Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1520626 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
Одг: Цена на горива
« Одговори #8070 на: 02 Ноември 2017, 13:31:12 pm »
Кое загадување?
Овааа сателиЦка снимка на скопска котлина укажува на големи плантажи на лаванда... нека не ве збунува бојата, дека од сателит... лаванда е жими младоста:

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #8071 на: 02 Ноември 2017, 13:35:38 pm »
Ако ги средуваат патиштата низ цела Македонија, добро е поскапувањето - ако ги лапаат ко тие што беа претходно ќе ги снајде истото.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30071
    • CARclub.mk
« Одговори #8072 на: 02 Ноември 2017, 13:42:28 pm »
Разликата ќе биде околу 8.5 денари по литар, а сега е некаде 12.

Само оди чекор понатаму, направи ја математиката за денари на 100 километри, не за денари по литар.

Ако мене колата ми троши 7 литри дизел на 100 низ град, со сегашните цени, 100 километри ме чинат 364 ден (7х52). Ако колата ми троши 10 литри бензин на 100 километри, тоа се 640 денари (и тоа ако ставам поефтин бензин, 95-ка). 43.ситно проценти разлика.

Да ги додадеме и тие 3.54 денари, значи дека 100 километри ќе ме чинат 388 денари, односно разликата тогаш е 39.38 проценти.

--

Едит: Чисто да напоменам, ова се некои груби бројки. Мене Голфот ми троши меѓу 6.5 и 7.2 низ град просечно, во зависност од услови, зимски/летни гуми, итн. Ако татко ми го вози низ град, таа бројка знае да биде околу 6, па и под 6.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8073 на: 02 Ноември 2017, 13:51:54 pm »
Разлика во акциза моментално е 22 вс 12.5 денари меѓу бензин и дизел.
Има една ставка „финансирање на активностите околу екологија“ и таа е смешна во однос на цената на горивото. нешто као 0.08 денари по литар, а а дизелот е 0.03 денари :D :D :D
Толку околу „грижата за чист ваздух“.
Формирањето на цените на горива кај нас е.... немам зборови уствари за опис...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #8074 на: 02 Ноември 2017, 13:58:43 pm »
Сите досегашни мерки се опашуење на голо, онака директ. Ама ако.
Одиме понатаму. Иде живот ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8075 на: 02 Ноември 2017, 14:03:03 pm »
После ќе подмачкуваат, па ќе си викаш „ауу шо било убаво на подмачкано да те опашуваат“, :D Како и да е, они ќе опашуваат, ние ќе си блееме. Од ова бачило само такво сирење излегува (ако некој се надеваше дека brie ќе излезе после избори...)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #8076 на: 02 Ноември 2017, 14:03:54 pm »
Па тоа ми е муабетот, дали биле 43 или 39 проценти многу не е важно, дизелот во Македонија е многу разумен избор. Е за уште колку долго, ќе видиме. Али сигурно нема да биде за кратко.
Иначе во математикава ако тебе ти троши 7 литри а мене бензин за истата градска нема да ми троши повеќе од 9. Што значи дека се 576 денари. 388 вс 576 пак се 32% разлика.

Е сега, јас ќе си дадам за право и тврдам дека најголемата разлика во градска потрошувачка со ист автомобил влијае најмногу од просечната брзина. Едно е да возиш 100км во град со просек од 19-20км/ч или помалку а друго е просекот да е 26-27км/ч. Разликата е секогаш минимум литро, дали било дизел или бензин сеедно.

Дали возел татко ти или ти каде што станува збор за просечна брзина од 17км/ч за изминати 100км има многу помал удел. 17км/ч ти е цело време прва и втора тргни застани со стоења на семафори и ако си среќен ќе ставиш во трета. Колку што постепено се зголемува просечната брзина толку повеќе удел ќе има и самиот возач и како тој/таа вози.

п.с. не гледам никаква потреба да се става никаква политичка конотација на оваа одлука, барем ако малку се разбирате. Ова требаше многу порано да се случи и пред животот да дојде  ;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8077 на: 02 Ноември 2017, 14:07:07 pm »

п.с. не гледам никаква потреба да се става никаква политичка конотација на оваа одлука, барем ако малку се разбирате. Ова требаше многу порано да се случи и пред животот да дојде  ;)
Ја се извињавам што серам против власта кога нешто поскапува на основа на давачки и директно влијае врз мојот стандард. Можда треба да си викам „ок е, така треба, арно нѝ е“.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #8078 на: 02 Ноември 2017, 14:09:27 pm »
ако некој се надеваше

Се надевавте, остај ти тоа.
Ама ако ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #8079 на: 02 Ноември 2017, 14:10:09 pm »
Па тоа ми е муабетот, дали биле 43 или 39 проценти многу не е важно, дизелот во Македонија е многу разумен избор. Е за уште колку долго, ќе видиме. Али сигурно нема да биде за кратко.
Иначе во математикава ако тебе ти троши 7 литри а мене бензин за истата градска нема да ми троши повеќе од 9. Што значи дека се 576 денари. 388 вс 576 пак се 32% разлика.

