник.

Уау, МАРЈАН купил ајФон со проблем, и нормално дека тоа ќе се земе како референца за фаличноста на уредите на Епл. Океј, не ме чуди оваа "логика", особено на овој форум.

Никој не те тера да плаќаш шитлоуд оф кеш за нешто што не одговара на твоите преференци.

Тоа што ќе извадиш на маса у Броз, најмалку има врска со телефонот што го имаш. Тука веќе се сведува на оној сеприсутен натпросечен идиотизам.

Те молам објасни ми ја разликата во можностите на двата телефони, без да претеруваш со Нокиа 3310 споредби, воедно имајќи ја на ум ценовната, и класната разлика на двата телефони. Што правиш ти со телефонот, за да е толку супериорен над конкурентен Андроид уред? Кои можности ги има твојот телефон, а ги нема конкурентниот Андроид телефон?

Еве јас ќе пробам:
- сакаш да сликаш нешто што сакаш да го запаметиш. Arguably, со едниот од тие телефони ќе има маргинално подобра слика, но двете ќе бидат одлични слики.
- сакаш да провериш имејл. Инсталираш gmail апликација на двата, отвораш мејл и проверуваш. Каде е тука Ајфонот супериорен?
- сакаш да отвориш резултати од спортска. Дали Ајфонот со неговата супериорност магично ќе ги направи резултатите во твоја полза? Не. И двата телефони ќе ја покажат истата содржина, со разлика во милисекунди, кои ако некој се преправа дека ги забележува, е тотален идиот.
- сакаш да погледнеш видео на Јутјуб. Ретина наспроти АМОЛЕД е често начната дискусија, која исто толку често завршува во полза на Самсунговиот АМОЛЕД. Но, и двата екрани даваат извонредна слика во секој случај.
- на крај доаѓаме до преференција на оперативниот систем. Ти сакаш „едноставен“ иОС, јас сакам „детски“ Андроид. Едниот кочел, другиот батерија трошел. И двата на крај ќе ти проверат мејл, ќе ти отворат видео да видиш како маченце бутка чаша од шанк, ќе заѕвониш на другар да честиташ роденден, ќе видиш како Ван дрви дека боље е да се труеме на јаглен, и тако даље.

П.С. Да, и мојот Алкател ги може сиве овие работи. Само квалитетот и искуството правејќи ги овие работи е соодветно прилагоден на ценовниот ранг во кој се наоѓа. Јас сум помирен со тоа бидејќи знам дека во суштина ги можам истите работи како и вие.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5277 на: 11 Август 2015, 12:08:01 pm »
Тек да знаеш како знае Андроид да троши батерија, ште воопшто ја спомнуваш за иос.

Кај мене корнеше за 1 ден ја трошеше батеријата Нотево. Ама беше до апликација која не му дава да спие на телефонот. И сега е ДАЛЕКУ од сјаен, како телефон кој се рачуна дека треба да има стравотна батерија. Пак држи 1-2 дена или 5 саати скрин.

Човекот постираше дека Фејсбук му корне 38% батерија, и тоа е проблем на иОС!? :) Ако се лажеме. Исто како што кај мене беше некоја Weather апликација со виџет и го корнеше телефонот. Само што кај Ајфонот ти кажува дека Фејсбук те натртил, и ете си гледаш доле кој е кривецот! И го фаќаш за гуша, пред врата и го тресеш од земја. А јас 2 месеца се мрцварам со андроид да откријам кој ја троши батеријата. Зошто миљарда функции се пикнати под името Андроид ОС, и Андроид Сустем. И тие ја корнат батеријата. А они се зависни од апликациите. И сеа ако Weather апликацијава рецимо, покрене трафик, или графика, или штознам, не ја брои неа. Туку она троши 0.1% абтерија во графикот. А Андроид Сустем троши 34%. Па сеа оди ти најди кој го прави проблемот. И најглупо од се е што НЕ НАЈДОВ, кој го прави проблемот аналитички. Туку со брут форс, и бришење на една по една апликација. Мрцварлук невиден. Значи ако апликацијата побара трафик и локација, значи она му бара на Андроид да побара мрежи, ако нема да побара сигнал, ако има сигнал да се врзе на пристапната точка за 3Г, па да упали ГПС радио, па да пресмета локација, да види кој град е најблиску до таа точка, па да побара инфо за таа точка и да даде соодветен излез на екранот. И сето ова иако е покренато заради Фејзбук, или Weather, Андроид си го бута во Андроид Сустем категорија. А НЕ Е! ВО КАТЕГОРИЈА WEATHER или ФАЦОБООК ТРЕБА ДА СТОИ! Како што е во iOS. За одма да знам кој тоа ме ведне нанапред, а не да се козам додека најдам.

Значи дека имал проблем со батерија iOS, тоа мижи да ти баам...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #5278 на: 11 Август 2015, 12:09:48 pm »
ќе си купиш телефон со ќумур процесор и нема да арчи батерија. Сакаме  телефонот појак процесор од лаптопо да ни` има, е па чорба. Ќе троши.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5279 на: 11 Август 2015, 12:11:45 pm »
ќе си купиш телефон со ќумур процесор и нема да арчи батерија. Сакаме  телефонот појак процесор од лаптопо да ни` има, е па чорба. Ќе троши.
Вистина е и тоа.