Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1351357 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
Одг: Цена на горива
« Одговори #6645 на: 30 Јануари 2015, 10:25:13 am »
Затоа на С. Арабија и се може да продава нафта по оваа цена (си израчунале они) а на Русија и на други држави ова не им одговара.
Е па и` се може, додека не се сетат америте да лупнат ембарго. После нема да и` се може ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2785
« Одговори #6646 на: 30 Јануари 2015, 10:39:12 am »
Затоа на С. Арабија и се може да продава нафта по оваа цена (си израчунале они) а на Русија и на други држави ова не им одговара.
Е па и` се може, додека не се сетат америте да лупнат ембарго. После нема да и` се може ;D

Токму така, им се може се додека не се сети некој појак како повеќе да профитира и тука веке нема никаква економија.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #6647 на: 30 Јануари 2015, 10:45:13 am »
Додуша С. Арабија му е нешто ко` америчко краљевство, ама шо му знаеш... ако станат недемократски...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6447
« Одговори #6648 на: 30 Јануари 2015, 10:52:49 am »
Цитат
Токму така, им се може се додека не се сети некој појак како повеќе да профитира и тука веке нема никаква економија.
:D :D :D ова е легендарен пост. Самата цел на економијава во која што живееме е да ти прави повеќе конкурентен на пазарот од твоите ривали.  

Кога некој појак (како што ти велиш :D) ќе му текне како повеќе да профитира е економија, водење бизнис и максимизирање на профит. Целта е профит. Звучи можеби грубо но тоа е.
Цитат
An assumption in classical economics is firms seek to maximise profits.
.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6649 на: 30 Јануари 2015, 11:04:42 am »
Не гледам баш дека е така... во почетокот беше така, да се креира конкурентност на пазарот, стигна до некоја точка и после почна укрупнувањето. или што би се рекло:
Пример 1: Имавме еден мобилен оператор, после се појавија, оне, вип, фрог, ало македононија, албафон... сега имаме два (+ албафон, ама тој е скроз небитен)
Пример 2: Порано имавме Центро и Славија за да пазариме, после се отворија еден куп продавници, Тедико, Хедис, па локални гранапчиња и маркети и сега практично имаме Тинекс, Веро и Скопски Пазар... и по некое локално гранапче, ама ке видиме до кога ке издржат.

Сами знаеме дека кога има само два/три играчи на пазарот, не е проблем да си го поделат и да си ги договорат цените.

Едит: An assumption in classical economics is firms seek to maximise profits. - со ова ептен се согласувам, така е, само тврдам дека тоа не подлежи на односот побарувачка/потрошувачка туку на политика, шпекулација и превара.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6650 на: 30 Јануари 2015, 11:24:58 am »
Иххх, Додо интелегенцијо ...

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6651 на: 30 Јануари 2015, 11:40:34 am »
Иххх, Додо интелегенцијо ...

Јас може на аватарот делувам како некој силеџија и снагатор, ама реалноста е... дека Брус Вилис е закон!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6652 на: 30 Јануари 2015, 12:20:04 pm »
Јипикајеј мадафака ...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6653 на: 30 Јануари 2015, 13:01:46 pm »
Не гледам баш дека е така... во почетокот беше така, да се креира конкурентност на пазарот, стигна до некоја точка и после почна укрупнувањето. или што би се рекло:
Пример 1: Имавме еден мобилен оператор, после се појавија, оне, вип, фрог, ало македононија, албафон... сега имаме два (+ албафон, ама тој е скроз небитен)
Пример 2: Порано имавме Центро и Славија за да пазариме, после се отворија еден куп продавници, Тедико, Хедис, па локални гранапчиња и маркети и сега практично имаме Тинекс, Веро и Скопски Пазар... и по некое локално гранапче, ама ке видиме до кога ке издржат.

Сами знаеме дека кога има само два/три играчи на пазарот, не е проблем да си го поделат и да си ги договорат цените.

Едит: An assumption in classical economics is firms seek to maximise profits. - со ова ептен се согласувам, така е, само тврдам дека тоа не подлежи на односот побарувачка/потрошувачка туку на политика, шпекулација и превара.
Eве моја препорака напиши труд/книга/истражување поради тоа што политиката или преварата е единствен фактор за креирање на понудата/побарувачката, особено за вакви чувствителни теми како нафтата. Но пред тоа моја сугестија прочитај неколку книги. Еве моја лична препорака:
- Economics of Institutional Change (Mickiewicz)
- Institutions, institutional change, and economic performance (North)

Кривата на понудата и побарувачката нормално дека зависи од шпекулација, политика и превара но тоа се фактори. За да овие фактори што ги спомена бидат незначителни во економијата на една држава, унија или општество најважниот индикатор е владеење на правото како што е во Шведска, Данска, Канада, Австралија и други слични држави.

За тоа колку играчи има на пазарот како што кажа со примерот на мобилни оператори и договарање на цени не е така. Сите оператори се обидуваат за нив економски исплатлив начин, да го зголемат профитот. Нема тајно договарање или тајно договарање на цени. Разбери го тоа. Нормално дека има безброј примери за ова но кога тогаш некој на крајот одговара за тоа. Но, цената на нафтата е таква поради тоа што неколку држави сметаат дека за нив е исплатливо да си го задржат прозиводството без разлика што мисли/сака Америка. На крај краева, С. Арабија е во таква позиција затоа што се најголемите производители на нафта на светот и нивните залихи се огромни. Можеби сметаат дека со ова може да ja бутнат конкуренцијата на колена.  

