Автор Тема: Андроид Апликации и Телефони  (Прочитано 1463822 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20400
Одг: Андроид Апликации и Телефони
« Одговори #1650 на: 21 Јули 2013, 13:02:20 pm »
Не чекам OTA апдејти, кога ќе искочи сам го флешувам,

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #1651 на: 23 Јули 2013, 12:08:46 pm »
Првични импресии од Galaxy S3 - импресивно :)

Стварно е голем телефонот, али за пар денои стварно и се навикнуваш на него... Екранот е прекрасен, одлична оштрина и живост на бои, солиден response. Иако му делува евтина пластиката, сепак е квалитетно склопен, без крцкања, мрдања, изместувања итн итн...

Пожелно е да имаш подолги прсти за да можеш сегде да достигнеш, пошто ако имаш чевапчичи ко мене, ќе треба да праиш маневри со дланка и зглобови за да достигнеш кај што ти треба. За жал, не ретко мене ми се случува да стиснам нешто што не треба, со она „подножјето“ на палецот.

Одличен процесор за звук, соодветна гласност на слушалка и на звучник. За жал, слушалките што ги имам (AKG Q350) имаат команди на нив, ама работи само play/pause/next. Не работат копчињата за гласност. Нејсе, на кутијата пишуваше дека се iPod/iPhone/iPad compatible, и стварно се (со понови модели на iPod, пошо со мојот не се :))

Големи радости:

- софтверот Samsung Kies сам си ги најде стварите бекапирани со iTunes и фино лепо, ги понуди за синхронизација. Саде мераци!!
- леснотијата со која се наоѓаат апликации малтене за било што
- трансфер на фајлови, пиши/бриши на рандом стварчици... Нешто што со ајФон беше непотребно искомплицирано (поради ненормалната зависност од iTunes).
- одлична, брза камера
- лесен и брз пристап до било кој screen, или како што го крстиле тука - page. Можности за манипулација со истите - прајслес.
- функционалноста на notification center - прајслес.
- интеграцијата со Google и леснотијата на манипулирање со повеќе email акаунти.
- "motion" - манипулирање со ствари преку движење на телефонот или гестикулации на екранот.

Негативности до сега:

- можност за излизгување од рака. Чудна работа што Самсунгов со футрола ми се лизга од рака, а ајФонот без футрола ми се лизгаше од рака. Следствено, Самсунгот сега го користам без футрола :)
- сеуште си имам проблеми со кирилицата иако marjanot се обиде да ми помогне :)
- веќе успеа еднаш да се углави до момент да треба да вадам батерија за да го ресетирам
- понекогаш му треба време додека да го наполни home screen-от, па седи така празен, само со позадина и иконче за "apps". За многу кратко време ги полни потребните ствари, ама нервира како и да е
- не знам "power saving" дали прави повеќе добро или лошо, и дали воопшто има значајна улога во штедењето на батеријата
- понекогаш несакајќи и непланирано може да се кликнат тач копчињата во долниот дел

Во однос на мојот бивши iPhone 4:

- делува како да е полошо и понеквалитетно изработен, поради отсуството на „поегзотични“ материјали.
- Ајфонот поубаво лежи во рака, поради помалите димензии.
- Ајфонот е потежок, што мене повеќе ми се свиѓа, пошто сакам да знам дека имам телефон у џебот, а не да претпоставувам :)
- Поголемиот екран на Самсунгот почиња злато да си вреди, особено за читање.
- Брзината на Самсунгот е неспоредлива во однос на ајФонот (што рака на срце, воопшто не чуди, имајќи ги предвид процесорите кои ги користат :))
- Ми фали тоа што не можам да контролирам гласност на музика преку командите на слушалките („+“ за ајФон)
- Боите, оштрината и overall квалитетот на екраните кај двата е на врвно ниво
- Лесно можеш да манипулираш со фајлови, да копираш, пребацуваш, бришеш итн итн... Си користи универзален, стандардизиран microUSB приклучок, наместо некоја измишљотина што ти го отежнува животот.
- Самсунгот има можност за проширување на капацитет, преку microSD картичка. Лошо е што нема hot-swapping, односно мора да го исклучиш телефонот за да ја ставиш картичката.
- Се’ на се’, Самсунгот е easier and less complicated to live with на дневна база.

Толку можам да споделам сега за сега, пошто толку ми текнуе у моментов :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11178
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1652 на: 23 Јули 2013, 12:26:28 pm »
Цитат
Стварно е голем телефонот, али за пар денои стварно и се навикнуваш на него...

:P

Цитат
Одличен процесор за звук, соодветна гласност на слушалка и на звучник.

Тек со Boeffla Sound кога ќе го чуеш звукот ( а веќе имаш асални слушалки)

Цитат
- "motion" - манипулирање со ствари преку движење на телефонот или гестикулации на екранот.

Исклучи го, не ти треба, џабе троши батерија, некогаш повеќе ќе ти одмогне.