Е сега, јас ќе си дадам за право и тврдам дека најголемата разлика во градска потрошувачка со ист автомобил влијае најмногу од просечната брзина. Едно е да возиш 100км во град со просек од 19-20км/ч или помалку а друго е просекот да е 26-27км/ч. Разликата е секогаш минимум литро, дали било дизел или бензин сеедно.

Дали возел татко ти или ти каде што станува збор за просечна брзина од 17км/ч за изминати 100км има многу помал удел. 17км/ч ти е цело време прва и втора тргни застани со стоења на семафори и ако си среќен ќе ставиш во трета. Колку што постепено се зголемува просечната брзина толку повеќе удел ќе има и самиот возач и како тој/таа вози.

Потрошувачка на просечна брзина не ти е важна. Возиш во град, милион работи играат фактор. Потрошувачка на просечна брзина е поинтересна на отворено. Плус, возиш во град - километрите ги проаѓаш во најразлични услови кои варираат од саат до саат, не па од ден на ден.

Стилот на возење игра многу поголема улога. Татко ми вози многу подефанзивно и многу поопуштено од мене. Соодветно на тоа, и пониска му е потрошувачката. А каде и да одиме, ќе стигне до 5 минути после мене. Неважна разлика во однос на време.

Во град, многу поважно е просечна потрошувачка на 100 километри.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8080 на: 02 Ноември 2017, 14:12:47 pm »
ако некој се надеваше

Се надевавте, остај ти тоа.
Ама ако ;D
Јас сум ги видел и едните и другите, кај мене надежта одамна умрела ;) До сеа у наша демократија, не се десило една власт да биде боља од претходната. :D

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #8081 на: 02 Ноември 2017, 14:18:07 pm »

Ја се извињавам што серам против власта кога нешто поскапува на основа на давачки и директно влијае врз мојот стандард. Можда треба да си викам „ок е, така треба, арно нѝ е“.
Ма збори што сакаш, смешно ми е секоја одлука да се вулгаризира до степен на навреди. И ти самиот си напиша дека сереш против власта. Толку еднострано се гледаат работите и себично, тоа е стварно дебилно!

Ако во најавата пишува дека целта е да се намали загадување преку намалување на употреба на дизелски агрегати поради повисока акциза тогаш зошто имаш потреба да сереш? Ако пишува дека дополнителните средства (3 денари по литар) ќе се искористат за инвестиции во патишта, зошто имаш потреба да сереш?

Можеби директно влијае врз твојот стандард ама индиркетно помогнало на тебе и на илјадници други возачи и бизниси преку подобри патишта да не менуваш амортизер и стабилизатор на 100.000 туку на 200.000км.

едит

@zeroSignal  Самиот си го даде одговорот. 
Цитат
Возиш во град, милион работи играат фактор.
Стилот на возење има се поголема улога кога просечната брзина се зголемува. Особено на отворено.

Вози во најголем шпиц 5 дена во неделата и кажи колки ти троши и каква ти е просечната брзина. Каде и каква е тука улогата на возачот?! Физички невозможно.
Вози во најголем шпиц 5 дена во неделата плус 5 пати навечер една тура низ град лабаво плус викенд градска вожња. Тука потрошувачката ќе ти се намали а просечната брзина ќе ти се зголеми.

Како што гледаш, навистина брзината на возење игра огромен фактор во просечна потрошувачка.

Неможе да се одвои просечна потрошувачка на 100км без да се земе предвид просечната брзина при тие 100км.
« Последно менување: 02 Ноември 2017, 14:32:36 pm vlatko.klp »

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8082 на: 02 Ноември 2017, 14:20:48 pm »
башка задоволството на овие што возат на бензин кога ќе ги газат тие патишта направени со овие +3 денари за литар дизел е неописливо

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #8083 на: 02 Ноември 2017, 14:22:38 pm »
Ќе треба фала да ми кажеш бе! ;D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда