Кои се тие закони на економија кои ја кренаа нафтата во 2008 на 3 пати повисока цена од онаа 6 месеци претходно?
Кои се тие закони на економија кои ја треснаа после 6 месеци од пикот 128$ ја треснаа на 38$?
Кои се тие закони на економија кои ја направија цената ваква како што е сега?
Цената на нафтата нема апсолутно никаква врска со ниту еден закон на економијата. Кога ќе го разбереме тоа, нема да бидеме изненадени со 200$ барел за некоја година.
Еве и јас ќе се обидам како дипломиран економист да ти одговорам. Законот е еден и ист, понуда и побарувачка. Сите овие финансиски кризи во 1920 па сега во 2008 се едноставен резултат од шпекулации, незнаење, алчност итн. Но на крај понудата и побарувачката го имаат крајниот збор и се случи тоа што се случи и понатаму ќе се случува.
Кои се тие закони на економија кои ја кренаа нафтата во 2008 на 3 пати повисока цена од онаа 6 месеци претходно? Па 2008 е таа година каде што е многу турбулентна и резултат од тоа што го кажав погоре каде што се случуваат многу крахови наеднаш. Затоа и ја викаат 2008:
A global balloon of debt burst
Demand for oil was indeed growing as Asia's power-house economies such as China and India fuelled their rapid economic expansion.A lot of the world's oil comes from somewhat unstable countries, so every time oil workers were attacked in Nigeria or Iraqi oil facilities were damaged, people became concerned about supplies. So fundamentally, people were worried that demand was growing faster than supply, and oil is such an important commodity that when people are worried they are prepared to pay very high prices for it.
Кои се тие закони на економија кои ја треснаа после 6 месеци од пикот 128$ ја треснаа на 38$?
Делумно тој период финансиската криза го зима најголемиот замав. Како и со пренадуената цена на недвижностите која што беше главен фактор за сево ова што и до ден денес го чувствуваме така нагло почна и куповната моќ да се намалува на потрошувачите.
The central problem for oil-producing countries is that a US economy in recession uses much less oil.Research showed that US motorists had cut their consumption of petrol by more than 5% in 2008. It is not just the US that is affected. Many other western economies have been hit by the same credit crunch and there is a knock-on effect for their trading partners, including those power-house Asian economies that were supposed to be fuelling demand
.
Заклучокот е многу лесен од ова. Западна европа, САД, и неколку развиени економии во Азија (Кина, Индија, Кореја итн) се главните потрошувачи и според нив ние во останатиот свет ќе бидеме разочарани или среќни како што е во последниве месеци.
For much of the past decade, oil prices have been high — bouncing around $100 per barrel since 2010 — because of soaring oil consumption in countries like China and conflicts in key oil nations like Iraq. Oil production in conventional fields couldn't keep up with demand, so prices spiked.
Кои се тие закони на економија кои ја направија цената ваква како што е сега?
Повторно понуда и побарувачка.
As prices slid, many observers waited to see whether OPEC, the world's largest oil cartel, would cut back on production to push prices back up. (Many OPEC states, like Saudi Arabia and Iran, need higher prices to balance their budgets.) But at its big meeting last November, OPEC did nothing. Saudi Arabia didn't want to give up market share and refused to cut production — in the hopes that lower prices would help throttle the US shale boom. That was a surprise. So oil went into free-fall.
Значи побарувачкава пред неколку месеци почнува да се стабилизира и овие од С. Арабија и други држави едноставно зависат премногу да ја смалат нивната понуда која што би била подобра опција од продажба за пониска цена како сега отколку на намалување на производство. За жал Русија и Венецуела зависат многу пати повеќе од продажбата на нафта. И тука е важно да се спомене дека Македонија не е центар на светот и не сите уживаат поради ниските цени.
И без теории на заговор молам!