Но те разбирам, од очајната економска и секаква ситуација во Македонија, обичниот македонец е приморан да смета дека тоа што се случува во Македонија се случува и во ОПЕК и секаде во светот.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7372
« Одговори #6654 на: 30 Јануари 2015, 13:07:52 pm »
Но, цената на нафтата е таква поради тоа што неколку држави сметаат дека за нив е исплатливо да си го задржат прозиводството без разлика што мисли/сака Америка. На крај краева, С. Арабија е во таква позиција затоа што се најголемите производители на нафта на светот и нивните залихи се огромни. Можеби сметаат дека со ова може да ja бутнат конкуренцијата на колена.  

Јас како што знам Додо не е економист, но според мене има одлична логика и познавања на работите.

Дали С.Арабија смета така, или пак е под диригентската палка на Америка ? Јас мислам дека е второто. :) Значи, пак дојдовме до политиката.    Си викаат боље ќе спуштиме цена некако, однего да добиеме фридом и демокраци како што доби 90% од останатиот свет.

Каде што има сила, нема правдина-наука-закони. И тоа е тоа, важи за сите сфери во животот. :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6655 на: 30 Јануари 2015, 13:11:43 pm »
Добро, ќе напишам книга, ама после немој да ти биде криво кога ќе мора да учиш од неа, па да си речеш, што ме тераше да го провоцирам :D
Иначе за договарањето на цените, баш е најприметливо кај бензинските, регулаторна им ја одредува НАЈВИСОКАТА цена, слободно може да продаваат по пониска...ама никој не го прави тоа. Немаат потреба од такво нешто, поделен им е пазарот, кај сите е катастрофален квалитетот на бензинот, а цената иста, па мене и тебе ни е сеедно од каде ке купиме.

P.S. А од каде знаеш кој сум и дека веќе немам напишано книга/труд/дело, можеби дури и на оваа тема, а? а? а? Зашто ме нарекуваш обичен Македонец, кога јас во формулари пишувам Горд Македонец :D
И Кире е навидум обично момче, но секогаш кога ке касне една банана, се претвара во: Кире Бананамен :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6656 на: 30 Јануари 2015, 16:00:35 pm »
Цитат

Јас како што знам Додо не е економист, но според мене има одлична логика и познавања на работите.

Дали С.Арабија смета така, или пак е под диригентската палка на Америка ? Јас мислам дека е второто. :) Значи, пак дојдовме до политиката.    Си викаат боље ќе спуштиме цена некако, однего да добиеме фридом и демокраци како што доби 90% од останатиот свет.

Каде што има сила, нема правдина-наука-закони. И тоа е тоа, важи за сите сфери во животот. :)

Добар ти е заклучоков нема што. С. Арабија неможеш да ја споредиш ниту сега ниту во минатото со Ирак, Авганистан итн.
Каде што има незнаење, нема правдина-наука-закони, туку џаболебарење :)

Додо би ми било чест ако ти напишеш книга и јас да учам од неа :D, а бензиските во Македонија мислам дека неможат да ги намалат цените на бензинот и нафтата од таа што е дадена од Регулаторна комисија но за ова не сум сигурен 100%. Тогаш зошто плинот е некаде поевтин некаде поскап?!  

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6602
« Одговори #6657 на: 30 Јануари 2015, 16:04:40 pm »
Регулаторна кога дава соопштение, во него пишува дека ги одредуваат НАЈВИСОКИТЕ цени по кои бензинските пумпи ке го продаваат горивото.
Ете кажаа некој претходно дека ќарот од плинот е 7-8 денари по литар, па затоа за плинот некаде можеби ке го даваат пола до 1 денар поефтино, ама не повеке, освен некои приватни плинари да даваат и за повеке од 1-2 денари поефтино.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7372
« Одговори #6658 на: 30 Јануари 2015, 16:18:00 pm »
Цитат

Добар ти е заклучоков нема што. С. Арабија неможеш да ја споредиш ниту сега ниту во минатото со Ирак, Авганистан итн.
Каде што има незнаење, нема правдина-наука-закони, туку џаболебарење :)

Добро, во ред. :) Никогаш на некого не му успеало да разубеди "противник" за вакви работи, така да џабе ќе дискутираме.

Во светот се води студена војна, а вие се заебавате со економски закони ;D Пример,  ќе пратат едно дронче Американците во С.Арабија, ќе рокне една платформа- цена на барел 500 долари.  И така... побарувачка, понуда и слични економски дешавки викате одредуваат цена ;D :D :D :D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6659 на: 30 Јануари 2015, 16:22:57 pm »
Погледни го било кое соопштение од ерц, почнува со реченицата: Одлука за определување на највисоки цени...

Плинот е скроз друга прикаска и никако не е поврзан со бензинот, таму се регулира цената за големи потрошувачи и што-ти-ја-знам кои параметри. Колку што знам, цената на плинот по бензинските е оставена на слободна воља и никако не е регулирана од државата, ама ова не го тврдам, досега не ме засегало.