Цитат
Чудна работа што Самсунгов со футрола ми се лизга од рака, а ајФонот без футрола ми се лизгаше од рака. Следствено, Самсунгот сега го користам без футрола

Телефон не се користи со фуртола  ;D

Цитат
- веќе успеа еднаш да се углави до момент да треба да вадам батерија за да го ресетирам
- понекогаш му треба време додека да го наполни home screen-от, па седи така празен, само со позадина и иконче за "apps". За многу кратко време ги полни потребните ствари, ама нервира како и да е

Фабрички 4.1.2 ?
Пробај само лаунчерот смени го со Nova Launcher

Цитат
- не знам "power saving" дали прави повеќе добро или лошо, и дали воопшто има значајна улога во штедењето на батеријата

Не ти треба. Ако е зорт до толку, намали брајтнесот додека не го уштекаш наполнач.

Цитат
- Ми фали тоа што не можам да контролирам гласност на музика преку командите на слушалките („+“ за ајФон)

Мислам дека се средува, ама не сум сигурен.

Цитат
- Самсунгот има можност за проширување на капацитет, преку microSD картичка. Лошо е што нема hot-swapping, односно мора да го исклучиш телефонот за да ја ставиш картичката.

Има hot-swapping како нема, само капачката треба да се извади.

4.2.2 Leak верзијата е подобра од било кој официјален 4.1.2 фирмвер и од добар дел неофицијални :)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11178
  • Ќybriт Pro Max

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1654 на: 23 Јули 2013, 12:43:34 pm »
Не знам како може да се заглави таков телефон, не ми е јасно? Нешто што секогаш ме нервирало кај телефон е голем лаг или заглавување ! Ни со ХТЦ ни со Ајшидов немам такви проблеми а со Самсунг сум имал богами! А и женава има !

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1655 на: 23 Јули 2013, 13:27:42 pm »
Цитат
Тек со Boeffla Sound кога ќе го чуеш звукот ( а веќе имаш асални слушалки)

Бара рутирање, така да, имај си у план :)

Цитат
Има hot-swapping како нема, само капачката треба да се извади.

Мај бед... Самото отварање на задниот капак за да туриш картица ми е малце бесмислен, па затоа го пишав како замерка.

Цитат
4.2.2 Leak верзијата е подобра од било кој официјален 4.1.2 фирмвер и од добар дел неофицијални :)

Имај си у план да ја стаиш 4.2.2 Leak верзијата што е подобра од било кој 4.1.2 фирмвер :D
« Последно менување: 23 Јули 2013, 14:00:14 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34556
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1656 на: 23 Јули 2013, 13:31:33 pm »
Зајаци, на CoPilot ми бара CoPilot ID.
Да креирам акаунт и да го пишам таму? Мора така да биде? Пошто кракувано е.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5859
« Одговори #1657 на: 23 Јули 2013, 13:51:51 pm »
Само mail треба да внесеш,така се креира id, пожелно е лажен ама нема да имаш проблеми и вака.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5498
  • Пиши лаже
« Одговори #1658 на: 23 Јули 2013, 14:26:53 pm »
@velestrumf

За кирилица инсталирај си Swype од Пле стор, или ако ти треба фул верзија кажи, ќе средиме. Поддржува и мултитач.

Инаку, се сложувам со Спортекс, не знам како може толку јак телефон да Ви заглави при користење. :)

И да, обавезно еден рут и барај кастум ром и кернел. Можеш и да пробаш со оверклок исто, иако мислам дека нема да имаш потреба. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30839
    • CARclub.mk
« Одговори #1659 на: 23 Јули 2013, 14:30:42 pm »
Smart Keyboard Pro.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1660 на: 23 Јули 2013, 14:54:39 pm »
Тенќу пипл!

Питање - зашто толку споро иде даунлоуд преку Blackmart? Или нормално е споро да иде? :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20400
« Одговори #1661 на: 23 Јули 2013, 14:57:04 pm »

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5498
  • Пиши лаже
« Одговори #1662 на: 23 Јули 2013, 14:59:04 pm »

Питање - зашто толку споро иде даунлоуд преку Blackmart? Или нормално е споро да иде? :)
Во зависност од серверите. Некогаш знае да симне одма 2-3МБ, а некогаш знае да се симиња по 5 мин. Така да, нормална појава. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34556
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1663 на: 23 Јули 2013, 15:03:37 pm »
Убедливо најдобра тастатура со кирилица и македонски речник. Swifkey keyboard Pro можете да го синете гага преку Blackmart.
Има верзија и за таблет и едно чудо опции внатре. Чесен збор, многу тастатури имам пробано, оваа е убведливо најдобра од сите.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1664 на: 23 Јули 2013, 15:04:03 pm »
Во зависност од серверите. Некогаш знае да симне одма 2-3МБ, а некогаш знае да се симиња по 5 мин. Така да, нормална појава. :)

Данќешн :)

Ако има некој фул верзија од "Vector" (игричето со паркур) нека ми пушти у ПП. Однапред благодарноС :)