Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
138 (42.5%)
Black Horse
32 (9.8%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
63 (19.4%)
било кој...
70 (21.5%)

Вкупно гласови: 324

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 684723 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #210 на: 29 Јули 2013, 22:50:08 pm »
Сосема го разбирам Џиџи зошто се нервира. Џиџи е поштен човек и тргнува со желбата дека и другите ќе бидат поштени.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #211 на: 30 Јули 2013, 00:15:16 am »
Голи оток и камшик му е мајката...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #212 на: 30 Јули 2013, 08:47:50 am »
Јас Топола (топла) ја чкртнав уште пред повеќе од 10 години...Со нив сум имал добро искуство, но во рокот додека трае гарантниот период...И можеби сва среќа...
Два или три акумулатори кој по истекот на гарантниот рок од 2 години, значи после два максимум три месеци рикале, и тоа баш овака како што Џиџи го опиша проблемот...Односно испразнетост под 10 волти, однодно во превод пробиена келија или повеќе.
Е сега тогаш тие акумулатори беа возени на Застава 101, која што од електроника имаше само електрична инсталација, така да нема што да го празни акумулаторот освен ако инсталаицијата не е некаде дефектна...Тоа не било сигурно...
Како и да е, маките си ги скратив со купување на САП акумулатор, кој траеше некој си 5 + години...

Од 2002 кога ја купив 306-ката, во неа имаше Бош Силвер....Колата беше со тој акумулатор донесена од Германија....Акумулаторот траеше до 2007-ма, што значи 5 години во мои раце + времето поминато во Германија...А не верувам дека му ставиле нов акумулатор за да ми го продадат мене....
2007-ма купив Варта, најефтината и траеше до лани...Значи 5 години и некој месец....
Сега возам половен Бош од 2006 кој го извадив од 206-ката и го наполнив, а во неа ставив нова Варта пошто ја вози женами + со дете, да не се заебавам...
А во 306-ката го терам Бошот...

Кога би се прашувал јас, освен БОШ Силвер во кола не би ставил ништо друго...
НО тука сме ограничени со се, па и со овој бренд за кој не се знае никакво потекло и доколку го има...
Единствено како алтернатива ја гледам Варта, а и со искуството кое сум го имал, мислам дека ке бидам задоволен и понатаму...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #213 на: 30 Јули 2013, 08:50:56 am »
Веројатно дилетантско прашање, ама хир гоуз...

Што е разлика меѓу „отворен“ и „затворен“ тип на акумулатор? Дали ако фабрички бил турен акумулатор од едниот тип, може накнадно да се стави акумулатор од другиот тип?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #214 на: 30 Јули 2013, 09:10:08 am »
Се што ќе даде 12V и 500А може да се стави. Нема да примети колата, дали си ставил 20000000 лимони поврзани или акумулатор. :)

За акумулатор нема штедење. Поготово со новиве коли што ги цицаат далеку повеќе од старите.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #215 на: 30 Јули 2013, 09:24:54 am »
Може да се стаи акумулатор од друг тип во секој случај.
Кај отворениот тип на акумулатор кога ќе падне волтажата потребдно е да се дотура дестилирана вода, на пример еднаш во годината ако е истрошена. Затворениот е таков каков што е и тера додека тера.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #216 на: 30 Јули 2013, 10:16:32 am »
Оукеј, тенќу :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #217 на: 30 Јули 2013, 11:36:27 am »
Јас некаде имам слушнато или прочитано дека акумулаторите од затворен тип не се полнат.

Џиџи баш ми е жал за случката. Секогаш на чесните и поштени луге им се случува ова за жал.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #218 на: 30 Јули 2013, 11:38:57 am »
Taму нека оди лошото, викам јас :) Што е твое ќе си дојде ;) Секо зло - за арно е !

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #219 на: 30 Јули 2013, 23:48:18 pm »
@djidji - Одма во државен пазарен инспекторат. Местото им е кај рампа на тромегието меѓу улиците. Земи ја цела документација што ја имаш ископирај ја и поднеси пријава. Во принцип они имаат право 3 пати да „поправаат“ и после да го сменат ако е во гарантен рок. Ако е убдеите со инспекторот дека полнење не е поправање полесно ќе оди. Што се однесува до оние финти празнењ под 9V некако повеќе личи на тропната келија. Акумулатор здрав тешко дека ќе го здробиш толку.

Јас би одел а дури и да не успеам. Не смеат вакви хохштаплери да си играат со нас како ќе им текне.

Отсутен vlatko64

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #220 на: 12 Август 2013, 19:13:23 pm »
Здраво дечки. Пишав и на една друга тема за акумулатори ама слабо добив одговори па еве и тука да прашам за совет каков акумулатор да земам? Отворен или затворен тип? автомобилот ми е голф 5 1.9 ТДИ 105кс ПД. Знам дека тие со затворен тип се сепак подобри за дизели особено со фул опрема, но работата е што имам полнач кој ги полни само овие со дотурање дест. вода(отворен тип). Кога разгледував во продавнициве забележав дека и тие со затворен тип имаат опција за дополнување, но типот рече за нив имало посебни полначи со мала струја што полнеле. Кои се тие полначи и по која цена може да се најдат-опседнат сум со полначиве зашто на 3 коли одржавам акумулатори? Голфов се вози на 3-4 дена(не секој ден) па сега малку ми е проблем за каков тип да се одлучам, марката мање више :S Поздрав

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #221 на: 12 Август 2013, 19:17:50 pm »
А зошто да го полниш акумулаторот, стави нов со гаранција и заборави го. Гледај најголемиот што ќе го собере во лежиштето и готово.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #222 на: 12 Август 2013, 21:52:41 pm »
Јас би гледал најмалиот што по спецификација пасуе за мојата кола.  Од искуство, поголемиот акумулатор исто ми трае, а повеќе го плаќам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #223 на: 12 Август 2013, 22:01:02 pm »
Јас би гледал најмалиот што по спецификација пасуе за мојата кола.  Од искуство, поголемиот акумулатор исто ми трае, а повеќе го плаќам.

Ау, браво за советов. Огромна, масивна вистина. Се додека е најмалиот - по спецификација на производителот.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #224 на: 12 Август 2013, 23:15:28 pm »
Кога купувате акумулатор проверувајте кога е произведен пишува на него како кај гумите која недела и година. Пред две години кога ми цркна стариот топла акумулатор барав пак топла ги прошетав сите продавници и тој што беше најпресен тој го зедов и еве веќе две години да не го урочам тера без гајле.